banner

CHP itirazlarını TBMM Başkanına sundu




CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 4+4+4 yasa teklifinin komisyonda kabul ediliş şekline CHP'nin 4 maddelik itirazını TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e sundu.

akif_hamzaçebiCHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 4+4+4 yasa teklifinin İçtüzük ve Anayasa'ya aykırı olarak Komisyon'da kabul edildiğini belirterek, "Meclis Başkanlığına düşen görev, İçtüzüğün ilgili hükümlerinin gereğinin sağlanması için bu görüşmelerin usulüne uygun yapılması için, teklifin Komisyon Başkanlığına iade edilmesidir" değerlendirmesini yaptı. Hamzaçebi, Komisyon Başkanı Nabi Avcı'nın başına bant aparatı fırlattığına yönelik haberlerle ilgili olarak da, "Milli Eğitim Komisyonu'nda Pazar günü yaşanan demokrasi ayıbını, bir bant aparatı örtmeye yetmez" dedi.
Hamzaçebi, TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda yaşanan olaylarla ilgili TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile görüştü. Hamzaçebi, CHP'li milletvekillerine söz hakkı verilmeksizin kabul edilen teklife ilişkin olarak CHP Grubunun temel itirazlarını Çiçek'e ilettiğini belirten Hamzaçebi, bu itirazları ayrıca bir yazı ile de Başkanlığa sunduklarını kaydetti.
Teklifin bu şekliyle Anayasa ve İçtüzüğe aykırı olduğunu belirten Hamzaçebi, itirazlarını 4 maddede şöyle özetledi:
1- içtüzüğün ilgili maddelerine göre bir komisyon görüşmesi sırasında eğer gürültü veya kavga varsa, yani oturum sakin bir ortamda yapılamayacak ise, Komisyon Başkanı oturuma ara verir, sükuneti sağlar, görüşmeler ondan sonra başlar. Buna rağmen sükunet sağlanamıyor ise gereği yapılmak üzere durumu Meclis Başkanlığı'na iletir. İçtüzüğün bu hükmüne uyulmamıştır.
2- İkinci ve çok daha önemli olarak, İçtüzüğün 29. Maddesi 'söz hakkı'nı düzenlemektedir. 29. Maddeye göre komisyonlarda istem sırasına göre söz verilir. Milletvekillerinin söz talebinin gereğinin yerine getirilmesi konusunda Komisyon Başkanının takdir hakkı bulunmamaktadır. Komisyon Başkanı milletvekillerimizin söz taleplerini dikkate almamıştır. Bu İçtüzüğe çok açık bir aykırılık oluşturmaktadır. İçtüzüğe olan bu aykırılık ayrıca Anayasa'nın TBMM'nin ve milletvekillerinin görevlerini düzenleyen maddesine de aykırılık oluşturmaktadır. Anayasaya göre yasama görevi TBMM'nin, dolayısıyla da milletvekillerinindir. Milletvekillerine komisyonda söz hakkı verilmeyerek, onların söz talepleri dikkate alınmayarak milletvekillerinin yasama görevi ortadan kaldırılmıştır. Milletvekilinin yasama görevini yapamaması açıkça Anayasa'ya da aykırıdır."
3- Böyle bir tabloda 4+4+4 olarak ifade edilen teklifin 7. Maddeden itibaren yapılan görüşmelerinin yenilenmesi gerektiğini ifade eden Hamzaçebi, İçtüzüğe uygun bir görüşme gerçekleştirilmediğini ve dolayısıyla ortada görüşmesi tamamlanmış bir teklifin de bulunmadığını söyledi. Hamzaçebi, "Meclis Başkanlığına düşen görev, İçtüzüğün ilgili hükümlerinin gereğinin sağlanması için bu görüşmelerin usulüne uygun yapılması için, teklifin Komisyon Başkanlığına iade edilmesidir" dedi.
Hamzaçebi, konuyu inceleyen Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in nihai sonucu kendilerine bildireceğini de söyledi.
4- Geçmiş yıllarda da 4 kez Meclis Başkanlığı'nın içtüzüğe aykırı olarak kabul edilen tasarı veya teklifleri ilgili komisyona iade ettiğini anlatan Hamzaçebi, "İçtüzüğün 35. Maddesine aykırılık görerek bir tasarıyı iade eden Meclis Başkanlığı bu konuda yetkilidir. Burada da İçtüzüğün 29. Ve 46. Maddelerine çok açık bir aykırılık vardır. Aykırılığın hangi maddeye ilişkin olduğu önemli değildir. Sonuçta aykırılık aykırılıktır, böyle bir tabloda bu teklif sıra sayısı alarak Genel Kurul'a gelemez. Gelirse çok açık bir şekilde İçtüzük ve Anayasa ihlal edilmiş demektir. Bin hukukun egemen olacağı bir sürecin işlemesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.
Hamzaçebi, AKParti Nurettin Canikli'nin Meclis başkanının komisyon raporunu iade etme yetkisi olmadığı yönündeki açıklamasına da cevap vererek, "Sayın Canikli'nin açıklaması doğru değil. SayınCanikli sanıyorum Komisyon çalışmalarını geçmişte yakından takip edemediği için bu uygulamaları bilemeyebilir. Geçmişte komisyonlara iade edilen 4 tasarı vardır" dedi.
İade edilmezse ne olacağının sorulması üzerine Hamzaçebi, "Geçmişte iade edildiği halde, bu sefer iade edilmemesi Meclis Başkanlığı'nın saygınlığını tartışmaya açar. Ben Sayın Meclis Başkanını bu konuyu hassasiyetle tartacağı inancındayım" dedi.
Komisyon Başkanı Nabi Avcı'nın başına bant aparatı fırlattığı yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine ise Hamzaçebi, "Sayın Avcı'nın anlattığı şekilde bir olaş cereyan etmemiştir. Milli Eğitim Komisyonunda Pazar günü yaşanan demokrasi ayıbını bir bant aparatı örtmeye yetmez" dedi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.