banner

Aileler okul tercihini referansa göre seçiyor




Türkiye’nin en büyük izinli veritabanına sahip online pazar araştırma şirketi DORinsight’ın yaptığı “Okul Tercihleri” araştırmasına göre aileler, çocuklarının gidecekleri okulları referansa ve tavsiyeye göre seçiyor, okulun tam gün olmasına dikkat ediyor. Aileler, okul alışverişinde uygun fiyatlı mağazaları seçiyor ve kaliteye önem verdiklerini belirtiyor. En fazla kitap ve defterlere para ödeyen ebeveynler, okul malzemeleri hakkında yapılan kanserojen haberlerini de yakından takip ediyor.

dorinsight okul tercihleriTürkiye’nin en büyük izinli veritabanına sahip online pazar araştırma şirketi DORinsight’ın 6-17 yaş arası çocuğu olan 2 bin 852 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği “Okul Tercihleri” araştırması ailelerin okul ve okul alışverişi tercihlerini, bir öğretim yılı için ayırdıkları bütçelerini ortaya koydu.

Araştırmaya göre; çocuğunu özel okula gönderen kişilerin ayırdıkları yıllık bütçe ortalama 11 bin 712 TL, vakıf okuluna gönderenlerin bütçesi 9 bin 457 TL, devlet okuluna gönderenlerin ortalama bütçesi ise 3 bin 132 TL. Araştırmaya katılanların yüzde 80’inin çocuğu devlet okuluna gidiyor. Çocuğu özel okula gidenlerin oranı yüzde 19, vakıf okullarını tercih edenlerin oranı ise sadece yüzde 1. Okul seçimi yaparken ailelerin yüzde 49’u çocuklarının da fikirlerini alırken yüzde 51’i seçimi kendi yapıyor.

Çocuğunuz/çocuklarınız, nasıl bir okulda eğitim görüyor?

Devlet okulu

%80

Özel okul

%19

Vakıf okulu

%1

‘Tam gün okul’ tercih nedeni

Okul seçiminde ise aileler referans ve tavsiyeyi dikkate alıyor. Ailelerin yüzde 66’sı çocuklarının gideceği okulu referans ve tavsiye ile seçtiğini söylerken, yüzde 11’i okulların reklam ve tanıtım çalışmalarına göre tercihte bulunuyor,

Referans ve tavsiye ile seçenekler belirlendikten sonra okulun seçilmesindeki en önemli faktör tam gün olması. DORinsight’ın araştırmasına katılanların yüzde 41’i okul seçiminde en etkili özellik olarak okulun tam gün olmasını gösteriyor. İkinci sırada ise yüzde 37 ile çocuğun arkadaşlarıyla aynı okulda olması geliyor. Ailelerin yüzde 33’ü okul seçiminde ders sonrası etüt programının olmasını,  yüzde 31’i bir veya birden fazla yabancı dille eğitim verilmesini, yüzde 27’si okulun spor aktiviteleri olmasını, yüzde 25’i ise okulun sanatsal aktiviteleri olmasını dikkate alıyor.

Çocuğunuzun/Çocuklarınızın okul seçiminde hangileri etkili?

Okulun tam gün olması

%41

Çocuğumun arkadaşlarının da aynı okulda olması

%37

Ders sonrası etüt programı olması / Ev ödevlerini okulda yaptırmaları

%33

Bir veya birden fazla yabancı dilde eğitim vermesi

%31

Okulun spor aktiviteleri olması

%27

Okulun sanat aktiviteleri olması

%25

Diğer

%20

Alışveriş bütçesinin lideri kitap-defterler

DORinsight’ın anketine katılan katılımcıların okul alışverişi bütçelerinin en önemli harcama kalemini kitaplar ve defterler oluşturuyor. Aileler bütçelerinin yüzde 35’ini kitap ve defterlere, yüzde 27’sini üniformalara, yüzde 23’ünü ayakkabıya ve yüzde 15’ini çantaya harcıyor.

Okul alışverişi için ayırdığınız bütçeyi, yüzde olarak dağıtır mısınız?

Çanta

%15

Ayakkabı

%23

Üniforma

%27

Kitap-Defterler

%35

Ailelerin yüzde 67’si okul alışverişlerini uygun fiyatlı mağazalardan yapmayı tercih ediyor. En fazla tercih edilen ikinci seçenek ise yüzde 46 ile AVM içindeki mağazalar. Katılımcıların yüzde 29’u alışverişlerini zincir marketlerden, yüzde 24’ü yurt içindeki e-ticaret sitelerinden yüzde 5’i ise yurt dışındaki sitelerden yapıyor. Ailelerin yüzde 73’ü alışveriş yapılacak mağazaya çocuklarıyla birlikte karar verdiklerini belirtirken yüzde 23’ü çocuklarına sormadan kendi karar veriyor. Ailelerin yüzde 4’ünde ise alışveriş yapılacak yere çocuk tek başına karar veriyor.

Çocuğunuz/Çocuklarınız için okul alışverişini nerelerden yapıyorsunuz?

Uygun fiyatlı mağazalardan

%67

AVM içindeki mağazalardan

%46

Zincir marketlerden

%29

İnternetten – yurt içindeki sitelerden

%24

İnternetten – yurt dışındaki sitelerden

%5

Diğer

%7

Kanserojen haberlere yakın takip

Okul alışverişinde her ne kadar fiyatlar önemli olsa da aileler çocuklarına alışveriş yaparken kaliteye öncelik veriyor. Ailelerin yüzde 78’i ürünün kalitesine göre tercih yapıyor. Katılımcılardan yüzde 60’ı çocuğun beğenisine, yüzde 58’i ürünün fiyatına, yüzde 41’i ise ürünün markasına göre karar veriyor.  Alışverişlerinde reklamların etkisi sorulan katılımcıların yüzde 28’i satın alacağı ürünleri reklamlara göre seçtiğini, yüzde 34’ü reklamları izlediğini ancak kararlarını etkilemediğini, yüzde 38’i ise reklamları takip etmediğini ifade ediyor. Ailelerin yakından takip ettikleri konu ise kanserojen okul malzemeleri hakkında yapılan haberler. Katılımcıların yüzde 94’ü bu haberleri takip ettiğini, yüzde 6’sı ise takip etmediğini ifade ediyor.

Çocuğunuzun/Çocuklarınızın okul alışverişinde alacağınız ürünlere karar verirken, ekranda gördüğünüz seçeneklerden hangileri etkilidir?

Ürünün kalitesi

%78

Çocuğumun/Çocuklarımın beğenisi

%60

Ürünün fiyatı

%58

Ürünün markası

%41

Kanserojen olabilecek okul malzemeleri olduğu açıklanıyor. Bu haberleri takip ediyor musunuz?

Evet

%94

Hayır

%6

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.