Türkiye’de son 10 yılda eğitimde neler yaşandı?
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Pazartesi, 16 Haziran 2014 12:16 tarihinde oluşturuldu
Türkiye’de son 10 yılda eğitimde neler yaşandı? Eğitimin duayenleri eğitimde Türkiye’nin son 10 yılını değerlendirdi. İşte özel okul CEO’larından eğitim yazarlarına Türkiye’de eğitimin son 10 yılı;
Yenilikçi Öğrenme ve Öğretme Merkezi Kurucusu Kayhan Karlı
Hep aynı iktidar olmasına rağmen tam dört Milli Eğitim Bakanı gördük. Neredeyse her yeni gelen bakanla birlikte yeni kadrolar ve yeni uygulamalar geldi…
Prof. Dr. İrfan Erdoğan
Eğitim sistemimizin son on yılı için değerlendirme yapmak benim için hassas bir durum. Çünkü bu dönemin iki yıllık kısmında sorumluluklar aldım, inisiyatifler kullandım. Yaptıklarım ve yapamadıklarım oldu.
ÖZ-DE-BİR Özel Dershaneler ve Özel Öğretim Kurumları Birliği Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı Faruk KÖPRÜLÜ
Eğitimin son 10 yılına bakıldığında niceliksel gelişmeler bir yana niteliksel gelişme açısından fazla bir şey değişmediği; buna karşın -diğer alanlarda da olduğu gibi- siyasal iktidarın eğitimi, belirlemeye çalıştığı kendi ideolojik çizgisinde biçimlendirmek için olağanüstü bir çaba gösterdiği; buna karşı olan her engelin etkisizleştirilmesi için bütün imkânların seferber edildiği söylenebilir.
Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği
Yönetim Kurulu Eş Başkanı Cem Gülan
Geçen on yıllık sürecin ilk beş yılına bakıldığında, okullaşma oranlarının artırılması, kız öğrencilerin okula gitmesinin sağlanması, okul terk sayılarının azaltılması, okulların fiziki yapılarının geliştirilmesi, özellikle bilişim ve iletişim teknolojilerinden daha fazla yararlanılması anlamında ciddi yapısal iyileştirilmeler sağlanmıştır.
Biltest Okulları CEO’su Faruk Tatar
Dönüşüm sürecinin başlaması ile beraber çoğu dershane özel okulculuğa geçiş yapmaya başladı. Dünyanın diğer ülkelerinde bu aşamalar çoktan tamamlandı. Ancak Türkiye’de maalesef son on yıl içerisinde fazla bir ilerleme kaydedilemedi.
Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan
Türkiye’de eğitimin kalitesi, son 10 yılda rekabet eden vakıf üniversitelerinin sayısının artmasıyla daha da güçlendi. Devlet üniversiteleri de bu rekabet ortamında kendilerini geliştirme ihtiyacı hissederek yeni atılımlar gerçekleştirdi. Bu da ülkemizdeki eğitim düzeyini üst sıralara çıkardı.
Selçuk PEHLİVANOĞLU
TED Genel Başkanı
Eğitim sistemimizin tüm önceki on yıllarda olduğu gibi son on yılda da en temel özelliği iyi niyetle kaleme alınan yol haritaları, projeler ya da programların uygulamada yerini bulmaması, değişim yapılırken uygulanabilir olana değil, ideal olana yönelme eğiliminin olmasıdır.
Hami Koç – İhlas Eğitim Kurumları Genel Müdürü
Kimi cümleler vardır, çok söylendiği için anlamını kaybeder, klişe olarak tabir edilmeye başlar. Taşıdığı anlamı boğarak farklı bir karaktere bürünür. Başına klişe sıfatını aldığı için de kimse tarafından umursanmaz. Umursanmadıkça daha çok söylenir, daha çok söylendikçe anlamını iyice yitirir.
Talip Emiroğlu
Avrupa Meslek Yüksekokulu
Mütevelli Heyet Başkanı
Geriye dönüp geçirdiğimiz on yıla baktığımızda, eğitim adına çok iyi çalışmaların yapıldığını söyleyebilirim. Elbette bu uzun süreçte eleştirdiğimiz uygulamalar da oldu. Hatta kabul etmediklerimiz de olmuştur. Ama genel olarak bakıldığında doğrular çok daha fazladır. Daha önceki dönemlerle kıyaslandığında tereddütsüz başarılı ve verimli bir dönem geçirdiğimizi rahatlıkla söylerim.
Mehmet Güneş
Terakki Vakfı Okulları
Genel Müdürü
Son on yılda dünyada ve Türkiye’de meydana gelen hızlı sosyo-ekonomik ve teknolojik değişimler ve bu değişimlerin sonucunda küresel aktör olma arzusu, milli eğitim alanında pek çok değişikliği hızlı bir biçimde uygulamaya koyma girişimlerine tanık olmamıza neden olmuştur. Gerçekten çok hızlı bir değişim ve dönüşüm yaşanmıştır ve hala yaşanmaya devam edilmektedir.
Pedagog Dr. Ali AKDOĞAN
Özel Taş İlköğretim Okulu Müdürü
Türkiye’nin kuruluş yıllarındaki eğitimin politikalarına bakmadan, o yıllarda eğitimin ele alınışını irdelemeden son on yılın eğitimini anlamak güçtür. Cumhuriyetin ilk yıllarını içeren eğitim dönemi, bizzat Atatürk'ün liderliği ekseninde ele alındığında bağımsız ve özgün bir dönemdir. Ancak bu dönem eski ile yeni; İmparatorluk ile ulus devlet arasında modern devlete geçit veren, viz¬yon ve gelecek üreten de bir dönemdir.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
3 ve 4. Sürdürülebilir Eğitim Sempozyumları kapılarını açmaya hazırlanıyor
-
‘Kadın eğitimcilerin liderlik ettikleri okullarda başarı oranları artış gösteriyor’
-
‘Geleceğin eğitiminde kadınlar sistemin şekillendiricileri ve dönüştürücüleri olacak’
-
‘Bakanlığın destekleyici politikalarıyla eğitimde kadın yönetici sayısı artıyor’
-
Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı görevinden ayrıldı
-
Final 45. yılında eğitimin geleceğini şekillendirmeye devam ediyor
-
DAS Akademie, insan kaynakları uygulamaları ile fark yaratıyor!
-
Özel okullarımızın sesi duyulmalı, haklı taleplerimiz değerlendirilmeli!
-
YETEV ve Boğaziçi Üniversitesi Montessori Eğitiminde öğretmenlere yeni kapılar açacak
-
Eğitimin farklı ‘SES’leri Antalya’da buluştu