banner

ÖSYM Başkanı açıkladı: Çoklu YGS geliyor




ÖSYM Başkanı Demir, ÖSYM olarak çoklu sınav sistemi üzerinde çalışıyoruz. Senede sadece tek YGS değil, birkaç defa yapılması üzerinde çalışıyoruz” dedi.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, üniversiteye girişte ilk basamak olarak tek oturumda uygulanan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) yıl içine yayılacağını, yılda birkaç kez yapılacağını söyledi. Tek oturumda yapılan sınavın öğrencide başarı kaygısı yarattığını belirten Demir, “Üniversiteye giriş sisteminin yeniden şekillenmesi gerekiyor. Bizim ÖSYM olarak yapacağımız çalışmalardan bir tanesi çoklu sınav sistemi. Senede sadece bir YGS yerine, birkaç YGS yapılması üzerinde çalışıyoruz. Tek seferde yapılan sınavda öğrencilerin başarısızlık kaygısı oluyor. Yıl içine yayılan YGS’nin mezunlar için eylül ayında, okula devam edenler için şubatta, martta yapılması söz konusu olabilir” dedi.

İstanbul Zabahattin İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde dün düzenlenen Ortaöğretimden Yükseköğretime Sorunlar ve Çözüm Önerileri konulu panele katılan ÖSYM Başkanı Demir, yaptığı konuşmada test sisteminin adayları ezberciliğe yönelttiğini belirtti. Açık uçlu sorular üzerinde çalıştıklarını da söyledi. Demir, “Çoktan seçmeli test teknikleri de ezberciliğe yönlendiriyor öğretimi esas almıyor. Daha farklı yöntemler, açık uçlu sorular üzerinde çalışıyoruz. Ancak yaptığımız işlerde müfredat uyumunu sağlayıp, kazanımları esas alarak sorularımızı hazırlama çalışması içindeyiz. Ancak açık uçlu sınavlar 3-5 yıldan önce yapılamaz” dedi. 

Sınav merkezlerinin sayısını da arttıracaklarını belirten Prof. Dr. Demir, adayların en fazla bir saat içinde sınava girecekleri yerlere ulaşabilmesini hedeflediklerini de vurguladı.

Başkan Demir ayrıca, üniversiteye yerleşemeyen öğrencilere psikolojik destek vermek için bir merkez kurmayı planladıklarını da anlattı. Demir, “Üniversiteye yerleşemeyen öğrenciler ve ailelerine psikolojik destek sağlayacak bir merkez kurmak için çalışıyoruz. Öğrenciler, bu merkezlerden sınavlara hazırlık sürecinde de yararlanabilecek” diye konuştu.

Müfredat uyumu olursa dershane ihtiyacı kalkar

ÖSYM Başkanı Ali Demir, sınav soruları müfredatın içinden geldiği sürece dershaneye olan ihtiyacın ortadan kalkacağını söyledi. Ali Demir, “Geçmiş yıllarda yaptığımız anketlerde okul başarısında dershanelerin de etkili olduğunu görüyorduk. MEB ile 2011 yılında müfredat uyumu için ortak görüşmelere başladık. Müfredat uyumu dershane ihtiyacını alt plana atabilir. Şu an sorun olarak görülen durum böyle çözülebilir” dedi.

Sınavlarda giriş ve çıkışlar iyi organize edilecek

ÖSYM sınavlarına yönelik yeni projeler geliştirdiklerini belirten Demir, sınav güvenliğinin giriş ve çıkışlarla iyi organize ederek sağlayacaklarını ve rahat bir ortamın sağlanmasını amaçladıklarını anlattı. Demir, çalışmalarını şöyle değerlendirdi:

“Adayların daha rahat ortamlarda sınava girmesi için planlamalarımız devam ediyor. Sınav için özel binalar bunlardan bir tanesini oluşturuyor. Ancak bunun ne zaman hayata geçeceğini şu an bilemiyorum. Girişlerin ve çıkışların daha iyi organize edilmesi, iyileştirilmesi bu çalışmalardan bir tanesi. Sınavlarda güvenlik zafiyeti olmadan rahat ortamda girişi hızlandırmak çıkışı kolaylaştırmak, ihtiyaç olan donanıma kısa sürede ulaşmak temel hedeflerimiz arasında. Bu amaçla çalışmalara devam ediyoruz, zaman içerisinde olacaktır.”

Kaynak Hürriyet

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.