banner

İAÜ mezunları sektöre ve ekonomiye hazır yetişiyor




İstanbul Aydın Üniversitesi’nin bilgiyi uygulamayla pekiştiren bir eğitim anlayışına sahip olduğunu belirten İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, “Üniversite olarak aynı zamanda girişimci ruha çok büyük bir önem veriyoruz. Bünyemizde bulunan üç farklı kuluçka merkeziyle birçok alanda girişim fikirleri destekleniyor.” diye konuştu. Aydın, üniversitenin gençlere sunduğu olanaklar ve gerçekleştirdiği çalışmalarla ilgili sorularımızı yanıtladı. 

mustafa_aydinİstanbul Aydın Üniversitesi olarak öncelikle pandemi sürecini nasıl yönettiniz? Uzaktan ve hibrit eğitim uygulamalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

Üniversite olarak, 2007 yılından bu yana belli bölümlerde ve derslerde çevrimiçi ve uzaktan eğitim olanağı sunmaktaydık. Buradan kaynaklanan ve pandeminin yarattığı koşullar göz önünde tutularak yenilenen altyapımızın sunduğu olanaklar ile Koronavirüs salgını nedeniyle geçilen uzaktan öğretim sürecini sorunsuz bir şekilde yürüttük. Bu dönemde 11.600’den fazla dersi ve 15.000’e yakın sınavı çevrimiçi ortamda gerçekleştirdik. Ayrıca ayda 1200 saat hibrit, 1300 saat yüz yüze, 800 saat uygulamalı, 5800 saat de online eğitim verdik. 

Gelecek döneme ilişkin yüz yüze eğitime nasıl hazırlanıyorsunuz? Üniversitenizde bu yönde hangi değişimleri hayata geçireceksiniz?

13 Eylül’den itibaren geçilmesi planlanan yüz yüze eğitim süreci için de her türlü altyapımız hazır. Amfi ve sınıflarımızdaki dijital altyapılar ve laboratuvarlardaki cihaz envanteri başta olmak üzere tüm olanaklarımızı gözden geçirip güncelledik. Bunun yanında koronavirüs salgını nedeniyle başlatılan uygulamaları da, pandeminin başından bu yana nasıl gerçekleştirdiysek öyle devam ettireceğiz. 

100 ÖĞRENCİDEN 86’SI BURSLU

Üniversitenizin diğer vakıf üniversitelerine göre öne çıkan özellikleri hakkında neler söyleyebilirsiniz? Öğrenciler neden seçmeliler?

Her şeyden önce İstanbul Aydın Üniversitesi, salt teorik bilgi yüklemesi yapmayan, bu bilgiyi uygulamayla pekiştiren bir eğitim anlayışına sahip. Türkiye’nin en seçkin vakıf üniversitesi teknoloji merkezlerinden biri olan Prof. Dr. Aziz Sancar Teknoloji Merkezi başta olmak üzere toplam 165 uygulama laboratuvarımız var.
Çift anadal programına katılan öğrencilerimize yüzde 100 burs olanağı sunarak aynı anda iki diploma olanağı sunuyoruz.
Öğrencilerimize, normal öğrenim süresi boyunca devam eden geniş burs olanakları sunuyoruz. Ayrıca öğrenim süresince burs kazanma imkânı da söz konusu. Her 100 öğrencimizden 86’sı, çeşitli oranlarda burslu öğrenim görüyor.
Son olarak öğrencilerimize şehrin merkezinde, ulaşımı kolay, sosyal yaşam olanakları geniş, gerçek bir kampüs deneyimi yaşama olanağı sunuyoruz. 

Akademik programların sayısı nedir? Yeni fakülteler, bölümler açmayı düşünüyor musunuz?

Üniversitemizde 70’i lisans, 110’u önlisans olmak üzere toplam 180 akademik program mevcut. Ayrıca 99 yüksek lisans, 29 doktora ve 1 sanatta yeterlilik programı olmak üzere 129 lisansüstü programımız var. 2021-2022 Akademik Yılı’nda iki yeni program hayata geçecek. Bunlardan biri, Eğitim Fakültesi bünyesinde açılacak olan Müzik Öğretmenliği programı. Diğeri ise Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu bünyesinde yer alacak olan Pilotaj programı. 

ÖĞRENCİLER İŞ DÜNYASI İLE İÇ İÇE

Öğrencilerinize staj ve mezuniyet sonrası iş bulmada destek oluyor musunuz? Bu kapsamda firmalarla nasıl bir işbirliği yürütüyorsunuz?

