banner

Üniversite tercihleri başladı 2014 ÖSYS tercih kılavuzu için Tıklayın




Üniversite adaylarının yerleştirme tercih işlemleri bugün başlıyor. Tercihler, 2014 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Klavuzu’na göre, 17 Temmuz'a kadar yapılacak. ÖSYS 2014 Tercih ve yerleştirme Kılavuzu yayınlandı. (2014 ÖSYS Tercih Kılavuzu indirmek için Tıklayın) Peki 2014 ÖSYS tercihleri nasıl yapılacak? Adayların kaç tercih hakkı bulunuyor. Sınavsız geçiş tercihleri nasıl yapılacak? İşte detaylar;

Üniversite adayları, tercihlerini yaparken, ÖSYM'nin internet sitesinden ulaşabilecekleri 2014 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Klavuzu'ndan yararlanabilecek. Adayların, tercih işlemlerine başlamadan önce bu klavuzu dikkatle incelemeleri gerekiyor.

Adaylar tercihlerini, kılavuzda yer alan kurallara göre, https://ais.osym.gov.tr  internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacak. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacak. ÖSYM'ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacak. Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler, işleme alınacak. İşlemler, 17 Temmuz saat 23.59'da sona erecek. Tercih süresi uzatılmayacak.

ÖSYM adaylara tercihlerini yaparken kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üst tercihlerine, daha sonra istedikleri programı ikinci tercihlerine yazmalarını ve bütün tercihlerini bu şekilde sıralamalarını öneriyor.

Adayların duruma göre yapabilecekleri 30 tercihin baştan birkaç tanesini "Puanım yeterli olmayabilir" endişesine kapılmadan, sadece ilgilerini gözönüne alarak belirlemeleri gerekiyor.

Adayların kazansalar bile kaydolmayı istemedikleri bir programa tercih listelerinde yer vermemeleri önemle vurgulanıyor. Ancak aday ne olursa olsun bir yükseköğretim programına kaydolmak istiyorsa sonlardaki birkaç tercih sırasına, girebileceğini tahmin ettiği programları yazabilecekleri tavsiye ediliyor.

ÖSYM, adaylara tercih bildirim işlemini gerçekleştirmeden önce şu soruları cevaplayarak tercihlerini kontrol etme uyarısında bulundu:

"Listenizdeki programların bu kılavuzda "bakınız" olarak gösterilen ve giriş için aranan bütün  koşullarını karşılıyor musunuz? Listenizdeki programların kodlarını doğru yazdınız mı?  Listenizdeki programların sırası, gerçekten istek sıranıza uygun mu? Örneğin, beşinci tercihinize  giriş hakkı kazanacak olsanız, "Keşke altıncı tercihimi kazanmış olsaydım." demeyeceğinizden emin misiniz? Bütün tercihleriniz için bu geçerli mi?"

Adaylar, tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra tercih süresi içerisinde https://ais.osym.gov.tr adresinden tercihlerinde değişiklik yapabilecek. Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar bu işlemi elektronik ortamda yapacak. Tercih iptali yapılmayacak. Tercihlerde değişiklik, tercihlerin kısmen ya da tamamen iptali gibi değişiklik taleplerini içeren dilekçeler işleme alınmayacak. Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik yapılamayacak. Tercih işlemi tamamlandıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerinin mutlaka kontrol edilmesi ve yazıcıdan tercih listelerinin alınarak saklanması gerekiyor.

Kimler başvuru yapabilecek?

2014-YGS'ye giren adaylardan en az bir puan türünde 140 veya daha fazla YGS puanı alan adaylar, yerleştirmede kullanılacak Y-YGS ve varsa Y-LYS puanlarını da göz önünde tutarak tercih bildirimi yapacaklar. Sadece sınavsız geçiş için başvuranlarla 2014-YGS'de hiçbir puan türünde 140 veya daha fazla puan alamayanlardan sınavsız geçiş hakkına sahip olan adaylar da tercih bildirimini aynı şekilde yapacaklar. 2014-YGS'de 140 veya daha yüksek puan alanlardan sınavsız geçiş hakkına da sahip olan adaylar, tercihlerini, sınavlı veya sınavsız geçişi göz önünde tutmadan istedikleri sırada yapabilecekler. 2014-YGS'de hiçbir puan türünde 140 veya daha yüksek puan alamayanların sınavsız geçiş hakları yoksa bu adaylar tercih bildiriminde bulunamayacaklar.

