banner

Gençlere bırakacağımız tek miras Cumhuriyet’tir!




Ümit Kalko - Eğitim Girişimcisi 

umit_kalko_ekim_2023Eğitim, bütün toplumlar için önem taşır, çünkü her insan “öğrenme” yoluyla kendisini geliştirir. Öğrendiklerini de uygulayarak bilimin, tekniğin gelişmesine hizmet eder. Eğitim, bir toplumdaki kültür değerlerini genç kuşaklara aktararak milletin birlik ve beraberlik içinde huzurlu bir şekilde yaşamasını ve sürekliliğini sağlar. Toplumun gelişmesi, ilerlemesi ve çağdaşlaşması da eğitimin görevidir.
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, her konuda olduğu gibi eğitim konusunda da yol gösterici olmuş, eğitimin, Türk Milletini başarıya ulaştıracak güçte ve nitelikte olmasını istemiştir.
Toplumun gelişmesi ve ilerlemesi eğitim ve öğretimin yaygın ve çağdaş bir duruma getirilmesiyle mümkündür. Atatürk, verilecek eğitimin milli toplumun kendi gereksinmelerine uygun ve laik olmasını ister. Atatürk’ün hedef gösterdiği “çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkmak” için eğitim politikasının belli temellere dayanması gerekmektedir.
Bu doğrultuda öğretim birliğini sağlamak amacıyla 3 Mart 1924’te Öğretim Birliği Yasası (Tevhidi Tedrisat) kabul edildi. Buna göre mahalle mektepleri ve medreseler kapatıldı. Okulların hepsini Millî Eğitim Bakanlığı yönetmeye başladı. Yalnız subay okullarının yönetimi orduda kaldı. Yabancı dilde öğretim yapan okulların çoğu kapatıldı.
TBMM’de, 1 Kasım 1928’de, “Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun” un kabul edilmesinden sonra, yeni harflerin kısa sürede öğrenilmesini sağlamak amacıyla yöntemler düşünülür. Bunların başında yurt düzeyinde “Millet Mektepleri” açılması gelmektedir. 24 Kasım 1928 günü “Millet Mektepleri Teşkilatı Talimatnamesi” yayınlanır. Buna göre, hiçbir okula devam etmeyen 14-45 yaş arasındaki her Türk vatandaşı Millet Mektebi’ne devamla yükümlü kılınır. Millet Mekteplerinin ilk okuma yazma seferberliğidir ancak daha da önemli bir amacı vardır; O da kendine yetebilen, Atatürk Devrimlerine sahip çıkıp, geliştirecek çağdaş Cumhuriyet bireyleri oluşturmaktır.
Bilimin önemini bilen, araştıran, sorgulayan, derinlemesine ve özgün düşünen bireyler, geleceğin mezunlarında aranacak temel özelliklerdir. Ayrıca hedefleri olan, finansal anlamda ilerisini görebilen, analiz yeteneği gelişmiş, yeni fikirleri olan, sosyal zekâsı gelişmiş, teknolojiyi iyi kullanabilen, sorumluluk alabilen ve kendisini rahat ifade edebilen bireyler, gelecekteki iş yaşamlarında fark yaratacaklardır. Eğitimciler olarak bu becerilerle birlikte Cumhuriyet değerlerine, Atatürk İlke ve Devrimlerine bağlı, sosyal sorumluluk sahibi, vatan ve ulus sevgisiyle dolu bireyler yetiştirmeye özen göstermeliyiz.
Başta eğitim kurumları olmak üzere ülkemizdeki tüm kurumların Cumhuriyetimize dört elle sarılarak Cumhuriyet değerlerine bağlı “aklı hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller” yetiştirme mecburiyeti vardır. Zira gençlere bırakacağımız tek mirasımız Cumhuriyet’tir.
Cumhuriyet, çağdaşlaşma yolunda sürekli bir atılımın, sürekli bir gelişmenin içinde olmamızı gerektirmektedir. Bize bu gelişmeyi, bu ilerlemeyi hazırlayacak ortam ise, anayasamızda vurgulandığı gibi laik demokratik sosyal hukuk devletidir. Bu nedenledir ki gelişen, ileriye giden bir Türkiye’de bütün ilerlemeler Cumhuriyet’in ışığında, Atatürk İlke ve Devrimlerinin kendisine zemin oluşturduğu laik ve demokratik toplum düzeni içinde gerçekleşecektir. Çünkü Atamızın gösterdiği çağdaş toplumlar seviyesine çıkabilmemizin biricik yolu buradan geçmektedir.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.