banner

Velilere çocukları için 'sosyal medya diyeti' uyarısı




Evlilik ve Aile Danışmanları Derneği Başkanı psikolojik danışman Ferhan Bıçakçılar, sosyal medyada öğrencilerin çok sayıda fotoğraf paylaşımının birçok açıdan riskli olabileceğini söyledi.

 

sosyal_medya_cepEvlilik ve Aile Danışmanları Derneği Başkanı psikolojik danışman Ferhan Bıçakçılar, sosyal medyada öğrencilerin çok sayıda fotoğraf paylaşımının birçok açıdan riskli olabileceğini söyledi.
Bıçakçılar, milyonlarca öğrencinin 19 Eylül'de ders başı yaptığını, yüzlerce ailenin de çocuklarının "okulda ilk gün" fotoğraflarını sosyal paylaşım sitelerinde kullandığını belirtti.
Bazı ailelerinin paylaşımlarıyla çocuklarından başarı beklentilerini de ortaya koyduğunu anlatan Bıçakçılar, onlarca fotoğraf ve görüntüsü sosyal paylaşım sitelerinde yer alan çocukların "başarı kaygısı" duyduğunu, bunun da strese neden olduğunu aktardı.

 

"Çocuklar deşifre ediliyor"
Okulun ilk günü çekilen fotoğraflarla da aslında çocukların değil, ailelerinin ilgilendiğini vurgulayan Bıçakçılar, "Bu anne babanın tercihi olarak ortaya çıkıyor. Bu fotoğrafları eş dostla paylaşmak tamam ama kontrol altına alamadığınız sosyal medyadaki insan grubuyla çocuğun okulunu, nerede olduğunu paylaşmak, bilgileri deşifre etmek doğru değil. Bunu yaparken de aile aslında 'Ben böyle çocuk yetiştirdim' diye egosunu besliyor." dedi.
Ferhan Bıçakçılar, ailelere "Çocuğunuzun fotoğrafını hiç kullanmayın" demediklerini ancak onun güvenliğini koruyacak sınıra dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

 

"Ego açlığı yaratıyor "
Sosyal paylaşım sitelerinde fotoğrafları sık sık yer alan, "beğenilere" alışan çocuğun popüler olmaya çalışacağını da dile getiren Bıçakçılar, şu değerlendirmede bulundu: "Sosyal medya, paylaşım siteleri ego tatmini kadar ego açlığı da yaratabilir. 'Ben biriciğim' duygusuyla büyüyen çocuk ilkokula başladığında tüm yaşıtlarının biricik ve çok önemli olduğunu görüyor ve ailenin başarı beklentisini karşılamak, ön plana çıkmak için doğru olmayan davranışlara yönelebiliyor. Herkesin onu önemsemesini, okuldaki en önemli çocuk olmayı istiyor ve popüler olmanın yollarını arıyor. Müdürün odasına yaramazlık yaptığı için giden bir çocuk danışanım bunu daha çok tanınmak için yaptığını söyleyebiliyor."
Ölçüsüz sosyal medya kullanımının çocukların sınırlarını bozduğunu, kontrolsüz yaşama yönlendirdiğini iddia eden Bıçakçılar, şöyle devam etti: "Kontrolsüz sosyal medya yaşam biçimine de yansır. Bu arttıkça çocuklarda kof egolarla karşılaşıyoruz. Bencil, narsist çocuklar yetişiyor. Anne babalar çocuklarını 'biriciksin' algısıyla yetiştiriyor, sosyal paylaşımlarıyla da bunu destekliyor. Biz uzmanlar, 5 yıl sonra çok daha fazla sayıda narsist çocukla karşı karşıya kalacağız."


YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.