Bu tarihten itibaren vizesiz seyahat edilebilecek
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Cuma, 14 Aralık 2012 11:55 tarihinde oluşturuldu
Aylardır beklenen Türk vatandaşlarının Avrupa'ya vizesiz seyahat etmesinin yolunu açacak olan AB Komisyonu'nun raporu tamamlandı. Şartlar yerine getirldiğine Türk vatandaşları 2017-2018'den itibaren AB ülkelerine vizesiz seyahat edebilecek. İşte vizesiz seyahat için Türkiye'den beklenenler...
Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği ülkelerine ‘vizesiz seyahat’ edebilmesinin yolunu açacak olan ‘yol haritası’ şekillendi.
AB Komisyonu’nun Ankara’ya resmi olarak ay sonuna kadar sunacağı yol haritası, öncelikle Geri Kabul Anlaşması’nı (GKA) onaylamasını şart koşuyor. Buna göre, Türkiye üzerinden AB ülkelerine kaçak olarak geçen üçüncü ülke vatandaşlarının yeniden Türkiye’ye kabul edilmesini öngören GKA’nın etkin bir şekilde uygulanıp uyguylanmadığı 6 ayda bir denetlenecek.
Ayrıca Türkiye, gümrük bölgelerinde ‘vize verme’ uygulamasına son verecek. Frontex, Europol gibi AB kuruluşlarıyla etkin işbirliğini de öngören ‘yol haritası’, Türk vize politikasının AB müktesebatına uygun hale getirilmesini de şart koşuyor. ‘AB ve tüm AB ülkeleriyle içişleri ve adalet konularında işbirliği yapılması’ yönünde ifadelerin yer aldığı belgede, Rumların ısrarıyla ‘tüm AB ülkeleri’ ifadesi, metinde bir kaç yerde vurgulanıyor.
Yol haritası belgesinde,
*AB Komisyonu tarafından Türkiye ile AB arasındaki geri kabul anlaşmasının imzalanmasına paralel olarak, kademeli ve uzun vadeli perspektifte vize muafiyeti yönünde adımlar atılması.
*Bu işbirliğinin, performans bazlı yaklaşım üzerine kurulması. Konunun Türkiye tarafından AB ve üye devletlere etkili ve tutarlı bir şekilde uygulanmasına bağlı bir 'Eylem Planı' temelinde ilerlemesi.
*Özellikle uluslararası yükümlülüklerin gözetilmesi, geri kabul anlaşmasının tüm üye devletler ve tüm üye devletlerin adalet ve içişleri konularında, sınır ve göç akımları bahis olduğunda etkin ve tam olarak uygulanmasını içermesi.
*Özellikle vize konusunda AB müktesebatı ile ve daha fazla uyuma ve yasal mevzuatın uygulanması konusuna öncelik verilmesi,
*Yasadışı göç kaynağı konumundaki ülkelerle GKA imzalanması ve bunların uygulanması,
*AB açısından göç ve güvenlik riski yaratan ülkelerin vatandaşlarına sınırda vize verme uygulamasına son verilmesi. Bu ülkeler için vize kurallarının değiştirilmesi koşulları yer alıyor.
2017-218'de vizesiz seyahat edilebilecek
AB’nin, Balkan ülkeleriyle de gerçekleştirdiği benzer sürecin göz önüne alınması halinde, 4-5 yılı bulması beklenen bu süreç, ‘en iyimser’ şekilde Türk vatandaşlarına 2017-2018 yıllarında ‘vizesiz seyahat’ olanağı getirecek.
AB’nin hazırladığı 20 sayfalık ‘yol haritası’nın ilk uygulama sürecinde Türklere ‘vize kolaylığı’ uygulanacak. Yol haritasında şu unsurlar dikkati çekiyor:
*İlk planda Türkiye geri kabul anlaşmasını imzalayacak.
*Böylelikle başta iş adamları olmak üzere bazı meslek gruplarına sahip olan Türk vatandaşlarına uzun süreli vizeler verilecek.
*Vizelerin tamamen kaldırılması halinde ise, geri kabul anlaşmasının yürürlüğe girmesi gerçekleşebilecek. Ankara ancak, Türklerin vizelerden tamamen ‘muaf’ olması durumunda Türkiye üzerinden AB ülkelerine kaçak olarak geçen yabancıları ülkeye geri kabul edecek
(hürriyet)
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
YETEV ve Boğaziçi Üniversitesi Montessori Eğitiminde öğretmenlere yeni kapılar açacak
-
Eğitimin farklı ‘SES’leri Antalya’da buluştu
-
Ebeveynler için Maarif Modeli
-
11. YILIN EĞİTİMDE BAŞARI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
-
Nida Koç Akademi Gelişim Odaklı Model ile eğitim sektörüne güç katıyor
-
Eğitimde Güçlü Stratejik İletişim: Halkla ilişkiler ve kurumsal iletişim ile marka değeriniz nasıl yükselir?
-
'Özel okulların yaklaşık %50 kapasitesi atıl durumda olacak'
-
İbrahim Taşel Ortaokulunun açılışını Bakan Yusuf Tekin yaptı
-
‘Okul standartları gelecekte global ölçekte değerlendirilecek’
-
Bakan Yusuf Tekin’den TÜSİAD konferansında 12 zor soru