Yerleştirmede meslek lisesi çıkışlı adaylara ek puan verilen lisans programları ile Teknoloji, Sanat ve Tasarım, Turizm Fakülteleri lisans programlarının M.T.O.K.

kontenjanlarını tercih edebilmek için ilgili YGS/LYS puan türünde en az 180 puan ve yerleştirmede meslek lisesi çıkışlı adaylara ek puan verilen programlar dışındaki lisans programlarını tercih edebilmek için LYS puan türünde 180 puan alma şartı aranacak.

Engelli adaylar ise üniversite tercihinde bulunurken engellerini dikkate almaları ve üniversitelerin engellilerle ilgili birimlerinden yükseköğretim programları konusunda bilgi almaları yararlarına olacak.

Üniversiteye kayıtlar Eylül'de

2014-ÖSYS Merkezi Genel Yerleştirme Sonuçları İnternet (https://sonuc.osym.gov.tr) aracılığıyla adaylara duyurulacak. Yerleştirme Sonuç Belgeleri basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek. İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmünde olacak. Yurt dışındaki üniversitelere yerleştirilen adaylar için, gerekli olduğunda ve adayın müracaatı üzerine yerleştiği programı gösteren bir yazı verilecek.

2014-2015 ders yılında, ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri bütün üniversitelerde 1-5 Eylül 2014 tarihleri arasında yapılacak.

İşte ÖSYS yerleştirme tercihleri ve sınavsız geçiş başvuruları ile ilgili merak edilenler 

Lisans Yerleştirme Sınavları’nın tamamlanmasının ardından 1 milyona yakın aday için 2014 üniversite ÖSYS tercih süreci önümüzdeki Pazartesi yani 7 Temmuz’da başlıyor. ÖSYM, 2014 ÖSYS Tercih Kılavuzu’nun aslını geçtiğimiz günlerde yayımlandı.  Adaylar tercihlerini ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr/ internet adresinde yayınlanan bu kılavuza göre yapacak. Adayların en fazla 30 Tercih hakkı bulunuyor. İşte 2014 ÖSYS yerleştirme tercihleri ile ilgili tüm merak edilenler 2 Temmuz bugünden itibaren Eğitimtercihi.com’da olacak. 

2014 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu Tıkla indir

Tercih süresi, 7-17 Temmuz 2014 tarihleri arasındadır. Tercih bildirim işleminizi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden tercihlerinizde değişiklik yapabilirsiniz. Tercih işleminizi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden tercih bilgilerinizi mutlaka kontrol ediniz ve yazıcıdan tercih listenizin bir dökümünü edinerek saklayınız.

ÖSYM adayişlemleri 2014 ÖSYS tercih sayfası için Tıklayın








Kimler üniversite (ÖSYS) tercihi yapabilir?

ÖSYM 2014 Tercih Kılavuzu’na göre,  2014-ÖSYS merkezî yerleştirmede yükseköğretim programları arasından tercih yapma hakkı olan adaylar şu şekilde sıralandı;

2014-YGS'ye girip 140 veya daha fazla puan alanlardan sınavsız geçiş hakkı bulunmayanlar,  2014-YGS'ye girip 140 veya daha fazla puan alanlardan aynı zamanda sınavsız geçiş hakkına da sahip olanlar, sadece sınavsız geçiş hakkı bulunanlar.

Sınavsız geçiş hakkı olmayan ve YGS’de 140 veya daha yüksek puan alamayan adaylar tercih yapamayacak

2014 ÖSYS tercih kılavuzunda, tercihlerle ilgili yapılan açıklamada, sınavsız geçiş hakkı olmayan ve YGS’de 140 veya daha yüksek puan alamayan adayların tercih yapamayacakları ifade edildi. 2014 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda hangi adayların neye göre tercih yapacakları şu şekilde açıklandı;

“2014-YGS'ye giren adaylardan en az bir puan türünde 140 veya daha fazla YGS puanı alan adaylar, yerleştirmede kullanılacak Y-YGS ve varsa Y-LYS puanlarını da göz önünde tutarak bu kılavuzdaki açıklamalara göre tercih bildirimini İnternet'ten bireysel olarak kendileri yapacaklardır. Sadece sınavsız geçiş için başvuranlar ile 2014-YGS'de hiçbir puan türünde 140 veya daha fazla puan alamayanlardan sınavsız geçiş hakkına sahip olan adaylar da tercih bildirimini aynı şekilde yapacaklardır.

