banner

Liselerin başarı kriteri ne? Ne olmalı?




Turgay Polat, Türkiye’de liselerin başarı kriterinin, lisenin ÖSYS’deki başarısıyla algılandığını bunun da başarı için doğru bir değerlendirme olmadığını iddia etti.

Turgay Polat, Akşam Gazetesi’ndeki köşesinde Türkiye’deki lise eğitimini eleştirdi. Liselerin isimlerinin kamuoyunda değerli görünse de içeriklerinin ve verdiği eğitimin yeterli ve aynı oranda değerli olmadığını belirtti. Polat, fen ve anadolu liselerinin dershanelerin biraz daha homojeni olarak işlev gördüğünü ifade etti.

Genellikle, Türkiye’de liselerin başarı kriterinin, lisenin ÖSYS’deki başarısıyla algılandığını bunun da başarı için doğru bir değerlendirme olmadığını belirten Polat, “Eğer üniversite sınavındaki başarı liseyi başarılı saymamız için yeterliyse liseleri kapatıp hepsini bu işi en iyi yapan dershanelere çevirelim daha da başarıları artacaktır” yorumunda bulundu.

Polat yazısında “Liselerin en temel misyonu olan öğrencileri hayata hazırlamak konusunda maalesef liselerimiz sınıfta kalıyor. Liselerimiz işin bu tarafıyla pek ilgilenmiyor. Onun yerine sadece öğrencilerine üniversite sınavını hedef olarak göstermekle yetiniyor zaten bu işi de dershanelere havale edip kurtuluyorlar” diyerek liselerin nasıl olması gerektiği konusunda da şu yorumda bulundu; “İyi lise öğrencisini teknoloji okur yazarı yapar, iyi lise öğrencisine girişimcilik inovasyon gibi konuları öğretir, iyi lise öğrencisini sosyalleştirir, iyi lise öğrencisinin kişisel farklılıklarını fark ettirir. İyi lise öğrencisini hayata hazırlar.” dedi.

Polat fen liseleri için de şunları belirtti; “Ben fen liselerinin çağa uydurulması gerektiğini hep söylüyorum. Ben liselerin, öğrencilerine teknoloji projeleri, buluşlar yaptırmalarını bekliyorum. Patent alan lisemiz olsun istiyorum.”

Turgay Polat’ın yazısını okumak  için Tıklayın

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.