Anayasa Mahkemesi’nde bireysel başvuru dönemi başlıyor
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Perşembe, 06 Eylül 2012 12:29 tarihinde oluşturuldu
Anayasa Mahkemesi’ne, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) modeli, bireysel başvuru 24 Eylül Pazartesi günü başlayacak.
İçtüzüğünü değiştiren Yüksek Mahkeme, bireysel başvuru konusundaki tüm hazırlıklarını tamamladı. 150 TL’lik harcı ödeyen bireysel başvuru yaparak, Anayasa Mahkemesi’nde hak arayabilecek.
Öcalan’a yol kapalı
23 Eylül’den sonra kararı kesinleşip tüm başvuru yollarını tüketen vatandaşlar 1 ay içinde Anayasa Mahkemesi’ne “bireysel başvuruda” bulunabilecekler. Tarih sınırı konulunca Abdullah Öcalan’a, bireysel başvuru yolu kapanmış oldu. Yargıtay’a temyiz başvurusunda 40 TL harcı “hak arama hürriyetine aykırı” diye iptal eden Anayasa Mahkemesi, harç ücreti koydu. 150 TL’lik harç Maliye veznelerine yatırılacak. Avukatla temsil şartı aranmayacak. Başvuru mahkemeye şahsen ya da diğer mahkemeler ve yurtdışı temsilciliklerle yapılabilecek. Tüzüğe “Resmi dilde” başvuru şartı konulduğu için de Kürtçe bireysel başvurular kabul edilmeyecek. Bireysel başvuru hakkını kötüye kullandığı tespit edilen kişiye 2 bin TL’den fazla olmamak üzere para cezası verilebilecek. Anayasa Mahkemesi’nin internet sitesinde yayımlanan başvuru formu resmi dilde ve okunaklı şekilde doldurulacak. Tazminat talebi halinde uğranılan zararın belgeleri de başvuruya eklenecek. Başvuranlara kısa mesajla ve e-posta ile bilgilendirme yapılabilecek. Bireysel Başvuru Bürosu, başvuruları şeklen inceleyecek, dağıtım Bölümler ve Komisyonlar arasında otomatik yapılacak. Dosyalar geliş sırasına göre incelenecek. Başvuru kabul edilirse
örneği Adalet Bakanlığı’na gönderilecek.
Bakanlık, 30 günde görüş bildirecek. Talep olursa duruşma yapılabilecek. Başvurunun yapısal sorundan kaynaklandığı tespit edilirse, pilot karar usulü uygulanabilecek.
Yeniden yargılama
İhlal kararının mahkeme kararından kaynaklandığı tespit edilirse; yeniden yargılama yapmak üzere dosya ilgili mahkemeye gönderilecek. O mahkeme, ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldıracak şekilde yeniden yargılama yapacak. Dosya üzerinden ivedilikle yeni karar verecek. Yeniden yargılama yapılmasında hukuki yarar bulunmadığı takdirde, başvurucu lehine tazminata da hükmedilebilecek. Başvurucunun feragat etmesi, davasını takipsiz bırakması, ihlalin ve sonuçlarının ortadan kalkması, başvurunun haklı görülmemesi durumlarında ise “düşme” kararı verilecek.(hürriyet)
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
‘Kadın eğitimcilerin liderlik ettikleri okullarda başarı oranları artış gösteriyor’
-
‘Geleceğin eğitiminde kadınlar sistemin şekillendiricileri ve dönüştürücüleri olacak’
-
‘Bakanlığın destekleyici politikalarıyla eğitimde kadın yönetici sayısı artıyor’
-
Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı görevinden ayrıldı
-
Final 45. yılında eğitimin geleceğini şekillendirmeye devam ediyor
-
DAS Akademie, insan kaynakları uygulamaları ile fark yaratıyor!
-
Özel okullarımızın sesi duyulmalı, haklı taleplerimiz değerlendirilmeli!
-
YETEV ve Boğaziçi Üniversitesi Montessori Eğitiminde öğretmenlere yeni kapılar açacak
-
Eğitimin farklı ‘SES’leri Antalya’da buluştu
-
Ebeveynler için Maarif Modeli