2014-YGS'de 140 veya daha yüksek puan alanlardan sınavsız geçiş hakkına da sahip olan adaylar, tercihlerini, sınavlı veya sınavsız geçişi göz önünde tutmadan istedikleri sırada yapabileceklerdir. 2014-YGS'de hiçbir puan türünde 140 veya daha yüksek puan alamayanların sınavsız geçiş hakları yoksa bu adaylar tercih bildiriminde bulunamayacaklardır.”

2014 ÖSYS yerleştirme tercih işlemleri nasıl yapılacak?

7-17 Temmuz 2014 tarihleri arasında ÖSYM tarafından alınacak tercih işlemleri şu şekilde yapılacak;

Adaylar, 2014-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden indirecek (2014 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunun aslı yayınlandı 2014 ÖSYS tercih kılavuzunu bilgisayarınıza İndirmek için Tıklayın) unutulmamalıdır ki 2014 ÖSYS üniversite tercih kılavuzu bekleyen adayların posta adreslerine ÖSYS tercih kılavuzu gönderilmeyecek. Adaylar kendileri yukarıdaki açıklama ve linkten bu kılavuzu edinecek. Tercihler bu kılavuzda yer alan bilgilere göre yapılacağından adayların bu kılavuzu dikkatli bir şekilde incelemeleri ve 2014 ÖSYS tercihlerini ve sınavsız geçiş tercihlerini bu kılavuza göre yapmaları gerekmektedir. ÖSYM, üniversite adaylarının tercihlerini rahat bir şekilde yapmaları için 2014 ÖSYS üniversite kontenjanları ve tercih kılavuzunda boş tercih listesi de yayınladı. Bu listeyi kullanarak tercih sıralamanızı yapabilirsiniz. Bu şekilde tercih listesi yapmanız ÖSYM’nin internet sayfasına tercihlerinizi girerken size kolaylık sağlayacaktır.












Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler geçerli

ÖSYM, 2014 ÖSYS yerleştirme ve tercih kılavuzunda adaylara şu önemli uyarıyı da yaptı; Üzerinde çalışma yapılan liste ÖSYM’ye kesinlikle posta ile gönderilmemeli veya elden teslim etmek için girişimde bulunulmamalıdır. Böyle bir liste ÖSYM’de hiçbir şekilde işleme konulmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler geçerli olacaktır.

Tercihler, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile ÖSYM'nin http://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden bireysel olarak yapılacak. Adaylar, tercihlerini İnternet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklar. Bunun dışında tercih bildiriminde bulunulamaz (posta, fax, elektronik posta vb.).

2014-YGS'ye ve LYS'lere giren adaylar, 2014-2015 öğretim yılı için Tablo 4'teki lisans programlarına ve Tablo 3B'deki ön lisans programlarına;

-YGS ve varsa LYS yerleştirme puanları,

- Okumak istedikleri yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri,

- Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirilecekler.

Sınavsız geçiş hakkı bulunan adayların yerleştirilmesi yapıldıktan sonra Tablo 3A'daki programların boş kalan kontenjanlarına genel lise mezunu adaylar ile kendi alanları dışındaki programları tercih etmiş olan meslek lisesi mezunu adayların yerleştirilmeleri yapılacak, bu yerleştirmelerde adayların yükseköğretim programının puan türündeki yerleştirme puanları göz önünde tutulacaktır.

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan adaylar, Tablo 3A'daki kendi alanlarıyla ilgili ön lisans programlarına sınavsız olarak;

- Okumak istedikleri yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri,

- Sınavsız geçiş ile ilgili öncelikler,

- Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP),

- Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirileceklerdir. Yerleştirme işlemlerinde bu kılavuz ile 2014-ÖSYS Kılavuzunda yer alan kurallar geçerli olacaktır.

