banner

Suriyeli öğretmenlere Türkiye umut oldu




Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle Türkiye’ye mülteci akını devam ediyor. Mülteciler arasında çok sayıda öğretmen de mesleklerini Türkiye’de sürdürmeye başladı.

Suriyeli öğretmenler Türkiye’de ders başı yaptıZaman Gazetesi'nin haberine göre, Suriye’deki iç savaştan kaçan 9 öğretmen mesleklerini Gaziantep’te sürdürüyor. Mülteciler için kurulan bilgi merkezinde Suriyeli çocuklara ders veren öğretmenler, her şeye rağmen eğitimin sürmesinden umutlu. Merkezde eğitim alan 673 öğrenci ise Türkiye’de sağlanan imkânlardan dolayı büyük mutluluk yaşıyor.

Suriye’de yaşanan iç savaş, ülkedeki eğitimi de büyük sekteye uğrattı. Birçok okul bombardımanda yıkılıp yerle bir oldu. Esed rejimi de öğretmenlerden bir yıllık müfredatı 3 aylık bir sürede bitirmesini isteyerek, eğitim kurumlarını kapattı. Bomba sesleri altında okullarına giden, her gün ayrı bir acıya şahit olan Suriye’nin Halep kentinde yaşayan birçok öğretmen, çareyi Türkiye’ye sığınmakta buldu. Gaziantep’e gelerek yeni bir hayat kurmaya çalışan öğretmenler, hiç beklemedikleri bir anda mesleklerine Türkiye’de geri döndü. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan ‘Suriyeli Misafirler Bilgi ve Eğitim Merkezi’nde kendileri gibi Suriyeli olan çocukların eğitimden geri kalmaması için öğretmenlik yapmaya başladılar. Sosyal bilimlerden Arapçaya kadar birçok dersi Türkiye’de anlatma fırsatı yakalayan Suriyeli öğretmenler, kendilerine sunulan bu imkândan çok memnun.

Bu öğretmenlerden Arij Yahya, Suriye’dekinden daha rahat bir ortama kavuştuklarını söylüyor. Halep Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı mezunu olan Yahya, öğretmenlere daha çok saygı gösterildiğini vurguluyor. Geçen yıl Suriye’de eğitimde büyük aksaklıkların başladığını, baskılı bir şekilde okulu bitirmelerinin istendiğini anlatan Yahya, ülkesine döneceği günleri iple çektiklerini belirtiyor. Bara Aljalloud da aynı üniversiteden mezun bir İngilizce öğretmeni. Gaziantep’te kendilerine sunulan imkânlardan dolayı çok müteşekkir olduklarını dile getiren Aljalloud, savaş sonrası projelerini de şöyle anlatıyor: “İç savaşta birçok çocuk yetim kaldı. Birçok kadın tecavüze uğradı. Biz, bir dernek kurup, bu insanlara maddi ve manevi anlamda yardım toplayacağız.”

Nada Hariri ise Halep’te bulunan öğretmen enstitüsünde görev yapan bir isim. Şimdi Gaziantep’te Suriyeli çocukların eğitimlerini vermek için çaba sarf ediyor. Hariri, “İnşallah ülkemize geri döneceğiz. Suriye’yi yeniden diriltmede hep beraber görev alacağız.” ifadelerini kullanıyor. İngilizce öğretmeni Manar Khamis de son 2 ay çocukları okula gönderemediklerini kaydediyor. Okula ders vermeye gittiğinde, Esed’in askerleri ile muhaliflerin savaşına sokak ortasında denk geldiğini ve bitene kadar da bir eve sığındığını aktaran Khamis, “Dersi rahat bir şekilde değil, korku içinde işlerdik. Şimdi Türkiye’deyiz ve beklemediğimiz bir şeyle karşılaştık. Burada öğretmenlik yapmaya başladık. Çok rahatız. Türkiye’nin yaptıklarını, Arap ülkeleri yapmadı.” şeklinde konuşuyor.

(zaman)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.