banner

Uzaktan eğitimde ‘Etudyo’ dönemi başlıyor




Öğretmenlerin bilgisayar ortamında farklı uzantılardaki her türlü dosyayı kullanarak e-içerik hazırlamasına imkan tanıyan ''Etudyo'' uzaktan eğitimde büyük kolaylık sağlayacak.

etudyoEğitim, teknoloji ve danışmanlık hizmeti veren firmanın üretim müdürü Can Gökçay, AA muhabirine, öğretmenlerin hiçbir teknolojik bilgiye sahip olmadan, uzaktan eğitim için kullanacakları her türlü içeriği üretebilecekleri bir çözüm sağladıklarını söyledi.

Etudyo'yu ''öğretmenlerin sınıfta anlattığı konulara ya da verdiği ödevlere öğrencilerin istediği yerden ulaşabildiği ve kullanabildiği asenkron eğitim çözümü'' olarak tanımlayan Gökçay, ''Bununla ilgili dünyada yapılmış çalışmalar var ama bu seviyede yapılmış bir çalışma yok. Zaten bu ODTÜ Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (BÖTE)  ve AÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği'de (BÖTE) akademik danışmanlar ile hazırlanmış KOSGEB destekli bir Ar-Ge çalışması ve türünün ilk örneği'' dedi.

Bu ürünün dünyadaki benzeri birkaç örnekten de daha hızlı ve kolay kullanım özelliğiyle ayrıldığını vurgulayan Gökçay, ''Projenin pilotlamasında Ankara Üniversitesi ile çözüm ortağı olarak çalıştık. Böylelikle, normalde 1 ya da 2 yıl sürecek bir uzaktan eğitim ortamının oluşması 3 ay gibi bir sürede tamamlandı. Ankara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi'nde 2 yılda 3 bin 500 öğrenci ve yaklaşık 60 öğretmen bu sistemi kullandı'' diye konuştu.

Teknoloji bağımsız içerik

Gökçay, sistemin çalışma prensibini şöyle anlattı:

''İnternetten herhangi formatta bir dosyayı alıp kullanabiliyorsunuz. Bu çok önemli, çünkü mesela, flash'la ilgili bir şey yapıyorsak, flash'ın kendi oynatabileceği bir video standardı var. Dolayısıyla ben flash'ın içinde bir video çalıştırmak istediğimde, öncelikle onun üzerinde işlem yapmam gerekiyor. Şu anda flash teknolojisi çok kullanılıyor ama ileride başka bir teknoloji yaygınlaşabilir.

Etudyo'da ise hazırladığım içeriği sistemin paketleme-çevirme kısmında uzaktan eğitim için kullanılacak malzeme haline getirebiliyorum. Böylece teknoloji bağımsız bir içeriğim oluyor. Güncel teknoloji değişse bile kullandığınız içerik varlığını sürdürüyor.

Öğrenim yönetim sistemlerinin temel özelliği, öğrencinin o derste neler yaptığını raporlayabilmektir. Ancak bunu yapabilmesi için içeriklerin de o standartlara uygun üretilmiş olması gerekir. Etudyo buna da olanak sağlıyor. Böylece öğretmen, öğrencinin ne yaptığını, nereye, ne kadar süre girdiğini, kaç soruya cevap verdiğini, bunların ne kadarının doğru olduğunu görebilir.''

Etüt ve stüdyodan ''Etudyo''

Eğitim sektöründeki 12 yıllık deneyimleriyle; ihtiyaç, sorun ve çözüm yöntemlerini araştırarak, bunlara ortak çözüm bulma üzerinde çalıştıklarını anlatan Gökçay, ''Bunun sonucu 3,5 yıllık zaman zarfında etüt ve stüdyo'nun birleşimi Etudyo'yu ürettik'' dedi.

Her yeni teknoloji için tekrar içerik oluşturmaya gerek olmadığına ve içerik için sadece bir kez çalışıldığına dikkati çeken Gökçay, önceden farklı teknolojilerde hazırlanmış ürünlerin de Etudyo'ya dahil edilebildiğini kaydetti.

Gökçay, ''Bu sistem, eğitim içeriğinin hazırlanmasını 20 kat hızlandırıyor. Hem insan kaynağının daha verimli kullanılabileceği, hem de daha ucuza, daha kaliteli ürün elde edilebileceği bir yapı haline geliyor'' ifadelerini kullandı.

(haber7)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.