YÖK ile TPE arasında işbirliği protokolü imzalandı
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Perşembe, 22 Kasım 2012 15:23 tarihinde oluşturuldu
YÖK ile Türk Patent Enstitüsü arasında işbirliği protokolü, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ile Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Habip Asan tarafından imzalandı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, YÖK ve Türk Patent Enstitüsü'nün işbirliği ve koordinasyon içinde çalışmasının, üniversitelerin sınai mülkiyet sisteminin önemli birer aktörü haline gelmelerinde çok büyük bir rol oynayacağını bildirdi.
1. Üniversite-Sanayi İşbirliği Zirvesi'nde YÖK ile Türk Patent Enstitüsü arasında işbirliği protokolü, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ile Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Habip Asan tarafından imzalandı.
Bakan Ergün, Türk Patent Enstitüsü ile YÖK arasında imzalanan protokolün üniversite sanayi işbirliği adına önemli bir adım olduğunu kaydetti.
Ülke olarak son yıllarda, sınai mülkiyet hakları alanında büyük bir atılım içerisinde olduklarını dile getiren Ergün, hazırlamış oldukları Kanun Taslağıyla üniversitelerde yapılan buluşlarının ticarileşmesinin önünü açacak yeni düzenlemeler öngördüklerini söyledi.
Nihat Ergün, 2012 yılında Türk Patent Enstitüsü ve Avrupa Patent Ofisi işbirliğiyle ''Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Bilgisinin Yaygınlaştırılması Projesi''nin geliştirildiğini, ve uygulamaya konduğunu dile getirdi.
Proje kapsamında Türkiye'nin dört bir yanından üniversitelerden temsilci akademisyenler belirlediklerini, düzenli toplantılar gerçekleştirdiklerini ve üniversitelerle etkin bir iletişim ağı meydana getirdiklerini anlatan Ergün, şunları kaydetti:
''Çok kısa bir süre içerisinde 30'un üzerinde üniversitemizde Senato Bilgilendirme Toplantıları, Farkındalık Seminerleri ve Eğiticilerin Eğitimi etkinlikleri gerçekleştirerek ülkemiz için önemli bir başlangıç yaptık. Önümüzdeki dönemde tüm üniversitelerimizde bu tür faaliyetlere ağırlık vereceğiz. Bugün imzalayacağımız protokol ile bu projenin önemli bir adımını daha gerçekleştirmiş olacağız.
Bu iki kurumumuzun işbirliği ve koordinasyon içinde çalışması, üniversitelerimizin sınai mülkiyet sisteminin önemli birer aktörü haline gelmelerinde çok büyük bir rol oynayacaktır. Bu Protokol ile YÖK ve Patent Enstitüsü, üniversitelerimizde sınai mülkiyetle ilgili yüksek lisans ve doktora programları oluşturacaklar, ilgili bölümlerin müfredatına sınai mülkiyeti ders olarak ekleyeceklerdir.''
''2023 hedeflerinde üniversiteler başrol oynamalı''
Bakan Ergün, proje ile araştırma geliştirme faaliyetlerinin gelişmesi ve teknolojik yeniliklerin takip edilebilmesi için üniversitelerde patent araştırması yapılmasını teşvik edeceklerini anlattı.
Böylece üniversitelerde lisanslama konularında çalışmaların yapılması, akademik yükselme kriterlerinde patentin etkin bir kriter olarak kullanılmasını sağlanacağını dile getiren Ergün, şunları söyledi:
''Bu çalışmaların hem sınai mülkiyet sistemine hem de üniversitelerimizin sanayi ile entegre olmasına önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Bizim 2023 hedeflerine ulaşmamızda üniversiteler, bize yardımcı olacak demiyorum, başrol oynayacaklar diyorum. Üniversiteler başrol oynarsa biz bu hedeflere varabiliriz. Bugün 3 üniversitemize ve 2012 yılında en çok SAN-TEZ projesine imza atan firmalarımıza, üniversite sanayi işbirliğine yaptıkları katkılardan dolayı ödül verdik.
Bugün ödül verdiğimiz kişiler arasında ülkemizde ilk uçağı yapan Nuri Demirağ'ın yakınlarından biri olan Bilge Kut da yer alıyor. Çeşitli nedenlerle akamete uğratılan bu proje, bu ülkenin vicdanında bir yara olarak yer alıyor. Bugün bir vefa duygusu içinde bu ödülleri verirken bir bakıma şu mesajı da vermiş oluyoruz: Artık Türkiye'nin böyle değerli projelerine sahip çıkacaktır.''
Bakan Ergün, törende Türkiye'nin ilk yerli uçağını yapan Nuri Demirağ'ın anısına yeğeni Bilge Kut'a da onur ödülünü takdim etti.
Zirvede ayrıca üniversite-sanayi işbirliği alanındaki başarılı üniversitelerle SAN-TEZ Projelerinde başarılı olan firmalarda ödüllendirildi.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
Bakan Yusuf Tekin’den TÜSİAD konferansında 12 zor soru
-
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli İzleme ve Değerlendirme Sistemi TTKB-İDES hayata geçirildi
-
MEB’den okullarda şiddete karşı yeni genelge
-
Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli yaygınlaştırılacak
-
Çevreci okullara Yeşil Bayrak
-
Girne Koleji yeni Kampüsünü Manisa’da açtı
-
Bakan Yardımcısı Yelkenci: Türkiye'de ilk defa okul öncesinden 12. Sınıfa, program yapıldı
-
İELEV yeni genel müdürünü sağlık sektöründen transfer etti
-
MEB’den dizi film çıkarması: VELİVİZYON
-
LGS sonuçları açıklandı