banner

Türkiye’nin ‘Hayat Boyu Öğrenme’ye katılım oranı arttı




Bilgi ve iletişimin, birey ve toplumu derinden etkilediği bilgi çağında; öğrenme ihtiyacı sürekli olarak artmakta, edinilen becerilere yenilerinin katılma ihtiyacı ortaya çıkmakta, iş ve istihdam garantisi sürekli olarak azalmaktadır. Diğer yandan, küreselleşmenin ve bilişim teknolojilerindeki yeniliklerin bir sonucu olarak uluslararası rekabet şartları sürekli olarak ağırlaşmakta ve küreselleşme için yeni bir insan merkezli kalkınma modeli ortaya konmaya çalışılmaktadır. Rekabette kritik başarı faktörü; verimli ve esnek bir işgücünün yetiştirilmesine dayanmaktadır. Bu noktada hayat boyu öğrenme, ülkelerin en önemli varlığı olan insan kaynağının niteliğinin yükseltilmesinde, ekonomiye kazandırılmasında ve istihdam edilebilirlikte önemli bir araç olarak ortaya çıkmaktadır.

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü olarak bizim de hedefimiz, toplumun tamamını kapsayan daha geniş bir demokrasi ve bireylere sunulacak daha değerli bir hayat için daha yüksek becerili iş gücünün sağlanmasıdır. 

 Hayat Boyu Öğrenme “kişisel, sosyal ve istihdam perspektifi içinde bilgi, beceri ve yeterliliklerin geliştirilmesi amacıyla hayat boyunca dahil olunan tüm öğrenme faaliyetleri” olarak tanımlanmaktadır. Farklı öğrenim ve yaş seviyesindeki bireylerin sosyo-kültürel gelişimlerinin sağlanması, hayat boyu öğrenmeye katılımlarının artırılması ve istihdam edilebilirliklerinin sağlanması temel amaçtır.

Hayat Boyu Öğrenme politikaları dünyadaki bütün eğitim sistemlerinde giderek daha fazla önem kazanmaktadır. 2011 yılı Eylül ayında kurulan Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü mevzuat, program, yapı ve sunduğu hizmet kalitesi olarak sürekli yenileşme içerisinde olmuş ve Türkiye genelinde 1335 yaygın eğitim kurumuyla 2013 yılında toplam 4.724.491 kişiye ulaşmıştır. Genel Müdürlük olarak Türkiye’de ilk kez üç meslekte önceki öğrenmelerin tanınması için pilot çalışması yapılmış, öğrenme ve istihdam fırsatlarını ortak bir paydada toplayan tüm vatandaşlarımızın kullanımına açık Hayat Boyu Öğrenme web portalı kurulmuştur. AB Türkiye 2013 Yılı İlerleme Raporu’nda önceki öğrenmelerin tanınması konusunda yapılan pilot çalışma ve hayat boyu öğrenme web portalının hizmete girmesi olumlu ilerlemeler olarak vurgulanmıştır. 

Bütün bu süreç içerisinde en önemli gösterge olarak Türkiye’nin hayat boyu öğrenmeye katılım oranı 2010 yılı %2,5 değerinden 2013 yılında %4 değerine yükselmiş ve %60 oranında bir artış sağlanmıştır. 

Türk Eğitim Sistemine farklı açılardan ışık tutarak katkıda bulunan ve bu arada Hayat Boyu Öğrenmeyi teşvik etmeye yönelik her türlü çabada emeği geçen artı eğitim Dergisi’nin 10. yılını kutluyor ve teşekkür ediyorum.

Doç. Dr. Mustafa Kemal Biçerli - Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.