banner

Ziya Selçuk: Öğrenciye özel ders yazılımı yapılacak




Bilfen Okulları ‘Öğrenme Stilleri Sempozyumu’nda konuşan Prof. Dr. Ziya Selçuk, yeni dünya düzeninde bireye göre özgünleşen yapıların ortaya çıktığını belirterek “Bir öğrencinin matematik problemini çözerken hangi noktada zorlandığı görülerek o öğrenciye özel ders yazılımı yapılacak” dedi.

ziya selcukDunn&Dunn Öğrenme Stilleri Modelinin Türkiye’de ilk, dünyadaki 34. merkezi olan Bilfen Okulları, Prof. Dr. Ziya Selçuk, Susan Rundle ve Dr. Louis Favre’in katılımıyla düzenlediği sempozyumda ‘her öğrenci farklı öğrenir’ mesajını bir kez daha dile getirdiler. Öğrenme stilleri konusuyla çok uzun yıllardan beri ilgilendiğini belirten Prof. Dr. Ziya Selçuk, “Harvard Üniversitesi’nde çoklu zeka programını izlerken eksik bir yönü olduğunu gördüm. Çoklu zekanın sınıf içi uygulamalarında bir desteğe ihtiyacı vardı. Bu ihtiyacı öğrenim stilleri modeli tamamladı” dedi.
Öğrenme Stilleri Modeli konusunda 27 kitabı, 450’den fazla çalışması olan Prof. Dr. Rita Dunn’ın 2007 yılında Bilfen Okulları’nda bu modeli tanıtmıştı. Bilfen Okulları, Türkiye’nin ilk, dünyanın 34’üncü Öğrenme Stilleri Merkezi oldu. Modelin Türkiye’ye adaptasyonu çalışmalarında yer alan Prof. Dr. Ziya Selçuk, tüm dünyada eğitim modellerinde değişikliklere gidildiğini söyledi. Prof. Dr. Selçuk “Şimdiye kadar bireye göre ortam düzenlenirdi, şimdi gelişmiş ülkelerde ortamın bireye göre değiştirilmesi gündeme geldi. Buna semantik öğrenme deniyor. Yani bir öğrencinin matematik problemini çözerken hangi noktada zorlandığı görülerek o çocuğa özel ders yazılımı yapılacak. Yeni tabletler üzerinde işlem yapılırken çocuğun kas gelişim özelliklerini bile belirleyen, ekranın rengini kişinin özelliklerine göre ayarlayabilen yazılımlar var. Bireye göre özgünleşen bir yapı ortaya çıktı” diye konuştu.

Yaratıcı çocuklar anlaşılmıyor
Yaratıcı çocukların gözde olmayan öğrenciler arasından çıktığına dikkat çeken Prof. Dr. Ziya Selçuk, öğretmenlerin bu çocukları yaramaz, uyumsuz olarak nitelendirdiklerini, bu nedenle yaratıcı çocukların arada kaybolduklarını söyledi. İsveç’te okulların bireysel isteklere göre şekillendiğini anlatan Prof. Dr. Ziya Selçuk, gelecekte derslik ihtiyacını kapattıktan sonra Türkiye’nin de bu tür yapılanmaya gideceğini vurguladı.  
Okulda başarısız olan çocukların büyük çoğunluğunun dokunsal ve kinestetik olduğunu belirten Prof. Dr. Selçuk şunları söyledi:  “Mevcut müfredat yapısı bu çocuklara uygun olmadığı için çocuk başarısız sayılıyor ama aslında bu çocuklarda sorun yok. Sorun ortam ve öğretmenden kaynaklanıyor. İlköğretimde öğrencilerin yüzde 85’i global iken bu öğrencilerin öğretmenlerinin çoğu analitik. Birbirlerini anlamıyorlar. İkili grup çalışmaları eğitim sistemimizde çok az. Oysa dünyada öğretmenden öğrenme oranı yüzde 30’lardayken, akrandan öğrenme oranı yüzde 90’lara çıkıyor. Öğretmenler önce kendi stillerini saptayıp ondan sonra öğrencilere yönelmeliler.”

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.