Yerleştirme katsayıları nasıl ve neye göre hesaplanıyor?

ÖSYM, üniversite yerleştirmelerinde, eğer adaylar bir önceki yılda bir yükseköğretim programına (yani üniversiteye) yerleşmişse o adayın OBP’sini şu şekilde hesaplıyor;

2013-YGS/LYS sonucuna göre, kontenjansız açıköğretim programları hariç bir yükseköğretim programına merkezî yerleştirmeyle (Ek Yerleştirme dâhil) veya özel yetenek sınavıyla kayıt hakkı kazanmış adaylar, kayıt yaptırmamış veya kayıtlarını sildirmiş olsalar bile, 2014-YGS/LYS'lere girdikleri takdirde OBP'leri 0,06 ve kendi alanında ek puanlı bir programa yerleştirilirken ayrıca 0,03 katsayısıyla çarpılacaktır. 2013-ÖSYS'de kontenjanı bulunan açık öğretim programlarına yerleştirilen adayların, 2014-ÖSYS'de OBP'lerinin çarpılacağı katsayılar da yukarıda açıklanan şekilde olacaktır.

2013 YGS/LYS puanına göre bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar, 2014-ÖSYS'de sınavsız geçişle bir yükseköğretim programına yerleştirilirken bu adayların OBP'lerinde herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.

2013-ÖSYS'de sınavsız geçiş ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2014-ÖSYS'de OBP'lerine uygulanacak katsayılarda herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.

Bu kurallar, 2014-ÖSYS ile bir yükseköğretim programına yerleşen adaylar için 2015-ÖSYS'de de geçerli olacaktır.

Tercihlerinizi yaparken lise türlerini dikkat edin

Adayların 2014 ÖSYS yerleştirme tercihlerini yaparken dikkat etmesi gereken en önemli nokta lise türleridir. ÖSYM’nin yayınladığı 2014 ÖSYS tercih kılavuzunda bu konuyla ilgili şu açıklama yer aldı;

Adaylar tercihlerini yaparken bu kılavuzun hangi tablolarından tercih yapabileceklerine ilişkin bilgiler Şekil 1'de gösterilmiştir. Şekil 1'de adaylar önce iki gruba ayrılmaktadır.

Genel Lise grubu;

Lise, Yabancı Dil Ağırlıklı Lise, Özel Lise, Anadolu Lisesi, Yabancı Dille Öğretim Yapan Özel Lise, Fen Lisesi, Özel Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Spor Lisesi, Askerî Lise, Polis Koleji, Akşam Lisesi, Özel Akşam Lisesi, Açıköğretim Lisesi (lise programı), Çok Programlı Lise (lise programı, lise programı-Yabancı Dil Ağırlıklı), Anadolu Güzel

Sanatlar Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi, Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi, Özel Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi, Özel Anadolu Öğretmen Lisesi, Öğretmen Lisesi, Öğretmen Okulu ve Köy Enstitüsünü kapsamaktadır.

Meslek Lisesi grubu;

Ticaret Meslek Liseleri, Teknik Liseler, Endüstri Meslek Liseleri, Kız Meslek Liseleri, Sağlık Meslek Liseleri, Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri, Sekreterlik Meslek Liseleri, İmam Hatip Liseleri, Açıköğretim Lisesi (Meslek Lisesi programları), İşitme Engelliler Meslek Lisesi, Çok Programlı Liseler (Meslek Lisesi programları), Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) ve diğer meslek liseleri ile Astsubay Hazırlama Okullarını kapsamaktadır. Astsubay Hazırlama Okulları meslek lisesi grubunda olmasına karşın meslek liselerinin herhangi bir alanı ile ilişkilendirilmemiştir. Bu nedenle Astsubay Hazırlama Okullarından mezun olanların/mezun olacakların sınavsız geçiş hakkı yoktur (Yükseköğretim Kurulunca Sağlık Astsubay Hazırlama Okulu ile Teknik Astsubay Hazırlama Okulu mezunlarına sınavsız geçiş hakkı tanınmıştır.).

