banner

Ailelerin yaz okulu tercihini neler etkiliyor?




Türkiye’nin en büyük izinli veritabanına sahip online pazar araştırma şirketi DORinsight’ın araştırması ailelerin çocukları için yaz tatilini değerlendirme tercihlerini ortaya koydu. Araştırmaya göre; ailelerin yüzde 59’u çocuklarını yaz okuluna göndermeyi planlamıyor. Yaz okulunu tercih eden ailelerin yüzde 74’ü ise çocuklarının sosyalleşmesini istediğini söylüyor.

aile yaz okulu tercihiTürkiye’nin en büyük izinli veritabanına sahip online pazar araştırma şirketi DORinsight, okullar kapandıktan hemen sonra yaptığı "Çocuklarınız yaz tatilini nasıl değerlendirecek?” konulu araştırmasında ebeveynlerin çocukları için yaz tatilini değerlendirme tercihlerini, yaz okuluna bakış açılarını ve ayırdıkları bütçeyi ortaya koydu. Araştırmaya, 7 yaş ve üstünde çocuğu olan 4822 kişi katılım gösterdi.




Çocuklar bu yaz özgür

Araştırmaya katılanların yüzde 18’i her yıl olduğu gibi bu yılda çocuklarını yaz okuluna göndereceklerini söyledi. Yüzde 17’si bu yıl ilk defa çocuğunu yaz okuluna göndereceğini belirtirken, çocuğunu yaz okuluna göndermeyi düşünmeyenlerin oranı ise yüzde 59. Katılımcıların yüzde 6’sı ise bir kez göndermiş ancak tekrar göndermeyi düşünmüyor. Çocuklarını bir kez gönderdikten sonra bir daha yaz okuluna göndermeyi düşünmeyenlerin yüzde 74’ü maddi sebeplerden dolayı gönderemeyeceğini ifade ediyor. Yüzde 26’sı ise olumsuz sonuçları olduğu için bir daha göndermeyeceğini söylüyor.

 

Çocuğunuzu yaz okuluna gönderiyor musunuz?

 

Evet ilk kez gönderiyorum

%17

Evet her sene gönderiyorum

%18

Hayır göndermiyorum

%59

1 kez gönderdim, tekrar göndermeyi düşünmüyorum

%6

 

Araştırmanın sonuçlarına göre; çocuğunu yaz okuluna göndermeyi planlamayan ailelerin yüzde 49’u çocuğunu dilediği gibi özgür bırakacağını söylüyor. “Yıllık yaz tatili iznimde 1 hafta tatile götüreceğim” diyenlerin oranı ise yüzde 37. Hayır diyenlerin yüzde 14’ü ise çocuklarını alıp memlekete ailelerin yanına gitmeyi planlıyor.

Çocuklar yaz okulunda sosyalleşiyor

Çocuğunu yaz okuluna göndermeyi planlayanların yüzde 74’ünün nedeni çocuklarının sosyalleşmesini istemeleri. Yüzde 26’sı ise çalıştıkları için çocuklarının evde yalnız kalmasını istemiyor ve yaz okuluna göndermeyi planlıyor. Yaz okulu seçerken ailelerin tercihi özel kurslardan yana. Çocuğunu yaz okuluna gönderecek ailelerin yüzde 71’i özel yaz kurslarını tercih ediyor. Yüzde 29’u ise çocuğunun mevcut okulunun yaz dönemi imkanlarından yararlanacağını söylüyor.

“Evet” diyenler için çocuğunuzu yaz okuluna gönderme amacınız nedir?

 

Aktif bir çalışma hayatım olduğu için evde yalnız kalmasını istemiyorum

%26

Çocuğumun sosyalleşmesini istiyorum

%74

 

İlk tercih spor

Yaz okullarında ailelerin birinci tercihi spor. Çocuklarını yaz okuluna göndereceklerin yüzde 56’sı spora dayalı bir yaz okulu tercih edeceğini ifade ederken, sanat içerikli bir yaz okulunu seçeceklerin oranı ise yüzde 27. Yaz okuluna evet diyen katılımcıların yüzde 17’si ise çocuklarını okul derslerine takviye amaçlı bir yaz okuluna göndermeyi planlıyor.


“Evet” diyenler için, çocuğunuzun cinsiyetine göre ne tip bir yaz okulu aktivitesi tercih ediyorsunuz?

 

Okul derslerine takviye amaçlı bir yaz okulu

%17

Sosyal aktivite-sanat

%27

Sosyal aktivite-spor

%56

 

Yaz okulu bütçesi 500 ile 1000 TL arası

Okulların fiyatları içeriğine ve bulundukları semtlere göre değişmekle birlikte çocuklarını yaz okuluna göndermeyi planlayanların yüzde 67’si 500 ile 1.000 TL arasında bir bütçe ayıracağını söylüyor. 1001 – 1.500 TL bütçe ayıranların oranı yüzde 24. Evet diyenlerin yüzde 9’u ise 1.501 TL ve üstünde bir bütçeyi yaz okulu için ayırıyor. 

“Evet” diyenler için yaz okuluna ayırdığınız bütçe nedir?

 

500-1.000 TL

%67

1.001-1.500 TL

%24

1.501 TL ve üstü

%9

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.