Üniversitemiz bünyesinde yer alan Kariyer Merkezi ile öğrencilerimize gerek staj, gerekse de mezuniyet sonrası iş bulma konularında gerekli desteği veriyoruz. Bunun yanında, Bologna Süreci kapsamında bulunan “Yerinde Uygulama” dersi ile öğrencilerimiz, eğitim hayatları devam ederken, çeşitli sektörlerde bulunan on binlerce çözüm ortağı firmalarımızda, haftanın bir günü çalışarak, gerçek iş yaşamı içinde eğitim alıyorlar. Bu sayede zaman zaman Yerinde Uygulama için gittikleri firmalarda işe başlayan öğrencilerimiz de oluyor. Ayrıca, bu söz konusu çözüm ortaklarımızla gerçekleştirdiğimiz sektör kurullarında ele alınan sektör ihtiyacı ve piyasa dinamikleri çerçevesinde sık sık müfredatımızı ve ders içeriklerimizi güncelliyoruz. Böylece İAÜ’den mezun bir öğrenci, sektöre ve ekonomiye tamamen hazır bir halde hayata atılıyor. 

Teknolojideki gelişmeler öğrenme ortamlarını, yöntemlerini değiştiriyor. Buna bağlı olarak mezun profilinde de yeni bir dönemden bahsediliyor. Üniversite olarak bu yeni döneme nasıl uyum sağlıyorsunuz? Pandemi sonrası oluşan geleceğin dünyasına öğrencilerinizi nasıl hazırlıyorlar? Bu konuda plan ve projeleriniz neler?
Daha önce de bahsettiğim gibi, bizim ekonominin hemen tüm sektörlerinde faaliyet gösteren, on binlerce çözüm ortağımız var. Bu firmalarla oluşturduğumuz sektör kurullarımız var. Hemen her sektör için bu geçerli. Bu kurullar ayda en az bir defa -çevrimiçi ve/veya yüz yüze- bir araya gelerek sektör ve o alana yönelik eğitim hakkında neler yapılması gerektiğini ele alıyorlar ve bazı tavsiye kararları alıyorlar. Biz de üniversite olarak müfredatımızı ve eğitim anlayışımızı buna göre gözden geçiriyor, gerekirse değişiklikler ve güncellemeler yapıyoruz. 

Kampüslerdeki sosyal, kültürel ve sportif imkanlar hakkında bilgi verebilir misiniz? Ayrıca öğrencilerinize sunduğunuz yurt ve burs olanaklarından bahsedebilir misiniz?

Üniversitemiz, sosyal, kültürel ve sportif alanda öğrencilerimize birçok imkan sunuyor. Her şeyden önce, birçok vakıf üniversitesinde bulunmayan gerçek kampüs ortamı ve yeşil alanlar, öğrencilerimizin kullanımına sunulmuş durumda. Kapalı spor salonumuzun yanı sıra yerleşkelerimizde öğrenci ve öğretim görevlilerimiz için fitness merkezlerimiz bulunuyor.
Üniversitemiz bünyesinde ayrıca, 500 kişilik kapasiteye sahip A Blok Hasan Fehmi Büyükbayram Konferans Salonu başta olmak üzere, birçok etkinliğin gerçekleştirilebileceği konferans salonları bulunmaktadır. Bunun yanında Tepekent’te bulunan sosyal tesislerimizde de her türlü spor ve dinlenme imkânı öğrenci ve akademik personele sunuluyor.
Üniversitemiz bünyesinde yer alan İAÜ Kız Öğrenci Yurdu ve Yaşam Merkezi, 640 yatak kapasitesiyle öğrencilerimize hizmet veriyor. Bunun yanında, okul çevremizde de kız ve erkek öğrenciler için devlet yurtları ve özel yurtlar mevcut. Üniversitemizin konumundan dolayı bu yurtlara ulaşım oldukça rahat sağlanabiliyor.
Üniversitemizde, Anadolu Eğitim ve Kültür Vakfı (AKEV) aracılığıyla başarılı öğrencilerimiz burslarla desteklenmektedir. Bu bağlamda Onur Bursu, Tercih Bursu, Eğitime Destek Bursu, Üstün Başarı Bursu, Sporda Başarı Bursu, Teşvik Bursu, Okul Birinciliği Bursu ve Kurucu Vakıf Bursu mevcut. 

aydin_uniÜniversitede gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar ve bu konuda üniversitenin vizyonu hakkında neler söyleyebilirsiniz? Bilimsel çalışmalara verilen destekler nelerdir?

İstanbul Aydın Üniversitesi, “bilgiyi ürüne dönüştürüp kendi toplumu ve toprağının değerleriyle özümseyerek ekonomiye katma değer sağlama” misyonuyla eğitim veren bir vakıf üniversitesidir. Bu nedenle üniversitemiz, uygulama ağırlıklı bir eğitim vermektedir. Dolayısıyla hemen her bölümle ilgili bir uygulama alanı bulmak mümkün. Üniversitemiz bünyesinde hemen her disipline hizmet verebilen toplam 165 uygulama laboratuvarı var.
Üniversite olarak aynı zamanda girişimci ruha çok büyük bir önem veriyoruz. Bünyemizde bulunan üç farklı kuluçka merkeziyle (Incubation İstanbul, BioCube ve AirCube) birçok alanda girişim fikirleri destekleniyor. Bünyesinde 100 kadar firmayı bulunduran kuluçka merkezimiz ayrıca, TÜBİTAK ile yapılan anlaşma gereği, ABD’nin Chicago kentinde yer alan uluslararası kuluçka merkezi vasıtasıyla, girişim projelerine küresel ölçekte rekabete açılma olanağı sunuyor. Bu olanaklar sık sık büyük başarı hikayeleri doğuruyor. 

