Öğretmenlerin iş yükü fazla
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Pazar, 27 May 2012 10:18 tarihinde oluşturuldu
Başbakan Erdoğan'ın öğretmenlerle memurların tatil karşılaştırmasına eğitimcilerden tepki geldi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan memur maaşlarını ve grevi değerlendirirken “En düşük öğretmen maaşı “1640 TL, haftada 15 saat karşılığı. İki ay da tatili var. Düz bir memur haftada 40 saat çalışıyor, tatili de 20 gün. Haksızlık değil mi?” dedi. Eğitim emekçileri Başbakan’ın sözlerine tepkili. Rakamların gerçeği yansıtmadığını söyleyen öğretmenler mesailerinin sadece okul saatleri ile de sınırlı olmadığını kaydetti.
Eğitim Sen İşyeri Temsilcisi 10 yıllık öğretmen Bülent Kivsiz’in maaşı 1580 TL. 1500 öğrencili bir okulda çalışan Kivsiz çalışma koşullarını şöyle anlatıyor: “Zorunlu olan anketler var. Öğrencilere onları uyguluyoruz. Bunları ders sırasında yapamayacağımıza göre bunlar ders dışında, mesai saatleri dışında yapılıyor. Kimi derslerde en az iki kimilerinde üç sınav yapılıyor. Mesela haftada 30 saat derse giren bir öğretmen 700-800 kişiye sınav hazırlıyor, Bunları okuyor. Sonra tüm bu notları e-okul sistemine giriyor. Öğrencilerin performans ödevleri var. Bunları inceliyor. Bunları mesai saatleri dışında yapıyoruz. Yani evde çalışmaya devam ediyoruz.“
1600 maaş 620 TL kira
9 yıllık öğretmen Erkan Eroğlu 1681 TL maaş alıyor, 500 TL de ek ders ücreti var. Lisede ek ders veremediği için ilköğretime geçen öğretmen “Bekârım, kiram 620 TL, faturalara 300 TL ödüyorum. Kredi kartı olmasa yaşayaman. Sabahtan öğlene kadar çalışıyorum. Çünkü okulda ikili öğretim yapılıyor. Bu, eğitim siteminin bir sorunu. Yarım gün çalışmak benim suçum değil, üstelik evde de çalışıyorum“ diyor.
Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Barış Uluocak öğretmenlerin diğer memurlarla karşılaştırılmasının büyük yanlış olduğunu anlatıyor: “Öğretmen bakkal değil ki, dükkânı kapasın gitsin. Her öğretmen 15 saat derse girmiyor, 30 saate kadar çıkıyor. 1640 evli, iki çocuklu ve eşi çalışmayan öğretmenin aldığı para. Sanki her öğretmen ek ders alıyor gibi bir izlenim sunuluyor.”
Öğretmenlere destek
Öte yandan diğer işkollarında çalışanlar da öğretmenlere destek verdi. Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Emekçileri Sendikası Genel Başkanı Vicdan Baykara “Bizim iş kolunda haftada 40 saat çalışıyoruz. En düşük maaş 1600 civarında. Her iş önemli ama öğretmenlerimizin yaptığı iş daha önemli. İşyükleri fazla, beş saat aralıksız konuşan, ders anlatan bir öğretmeni düşünün” dedi. Sağlık Emekçileri Sendikası Aksaray Şube Başkanı Ersoy Adıgüzel de “Başbakanın yaptığı kamu emekçileri arasında bölünme yaratmak” dedi.
OECD’nin ‘21’inci Yüzyılda Öğretmen Yetiştirme ve Okul Liderlerinin Gelişimi: Dünyadan Dersler’ raporuna göre Türkiye ilköğretim öğretmenlerinin maaşları sıralamasında 33 OECD ülkesi arasında 25’inci. İlk sırada bulunan Lüksemburg’da mesleğe yeni başlayan yılda 51 bin 799 dolar kazanırken Türkiye’de bu rakam 25 bin 536 dolar.
Lise sıralamasında ise Türkiye 31 ülke arasında 26’ncı sırada. Lüksemburg’da öğretmen yılda 139 bin 152 dolar kazanıyor. Türkiye’de ise 30 bin 335 dolar.
(radikal)
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
Bakan Yusuf Tekin’den TÜSİAD konferansında 12 zor soru
-
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli İzleme ve Değerlendirme Sistemi TTKB-İDES hayata geçirildi
-
MEB’den okullarda şiddete karşı yeni genelge
-
Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli yaygınlaştırılacak
-
Çevreci okullara Yeşil Bayrak
-
Girne Koleji yeni Kampüsünü Manisa’da açtı
-
Bakan Yardımcısı Yelkenci: Türkiye'de ilk defa okul öncesinden 12. Sınıfa, program yapıldı
-
İELEV yeni genel müdürünü sağlık sektöründen transfer etti
-
MEB’den dizi film çıkarması: VELİVİZYON
-
LGS sonuçları açıklandı