Tablo 3A'da Merkezî Yerleştirme ile öğrenci alan ön lisans programları yer almaktadır. Bu programların tümü sınavsız geçiş ile öğrenci alan programlar olmasına rağmen, Tablo 3A'daki programları hem genel lise hem meslek lisesi mezunları tercihleri arasında gösterebileceklerdir (öncelik kendi alanlarında sınavsız geçiş hakkı bulunan adaylarda olmak üzere). Tablo

3B'de sadece Y-YGS puanı ile öğrenci alan ön lisans programları, Tablo 4'te ise lisans programları yer almaktadır.

Adaylar hangi tablolardan tercih yapabileceklerini Şekil 1 ve Tablo 1A'yı incelemek suretiyle görebileceklerdir.

Tercih yaparken aşağıdaki tabloya göre hareket edebilirsiniz

2014 ÖSYS tercihlerinizi yaparken dikkat etmeniz gerekenler

2014 ÖSYS’de kaç tercih hakkınız var?

7-17 Temmuz 2014 tarihleri arasında ÖSYM’nin internet sayfasında yayınlanan 2014 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’na göre yapılacak tercihlerde adayların toplam 30 tercih hakkı bulunuyor. Uzmanların ve ÖSYM’nin yaptığı uyarılara göre, tercihlerinizi yaparken kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üst tercihiniz olarak belirlemeniz çok ama çok önemli. İlk sıraya yani en üste en çok gitmek istediğiniz programı yazdıktan sonra istediğiniz ikinci programı ikinci tercihinize yazıp bütün tercihlerinizi bu şekilde sıralayabilirsiniz. Duruma göre yapabileceğiniz 30 tercihin baştan birkaç tanesini "Puanım yeterli olmayabilir." endişesine kapılmadan, sadece ilginizi göz önüne alarak belirleyebilir, buralara en çok istediğiniz programları yazabilirsiniz.

İstemediğiniz bir programı kazanabilecek durumda dahi olsanız tercih etmeyiniz!

Her yıl yüzlerce aday yanlış tercihle istemediği programlara yerleşebiliyor. Ve öğrencilerin iler ki yıllarda yaşam boyu bu yanlış tercih ve yanlış kararla hayatı olumsuz etkileniyor. Unutulmamalıdır ki yanlış tercih ya da istemediğiniz bir programa yerleştirğiniz takdirde bir sonraki yıl üniversite yerleştirmelerinde puanınız düşmekte bu nedenle istemediğiniz bir programı tercih etmeyiniz ancak eğer ben ille de bir sene daha kaybetmeyim benim için sadece üniversiteye girmek önemli derseniz bu karar da size ait o zaman tercih yapabilirsiniz.

2014 ÖSYS yerleştirme tercih süresi içinde yapılan tercihlerde değişiklik yapılabilir mi?

Adaylar 7-17 Temmuz 2014 tarihleri arasında tercihlerini ÖSYM’nin internet sitesine giriş yaparak değiştirebilir ama 17 Temmuz’dan sonra artık tercih listenizi değiştiremezsiniz.

Uzman Eğitimci Hayati Oktay, LYS sonuçlarının ardından üniversite tercihleri ile ilgili merak edilenleri yazdı.

2013 kontenjanları ile karşılaştırıldığında 2014 yılında 4 yıllık fakülte ve yüksekokul kontenjanlarının (açıköğretim hariç) yaklaşık %1 arttığı gözlemlenmektedir. 2012 yılında %7 olan bu oranın, 2013 yılında %4 seviyesine düştüğünü söyleyebiliriz. Sonuç olarak; Devlet ve Vakıf Üniversitelerinde toplam 4.572 kontenjan artışı olmuştur.

Bu sonuçlara göre adaylar kontenjanları göz önüne alarak tercihlerini dikkatli yapmalılar. Tablo-4 de yani Lisans bölümleri için ayrılan kontenjana bakarak bu tablodan kendi alanıyla ilgili bölümleri tercih edecek adaylar o puan türünden kaç adayın sınava girdiğini de göz önüne alması gerekir. Adaylar “2014-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’na ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden erişebilirler.

Açılan yeni Üniversiteler hangileri ?

