İntihal suçuna yasal dayanak
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Salı, 10 Haziran 2014 18:16 tarihinde oluşturuldu
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı'nın disiplin yönetmeliğiyle ilgili revizyon çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Önümüzdeki hafta bitirilmesi planlanan bu çalışma sonucu intihal suçuna verilecek cezalar yasal bir dayanak kazanmış olacaktır" dedi.
TBMM Genel Kurul'unda CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak'ın bilimsel çalışmalarda intihalin suç sayılmasına yönelik "Yüksek Öğretim Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi''nin doğrudan gündeme alınması talebi görüşüldü.
Toprak, çağdaş bilim dünyasında intihalin büyük bir suç olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'de de aynı yaklaşımın sergilenebilmesi amacıyla yasal düzenlemenin yapılması için iktidar partisinden, talebine destek verilmesini istedi.
Milli Eğitim Bakanı Avcı da hükümet adına yaptığı konuşmada, intihalin akademik dünyanın saygınlığına gölge düşüren, çağdaş dünyada da en ağır cezaların verildiği akademik bir suç olduğunu belirtti. Üniversite camiasında az da olsa intihal suçunu işleyen öğretim üyelerine rastlandığını vurgulayan Avcı, "Bizler akademik olgunluğa sahip bireylerin bu suçu hiç işlememesini arzu etmekle birlikte, bu suçu işleyen veya buna yeltenenlerin de işledikleri intihal suçunun cezasız kalmaması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
Buna ilişkin Yüksek Öğretim Kanunu'nda yapılan yasal düzenlemeleri aktaran Avcı, "Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı bu yasaya dayanarak disiplin yönetmeliğiyle ilgili revizyon çalışmalarını sürdürmektedir. Önümüzdeki hafta bitirilmesi planlanan bu çalışma sonucu intihal suçuna verilecek cezalar yasal bir dayanak kazanmış olacaktır" diye konuştu.
Avcı, bu yasal değişikliğin ve buna göre düzenlenecek disiplin yönetmeliğinin Toprak'ın ve arkadaşlarının intihal suçuna ilişkin endişelerini gidereceğinin altını çizerek, yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olmadığını söyledi.
Görüşmelerin ardından yapılan oylamada Yüksek Öğretim Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi'nin doğrudan gündeme alınması talebi reddedildi.
TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda "yeni yargı paketi" olarak bilinen, Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nın ikinci bölümünün görüşmelerine başlandı.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
3 ve 4. Sürdürülebilir Eğitim Sempozyumları kapılarını açmaya hazırlanıyor
-
‘Kadın eğitimcilerin liderlik ettikleri okullarda başarı oranları artış gösteriyor’
-
‘Geleceğin eğitiminde kadınlar sistemin şekillendiricileri ve dönüştürücüleri olacak’
-
‘Bakanlığın destekleyici politikalarıyla eğitimde kadın yönetici sayısı artıyor’
-
Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı görevinden ayrıldı
-
Final 45. yılında eğitimin geleceğini şekillendirmeye devam ediyor
-
DAS Akademie, insan kaynakları uygulamaları ile fark yaratıyor!
-
Özel okullarımızın sesi duyulmalı, haklı taleplerimiz değerlendirilmeli!
-
YETEV ve Boğaziçi Üniversitesi Montessori Eğitiminde öğretmenlere yeni kapılar açacak
-
Eğitimin farklı ‘SES’leri Antalya’da buluştu