Üniversite heyecanında ilk adım
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Pazartesi, 02 Nisan 2012 09:35 tarihinde oluşturuldu
Üniversite hayali kuran 1 milyon 837 bin aday, dün Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) yarıştı. Aileler ise çocuklarına okudukları dua ve Kur'an-ı Kerimlerle destek oldu. Van'da da deprem nedeniyle sınava yeterince hazırlanamayan depremzede adaylar, prefabrik okullarda YGS heyecanı yaşadı. 2 bin 822 tutuklu ve hükümlü de YGS'ye katıldı.
Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) dün Lefkoşa ile birlikte Türkiye genelindeki 160 merkezde yapıldı. 1 milyon 837 bin kişinin ter döktüğü sınavda adaylar kadar, dışarıda bekleyen aileler de büyük heyecan yaşadı. Çıkışta adaylardan bazıları soruların zorluğundan, bazıları da zamanın yetersizliğinden yakındı. Depremin vurduğu Van'da sınava 12 bin 270 kişi katıldı. Depremzedeler, 2,5 aylık bir zaman kaybı yaşadıklarını anlattı. Sınav sabahı kalp krizi geçiren 17 yaşındaki Damla Orhan'ın ölümü Samsun'da büyük üzüntüye yol açtı. Çanakkale'de, 30 aday, kimliklerindeki eksiklikler nedeniyle içeri alınmayınca, polisten yardım istedi. Eskort eşliğinde nüfus müdürlüğüne gidip evraklarını tamamladılar.
Türkiye'de tüm il ve bazı ilçeler ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa olmak üzere toplam 160 sınav merkezinde, 98 bin 693 sınav salonunda gerçekleştirilen sınav öncesi adaylar ve aileleri sabahın erken saatlerinden itibaren sınav yerlerine akın etti.Adaylar salona alınırken detaylı şekilde arandı. Görevliler, sınavla ilgisi bulunmayan en ufak eşyaların dahi salona alınmasına müsaade etmedi. Tüm uyarılara rağmen kimliksiz sınava girmenin yasak olduğunu bilmeyen bazı adaylar ehliyetleriyle sınava girmek istedi. Ancak salon yetkilileri bu adayları sınava almadı. Geçen yıldan farklı olarak alyansa izin verildi. Öğrencilerin akademik geleceğini belirleyecek sınav 10.00'da başladı. Sınav merkezleri dışında 103 cezaevinde de yapılan YGS'ye de 2 bin 822 tutuklu ve hükümlü aday katıldı. Adaylara, Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinin her birinden 40'ar soru yöneltildi.
Adaylar içeride ter dökerken onlara destek olmak için dışarıda bekleyen aileler de dua etti, Kur'an'ı Kerim okudu. Yozgat'ta çocuğunu sınava getiren bir kadın, "Benim çocuğum 'herkesin babası var benim babam niye yok' diyor." diye sinir krizi geçirerek gözyaşlarına boğuldu. Kadını, okul müdürü ve görevli polisler sakinleştirmeye çalıştı. Tek oturumda gerçekleşen ve 160 dakika süren sınav, 12.40'ta sona erdi. Aileleriyle sorular hakkında konuşan adaylardan bazıları soruların zorluğundan, bazıları da zamanın yetersizliğinden şikâyet etti. YGS'nin, Van'da deprem sonrası gerçekleştirilen en büyük sınav organizasyonu olduğu ifade edilerek, 12 bin 277'si Van merkezinde, bin 926'sı Erciş'te olmak üzere 14 bin 203 adayın sınava katıldığı bildirildi. Öğrencilerden Mirkan Balkan, ilk defa sınava gireceği için heyecanlı olduğunu bildirdi. Deprem sebebiyle 2,5 aylık zaman kayıplarının olduğunu belirten Balkan, dershaneye giderek eksiklerini gidermeye çalıştığını söyledi. Ezgi Seyithanoğlu ise "Çok şükür konularımı yetiştirebildim. Sadece soru çözmekle geçti zamanım. İnşallah herkes için hayırlı geçer. Ben verdiğim emeğin karşılığını almak istiyorum. En çok da bir geleceğim olsun istiyorum." şeklinde konuştu. Van'daki depremin ardından Çorum'a yerleşen ve iş dolayısıyla babası Van'da olan üniversite adayı Şirvan Şen'i sınava gireceği okula Vali Nurullah Çakır götürdü.
SAKLAMA MERKEZLERİNE GÜVENLİK KAMERASI
ÖSYM'den yapılan açıklamada, sınav sırasında adayların ve görevlilerin herhangi bir sorunla karşılaşmamaları için azami gayret sarf edildiğine değinildi. İllerde bulunan saklama merkezlerinin tamamının hem içeriden hem de dışarıdan kameralarla kesintisiz izlendiğine değinildi. Açıklamada, "Bunun için ÖSYM'de bir izleme merkezi kurulmuştur. Sınav sırasında da değişik illerde rastgele seçilen bin salonda kamerayla sınavın yürütülmesi baştan sona kaydedilmiştir." denildi. Dört büyük ilde sınav için hazır bulundurulan helikopterlerin kullanımına ihtiyaç duyulmadığı belirtildi.
(ZAMAN)
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
YETEV ve Boğaziçi Üniversitesi Montessori Eğitiminde öğretmenlere yeni kapılar açacak
-
Eğitimin farklı ‘SES’leri Antalya’da buluştu
-
Ebeveynler için Maarif Modeli
-
11. YILIN EĞİTİMDE BAŞARI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
-
Nida Koç Akademi Gelişim Odaklı Model ile eğitim sektörüne güç katıyor
-
Eğitimde Güçlü Stratejik İletişim: Halkla ilişkiler ve kurumsal iletişim ile marka değeriniz nasıl yükselir?
-
'Özel okulların yaklaşık %50 kapasitesi atıl durumda olacak'
-
İbrahim Taşel Ortaokulunun açılışını Bakan Yusuf Tekin yaptı
-
‘Okul standartları gelecekte global ölçekte değerlendirilecek’
-
Bakan Yusuf Tekin’den TÜSİAD konferansında 12 zor soru