banner

Düzenli beslenme okulda başarı getiriyor




Uzmanlar velileri şimdiden uyarmaya başlıyor: Derslerdeki başarı sadece öğrenmeyle değil düzenli beslenmeyle geliyor! Özellikle ilk ve ortaokulda başarılı olmanın özellikle sabah kahvaltısı ve düzenli beslenmeden geçtiğini dile getiren uzmanlar, çocukların düzenli bir yemek sistemine sahip olmaları için velilerin çok ciddi çalışması gerektiğini belirtiyor.

Çocukların bu dönemde elde edeceği düzenli beslenme alışkanlığının kış aylarında yaşanabilecek olumsuzluklara karşı önemli bir etken olduğunu dile getiren uzmanlar bağışıklık sistemine de ayrı bir önem veriyor.

Bereket Yemek Genel Müdür Yardımcısı Yasin Var, gelişme çağındaki çocuklarda sabah kahvaltısının çok önemli olduğuna vurgu yaparak, çocukların okula giderken mutlaka kahvaltı yapması gerektiğini ve bu kahvaltının süt ve süt ürünleriyle desteklenmiş olması gerektiğini söyledi. Yasin Var, çocuklarda beslenmede hazır gıdaların ise gelişmeyi olumsuz yönde etkilediğini dile getirerek ailelerin; çocuklarının sabahları birkaç lokma yemesi için, kakaolu fındık ezmesi, kakaolu mısır gevreği gibi hızlı ve hazır gıdalar ile kahvaltı etmesine göz yumduğunu bunun da olumsuz bir davranış olduğunu söyledi.

Yasin Var, hazır gıdalar yerine bol tahıllı ekmek, peynir, zeytin, yumurta, salatalık ve şekersiz marmelat gibi vitamin yönünden zengin gıdalar ile beslenmenin çocukların bağışıklık sistemlerini güçlendireceğine vurgu yapıyor. Var, kahvaltı kadar önemli olan öğle yemeğinin de çocukların gelişmesinde önemli bir etkisi olduğunu belirterek bu yemeğin hazır yiyeceklerle geçiştirilmemesi gerektiğine de dikkat çekiyor. Okul kantinlerinde satılan ve birçoğunun sağlıklı veya sağlıksız olduğunun kesin olmadığı besinlerin zaten kalabalık sebebiyle önemli sıkıntı çeken okullarda astım ve alerjiye sebep olduğunu da belirten Var, çocukların öğle yemeklerinde hazır ve hızlı gıdaları tercih etmesinin öncelikle reflüye, ardından da astıma yol açtığına dikkat çekiyor.

Var, okullardaki öğle yemeklerinin; hamburger, patates, kola gibi hızlı ve hazır gıda ile yapılmasının çocukların gelişmesinde olumsuz etkisi olduğunu, okullarda gazlı içecekleri ve bu tip yiyecekleri yasakladığını ancak hala bunun önüne geçilemediğini dile getirerek, evden getirilecek olan yiyeceklerin daha sağlıklı olacağını söyledi.

Uzmanlar anne ve babaların sabahları çocuklarıyla birlikte kahvaltı sofrasına oturmasını ve ev halkının aynı anda kahvaltı yapmasının çocukların da alışkanlık kazanmasında önemli bir etken olduğunun altını çizerek birlikte kahvaltıya oturmayan çocukların zamanla bu alışkanlığı kazanamadığını belirtiyor. Uzmanlar, ailesiyle birlikte kahvaltı alışkanlığı kazanan çocukların okul döneminde de bu alışkanlıklarını devam ettirdiklerini ve başarılarını artırdıklarının gözlendiğini dile getiriyorlar.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.