4+4+4’le neler değişti
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Cumartesi, 31 Mart 2012 10:00 tarihinde oluşturuldu
Zorunlu eğitimi üç kademe olarak (4+4+4) düzenleyen yasayla, ortaokullar yeniden açılacak. Ortaokul ve liselerde seçmeli Kur'an dersi verilecek. 4+4+4’teki tüm değişiklikler.
Hem yasanın görüşüldüğü Meclis’te hem de meydan ve sokaklarda kavgaların yaşanmasına neden olan ‘4+4+
Yasanın uygulaması şöyle olacak:
Zorunlu eğitim kaç yıl?
28 Şubat sürecinde uygulamaya konulan 8 yıllık zorunlu eğitim sona erecek. ‘4+4+
Okula başlama yaşı kaç?
7 değil, 5 yaşını bitirmiş 6 yaşından gün almış çocuklar okula başlama yaşına gelmiş sayılacak. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, uygulamada okula başlama yaşını, 72 aylık çocukların zorunlu okula başlatılması, 60 ile 72 ay arasındaki çocukların ise ailenin de kararıyla başlatılması şeklinde yapacaklarını açıklamıştı. Detaylar yönetmelikle düzenlenecek. Eğitim sınıf öğretmenleri tarafından verilecek ve öğrencilere okuma-yazma, basit matematik ve çeşitli hayat bilgisi konuları ders olarak verilecek.
Yeni ilköğretim nasıl?
Düzenlemenin getirdiği en tartışmalı uygulama ilköğretim kademesinin kesintisiz olmaktan çıkarılması. Yasaya muhalefet eden kesimlerin, “Asıl amaç imam hatip liselerinin orta kesimlerini açmak” yönündeki eleştirilerine neden olan değişiklikle, ilköğretim iki kademeden oluşacak: 4 yıllık ‘ilkokul’ ve 4 yıllık ‘ortaokul.’ Ortaokullar, ilkokullarla aynı binada eğitim yapabileceği gibi bağımsız bir lisenin bünyesinde de olabilecek. Ortaokullar da kendi içinde ‘imam hatip ortaokulları’ ve diğer ‘ortaokullar’ diye iki şekilde olacak.
Ortaokul eğitim nasıl?
Ortaokullarda öğrencilere ortak derslerin dışında ‘seçmeli ders paketleri’ sunulacak. Öğrenciler ilgi duydukları alana göre seçmeli dersler alacak ve liseye yönlendirilecek. Talim Terbiye Kurulu özel seçmeli dersler hazırlığını haziran ayına kadar tamamlayacak.
Ortaokul kademesinin adeta ‘eti kemiği’ denilebilecek seçmeli dersleri üzerinde Talim Terbiye Kurulu’nca çalışmalar yürütülürken, bakanlık bürokratları, seçmeli derslerde, ortaokulların bünyesinde yer alacağı liseler türünün belirleyici olacağını ifade ediyor. İmam hatip lisesi bünyesinde olan bir ortaokulda bu lisenin seçmeli dersleri, meslek lisesi bünyesinde açılacak bir ortaokulda ise meslek dersleri ağırlıklı seçmeli olacak. Bakan Dinçer daha önce seçmeli ders kapsamında farklı dinlerin de ders olarak okutulabileceğini, Aleviliğin ayrı bir ders olarak verilmesine karşı olmadığını dile getirmişti. Buna karşın yasa düzenlemesinde Genel Kurul aşamasında yapılan değişiklikle, seçmeli iki ders Milli Eğitim Bakanlığı’nın inisiyatifine bırakılmadan kesinleştirildi. Yasaya göre, tüm ortaokullar ve liselerde Kur’an ve Hz. Muhammed’in hayatı seçmeli ders olacak. Kur’an derslerine öğrencilerin başları kapalı şekilde girme zorunluğu nedeniyle ilköğretimin ikinci kademesinin (ortaokul) ilk yılı olan 5’inci sınıftan itibaren öğrencilerin derste türban takmasının yolunun açıldığı eleştirileri yapılıyor.
Üniversiteye girişe etkisi
YÖK geçen yıl farklı katsayı uygulamasını kaldırmıştı. Okulların başarı puanı temelinde hesaplanan AOBP yerine, öğrencinin bireysel başarısını ön plana çıkartan ortaöğretim başarı puanı (OBP) üzerinden puan hesaplanacak. Yasayla meslek lisesi kökenli adaylara, kendi alanlarına ilişkin tercihleri halinde verilen ek puan da sonlandırıldı.