450 DÜNYA ÜNİVERSİTESİ İLE İLE İŞBİRLİĞİ

Uluslararası anlaşmalara ve değişim programlarına yönelik çalışmalarınızı aktarabilir misiniz? Öğrencileriniz bu imkanlardan nasıl yararlanıyorlar? Uluslararası alanda üniversitenizin hedeflerine yönelik neler söyleyebilirsiniz?

Üniversitemiz bünyesinde yer alan Uluslararası Ofisimizin çalışmalarıyla 28’i Avrupa ülkesi, toplam 49 ülkeden 266 üniversite ile Erasmus+ işbirliği anlaşması yapılmış durumda. Bundan başka dünya genelinde toplam 450’den fazla dünya üniversitesiyle ikili akademik iş birliği anlaşmamız mevcut. Bu çalışmalar neticesinde üniversitemizde bugün 5.500’den fazla uluslararası öğrenci yer almakta. Üniversitemiz bu sayede, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin her yıl düzenli olarak verdiği “Türkiye’nin En Büyük 500 Hizmet İhracatçısı” ödüllerinin “Eğitim Hizmetleri İhracatı” kategorisinde ödüle layık görülüyor.
İstanbul Aydın Üniversitesi olarak kendimize “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılının kutlanacağı 2023 yılında Türkiye’nin ilk 5, dünyanın ise ilk 500 üniversitesi arasına girme” hedefi koyduk. Nitekim bu alanda önemli aşamalar kaydetmiş durumdayız. Uluslararası derecelendirme kuruluşlarından QS’in (QuacquarelliSimons) her yıl gerçekleştirdiği üniversite derecelendirmelerinde üniversitemiz, 2020 yılında, kendi bölgesinde ilk 300 üniversite arasına girdi. Aynı derecelendirmede İAÜ, Uluslararası Öğrenci’ kategorisinde Türk Vakıf Üniversiteleri arasında 1’inci sırada yer aldı. Bundan başka İAÜ, US News & World Report raporuna göre “Dünyanın En İyi Üniversiteleri 2019” sıralamasında dünyada Fizik (Physics) alanında ilk 500 içinde yer alma başarısını gösterdi. 

aydin_uni_22GELECEĞİN YÜKSELEN MESLEKLERİ NELER OLACAK?
“Geleceğin meslekleri” veya “moda meslekler” gibi kavramların her zaman için temkinli yaklaşılması gereken kavramlar olduğunu düşünüyorum. Ana konusu insan olan meslekler de her zaman için yaşar. Çağın gerekliliklerinin getirdiği meslekler elbette var ve olacaktır da. Söz gelimi, internet ve mobil teknolojide yaşanan gelişmeler, bilgisayar, internet ve yeni medyayla ilgili meslekleri artık yavaş yavaş “yarından sonra da var olacak meslekler” kategorisine sokuyor. Bunun yanında üniversite adaylarına tercih yaparken şu noktaları göz önünde bulundurarak meslek seçimi ve üniversite tercihi yapmalarını öneririm:

1.Tercih etmeyi düşündüğünüz üniversiteyi yerinde görmeden asla tercih yapmayın.

2.Tercih kitapçığını üşenmeden satır satır okuyun.

3.Uzman bir danışmanın rehberliğinde tercih yapmaya öncelik verin.

4.Moda meslekleri değil, yaşayan meslekleri tercih edin.

5.Seçmeyi düşündüğünüz mesleğin, geçiminizi sağlayabilecek bir meslek olmasına özen gösterin.

6.Tüm dünyada geçerli bir mesleği tercih edin.

7.Mesleğin istihdam olanağının doygunluğa ulaşıp ulaşmadığına dikkat edin.

8.Utanmadan, onurla, gururla söyleyebileceğiniz meslekleri tercih edin.

KÜNYE BİLGİLERİ

  • Kuruluş Tarihi: 2003
  • Kurucusu: Doç. Dr. Mustafa Aydın
  • Rektör: Prof. Dr. Yadigâr İzmirli
  • Akademik Birimleri (Fakülte Sayısı, MYO ve Enstitülerin Sayısı vb):

12 fakülte, 2 yüksekokul, 3 meslek yüksekokulu, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

  • Toplam öğrenci sayısı: 37.000
  • Uluslararası öğrenci sayısı: 5.500
  • Toplam akademisyen sayısı: 1.500
  • 2021 / 2022 akademik yılında alınacak öğrenci sayısı: 10.000
  • Öğrenci kulübü sayısı: 91
  • Yurt kapasitesi: 640
  • Mezun öğrenci sayısı: 64.000
  • Ücretler:9.000-89.000 TL
  • İletişim

Beşyol Mh. İnönü Cd. No: 38 Küçükçekmece/İstanbul

444 1 428www.aydin.edu.tr Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. "> Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

 

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.