banner

Engelli çocuklarla sosyal ilişkiler kabul görüyor




Engelli çocuklara yönelik tutumları belirlemek için hazırlanan araştırma, ailelerin engelli çocuklarla sosyal ilişkiyi kabul edilebilir bulduğunu ortaya çıkardı.

engelli sosyalAile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve UNICEF ortaklığında, engelli çocukların ve ailelerinin toplumla arasındaki sosyal mesafeyi azaltmak amacıyla yürütülmekte olan "Bir Sen Daha Var" projesi çerçevesinde, "Türkiye'de Engeli Olan Çocuklara Yönelik Bilgi, Tutum ve Davranış Raporu" hazırlandı.

Türkiye’de insanların engeli olan bireylere yönelik bilgi ve tutumlarını ölçmek amacıyla hazırlanan rapor, 2 bin 865 kişiyle düzenlen anket sonuçlarını ve değerlendirmeleri içeriyor.

"Engelli bir çocukla karşılaştıklarında hissettikleri" sorulan katılımcıların yüzde 60'ı üzüldüğünü, yüzde 25'i acıdığını, diğer bir kısmı ise kendini düşünerek haline şükrettiğini ifade etti.

Engelli birisiyle evli olmasını kabul edenlerin oranı düşük

Raporda, ankette verilen cevapların toplumun, engeli olan çocuklarla sosyal ilişkiyi, kendilerinin ya da ailelerinin zarar görmediği, çocuklarının gelişimlerinin olumsuz etkilenmediği ve kendilerini herhangi bir sorumluluk altına sokmayan durumlarda kabul edilebilir bulduğunu ortaya çıkardığı belirtildi.

Katılımcılar, tüm engel gruplarında, engeli olan çocuklarla kendi çocukları arasında belli bir mesafeye kadar ilişki kurulmasını uygun bulduklarını ifade etti. Çocuğunun engelli birisiyle iyi arkadaş veya sözlü/nişanlı/evli olmasını uygun bulanların oranının ise düşük olduğu görüldü.

Okulların engellilere göre düzenlenmesi devletin görevi

Farklı engel gruplarındaki çocuklara uygun eğitim ortamlarına ilişkin de görüşleri sorulan katılımcılar, kendilerinin veya çocuklarının zarar görebilecekleri, eğitimlerinin sekteye uğrayabileceği durumlarda belirli engel gruplarındaki çocukların kendileri için özel olarak düzenlenmiş, aynı engeli olan çocukların gittikleri sınıflarda eğitim almasının uygun olduğunu ifade etti.

Ankete katılanların yüzde 90'ı okulların engeli olan çocukların ihtiyaçlarına göre düzenlenmesinin toplumun ve devletin görevi olduğunu ifade etti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.