Fatih Projesi denetimsiz
Yasanın öngördüğü düzenlemeler içinde en çok tepki çekenleri arasında kamuoyunda ‘tabletli eğitim’ olarak bilinen Eğitimde Fırsatları Arttırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) projesiyle ilgili. Eğitimde teknolojinin kullanımının arttırılmasını öngören proje kapsamında 2015 yılına kadar yapılacak mal ve hizmet alımları ile yapım işleri, Kamu İhale Kanunu (KİK) hükümlerine tabi olmayacak. Projenin toplam maliyetinin, tamamen yaygınlaşması halinde 20 milyar doları bulacağı ifade ediliyor.
Vazgeçilen iki düzenleme
Yasanın teklif halindeki ilk şeklinde yer alan iki düzenleme tepkiler üzerine komisyon aşamasındayken düzeltilmişti. Teklifte, bakanlar kurulu’nun ikinci dört yıl kapsamında belirleyeceği kimi programlardaki öğrencilerin örgün eğitim dışına çıkabilmesi, yani okula gitmeyip evinden açık öğretim yoluyla eğitimini tamamlayarak diploma alması öngörülüyordu. Bu düzenlemenin, ailelerin çocuklarını okula göndermemesine, dolayısıyla da ‘çocuk gelin’lerin atmasına neden olacağı ifade edilerek tepki gösterilmişti. Teklifte, çıraklık yaşını 14’ten 11’e çeken düzenlemeden de vazgeçildi.
Metiner’le 4+4+4 hatırası
AKP’liler Meclis’te kavga gürültü arasında kabul edilen ‘4+4+
Kuliste BDP’lilerle Erdoğan sohbeti
Meclis’te önceki gece ‘4+4+
‘28 Şubat silindi’
Başbakan Erdoğan, yasanın geçmesinin ardından ise AKP Genel Merkezi’nde milletvekillerine teşekkür yemeği verdi. Konuşmasında muhalefeti sert bir dille eleştiren Erdoğan, “28 Şubat’ın son izini, 28 Şubat’tan 15 yıl sonra geri dönmemek üzere tarihin tozlu raflarına gönderdik. Sizler bugün 28 Şubat’ın son izini sildiniz” dedi.
Milletvekilleri gece yumrukla konuştu
‘4+4+
‘Silahla gireriz’
Ara sonrasında CHP’li Muharrem İnce, Meclis’te çıkan her üç olaydan birinin Metiner ile ilgili olduğunu belirterek, kınama cezası istedi. İnce, “İriyarılar kümeleniyor hemen. Buna devam ederseniz Genel Kurul’a silahla gireriz” dedi. MHP’li Mehmet Şandır da “Metiner’de bir arıza var. Kusura bakmasın” diye konuştu. AKP’li Nurettin Canikli de, olayın herkesi üzdüğünü belirterek, “Elbette kınıyoruz” dedi. Birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Sadık Yakut da kınama cezası teklif etti. Ancak teklif AKP’lilerin oylarıyla reddedildi. CHP’li Ağbaba konuşmasına devam etmek için kürsüye gelirken, CHP ve AKP’liler arasında yeniden tartışma çıkınca, oturuma yeniden ara verildi. Ancak aradan sonra da tartışmalar devam etti. Birleşim saat 04.01’de kapatıldı.
Tartışmalar dün de sürdü. Yasanın okullarda dağıtılacak tabletlerin alımına ilişkin maddesi görüşülürken CHP’liler ‘Yiyin efendiler yiyin’, ‘Laiklik demokrasinin teminatıdır’, ‘Burada yetim hakkı yiyorlar’ yazılı dövizler ile AKP’li Mehmet Metiner’in Emine Erdoğan’ın önünde eğilmiş fotoğrafını havaya kaldırdı ve salonu terk etti.
(radikal)
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
3 ve 4. Sürdürülebilir Eğitim Sempozyumları kapılarını açmaya hazırlanıyor
-
‘Kadın eğitimcilerin liderlik ettikleri okullarda başarı oranları artış gösteriyor’
-
‘Geleceğin eğitiminde kadınlar sistemin şekillendiricileri ve dönüştürücüleri olacak’
-
‘Bakanlığın destekleyici politikalarıyla eğitimde kadın yönetici sayısı artıyor’
-
Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı görevinden ayrıldı
-
Final 45. yılında eğitimin geleceğini şekillendirmeye devam ediyor
-
DAS Akademie, insan kaynakları uygulamaları ile fark yaratıyor!
-
Özel okullarımızın sesi duyulmalı, haklı taleplerimiz değerlendirilmeli!
-
YETEV ve Boğaziçi Üniversitesi Montessori Eğitiminde öğretmenlere yeni kapılar açacak
-
Eğitimin farklı ‘SES’leri Antalya’da buluştu