Dinçer: Türkiye açısından son derece olumlu geçti
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Cumartesi, 28 Nisan 2012 11:00 tarihinde oluşturuldu
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Romanya'nın başkenti Bükreş'te düzenlenen, ''Bologna Süreci 3'üncü Eğitim Bakanları Toplantısı''nın Türkiye açısından son derece olumlu geçtiğini belirterek, ''Bologna sürecinin hedeflediği birçok konuda hukuki altyapımızın hazır olması bizi gururlandırdı'' dedi.
Toplantıda Türkiye'yi temsil eden Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Romanya'daki temas ve incelemelerini tamamladı.
Dinçer, Bükreş'ten ayrılmadan önce AA muhabirine, Bologna süreci ile Türkiye-Romanya ilişkilerini değerlendirdi.
Avrupa ülkelerinin kendi toplumlarının eğitim seviyelerini yükseltmek, özellikle yükseköğretimi daha etkin hale getirmek için yoğun çaba sarf ettiklerini belirten Dinçer, Bologna sürecinin bu açıdan büyük önem taşıdığını söyledi.
Toplantıda Avrupa yükseköğretim alanının dünü, bugünü ve geleceği tartışıldı
Türkiye'nin bugüne kadar Bologna sürecinin bu tür toplantılarına çok fazla ilgi gösterme imkanı bulamadığını vurgulayan Dinçer, şöyle konuştu:
''Biz ilk defa son 5-6 yıllık çalışmalardan sonra bu sene bu toplantıya katılma imkanına sahip olduk ve ve son derece aktif katılım gerçekleştirdik. Benimle YÖK Başkanı ve TBMM Eğitim Komisyonu Başkanı da toplantıya katıldı. Toplantı sonunda önemli bir bildiri kabul edildi. Bologna süreci gerçekte bizim için de, çok yararlı sonuçlar doğuracak bir içerik taşıyor. Toplantıda Avrupa yükseköğretim alanının dünü, bugünü ve geleceği tartışıldı. Dün neler yapıldı, bugün ne durumda ve gelecekte neler yapılmalı- Bu soruların cevapları detaylı bir şekilde masaya yatırıldı.''
Toplantıda, öğrenci hareketliliği, Avrupa'daki yükseköğretimin istihdam edilebilirliğinin artırılması, bu alanda finansmanın nasıl sağlanacağı gibi konularda ciddi görüşlerin ortaya konulduğunu belirten Dinçer, ''Bologna sürecinin hedeflediği birçok konuda hukuki altyapımızın hazır olması bizi gururlandırdı. Geçen yıl kabul edilen 6111 sayılı kanunda yaptığımız düzenlemelerle biz Bologna sürecinin öngördüğü hukuki altyapıyı hazırladık. Buraya hukuki düzenlemelerini yapmış bir ülke olarak gelmek bizim için önemliydi'' dedi.
Türkiye-Romanya ilişkileri
Ömer Dinçer, Türkiye ile Romanya arasındaki ilişkileri değerlendirirken, ''Romanya ile stratejik iş birliği ortaklığımız var. Aramızda çözülemeyecek sorun yok'' ifadesini kullandı.
Romanya ile Türkiye arasında geçen yıl stratejik iş birliği anlaşması imzalandığını hatırlatan Dinçer, bu iş birliğine dayalı olarak çok sayıda anlaşmanın yürürlüğe girdiğini, yeni anlaşmaların da hazırlandığını söyledi.
Romanya'nın 1989 yılından sonra süratle demokrasisini geliştirerek ülkesinde farklı kültürlerin, farklı özelliklere sahip kesimlerin varlığını kabul edip, onlar için de bir alan oluşturmasının ülkenin istikrar ve huzurunu artırdığını vurgulayan Dinçer, ''Romanya'yı çok gelişmiş ve ilerlemiş demokratik bir ülke olarak gördüm. Bu, bizim açımızdan da memnuniyet verici'' diye konuştu.
Bakan Dinçer, Romanyada Müslüman Türk ve Tatar toplumunun bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
''Öncelikle buradaki Müslüman Türkler ve Tatarlar takdire ve tebrike layık bir görüntü içinde. Hepsi kardeşçe el ele vermiş birlikte çalışıyor. Karşılıklı anlayış ve saygı içinde birbirlerine destek veriyor. Ayrıca Romanya toplumu ile de uyumlu bir görüntü çiziyorlar. Rumen halkının da Türklere karşı ön yargısız bakışı beni mutlu etti.''
Romanya-da yaşayan Türklerin doğrudan Türkçe eğitim veren okul ihtiyaçları bulunduğunu vurgulayan Dinçer, sorunun çözümü için çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdi.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
3 ve 4. Sürdürülebilir Eğitim Sempozyumları kapılarını açmaya hazırlanıyor
-
‘Kadın eğitimcilerin liderlik ettikleri okullarda başarı oranları artış gösteriyor’
-
‘Geleceğin eğitiminde kadınlar sistemin şekillendiricileri ve dönüştürücüleri olacak’
-
‘Bakanlığın destekleyici politikalarıyla eğitimde kadın yönetici sayısı artıyor’
-
Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı görevinden ayrıldı
-
Final 45. yılında eğitimin geleceğini şekillendirmeye devam ediyor
-
DAS Akademie, insan kaynakları uygulamaları ile fark yaratıyor!
-
Özel okullarımızın sesi duyulmalı, haklı taleplerimiz değerlendirilmeli!
-
YETEV ve Boğaziçi Üniversitesi Montessori Eğitiminde öğretmenlere yeni kapılar açacak
-
Eğitimin farklı ‘SES’leri Antalya’da buluştu