2014 yılında 6 yeni üniversite ilk defa öğrencileri kabul edecek. Bunlardan Sağlık Bölümleri ile öne çıkan 900 kontenjanlı Biruni Üniversitesi, 740 kontenjanlı İstanbul Esenyurt Üniversitesi, 520 kontenjanlı MEF Üniversitesi, 230 Kontenjanlı Sanko Üniversitesi, 120 kontenjanlı Alanya Hamdullah Emin paşa Üniversitesi ve 297 kontenjanlı Girne Üniversitesi’dir.  Buna göre; 2014 yılında Devlet Üniversiteleri kontenjanlarının 2013’e göre %0.3 daraldığı, Vakıf Üniversitelerinde ise %9 arttığı görülmektedir.

Tercih Listesi nasıl oluşturulmalı?

1. Tercih listesi oluşturulurken Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu mutlaka okunmalı ve bu kılavuza göre hiçbir ön şart gözetilmeksizin istek sırasına göre tercih edeceğiniz tüm program ve bölümler belirlenmeli. http://www.osym.gov.tr

2. Belirlenen program ve bölümlerin yanlarına tüm özellikleri (burs, ücret, özel koşullar vb.)ve tercih edilen bölüme bir önceki yılda giren adayların başarı sıraları yazılmalıdır.

3. Tercihler kesinlikle başarı sırasına göre yapılmalıdır.

7-17 Temmuz 2014 tarihleri arasında adayların okumak istedikleri yükseköğretim programlarını belirleyen tercihleri alınacak ve ilgili yerleştirmeler de yapılarak 2014-ÖSYS süreci tamamlanmış olacak. Üniversite yolundaki tüm adaylara başarılar dilerim…

2014 Sınavsız Geçiş Tercihleri ve Sınavsız Geçiş Yerleştirmeleri nasıl yapılacak?

Gelelim 2014 Sınavsız geçiş tercihlerinin nasıl ve neye göre yapılacağına. 2014 ÖSYS Tercih kılavuzunda sınavsız geçişle ilgili tercihlerinizi yaparken göz önünde tutacağınız yerleştirme esasları şu şekilde olacak;

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler, istedikleri takdirde bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna en yakın programların uygulandığı, öncelikle kendi Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içindeki, daha sonra da bölgesi dışındaki meslek yüksekokulu ve açık öğretim ön lisans programlarına sınavsız olarak yerleştirilecektir. Türkiye ve KKTC dışında bulunan bir ülkedeki mesleki ve teknik ortaöğretim kurumunu bitiren T.C. uyruklu adayların sınavsız yerleştirilmelerinde Millî Eğitim Bakanlığınca verilecek denklik belgesinde gösterilen alan esas alınacaktır. METEB, bir veya daha fazla meslek yüksekokulu ile öğretim programları bütünlüğü ve devamlılığı içinde ilişkilendirilmiş mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından oluşan eğitim bölgesidir. Her ilde bir mesleki ve teknik eğitim bölgesi bulunmaktadır.

Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) ortaöğretim mezunları da Sınavsız Geçiş için tercih yapabilirler.

Sınavsız Geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır.

- Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.

- Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre 1. sırada Anadolu Teknik Lisesi, 2. sırada Teknik Lise ve Anadolu Meslek Lisesi, 3. sırada Meslek Lisesi ve 4. sırada çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.

2014 ÖSYS ek yerleştirmeler  ne zaman nasıl yapılacaktır?

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecek ve yükseköğretim programlarının 2014-ÖSYS sonuçlarına göre (sınavsız geçiş dâhil) yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ve varsa yeni açılan yükseköğretim programlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da yapılacak.

Sınavsız geçiş dâhil merkezî yerleştirmede açık öğretimin kontenjansız programları dışında bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacaktır (Merkezî Yerleştirmede bir örgün yükseköğretim programına yerleştirilmiş adaylar ile kontenjan sınırlaması olan açık öğretim programlarına yerleştirilmiş olan adaylar, kontenjan sınırlaması olmayan açık öğretim ön lisans programlarına Ek Yerleştirme için başvuru yapabileceklerdir.).

Ek Yerleştirmede Tablo 4'teki lisans programları ile Tablo 3B'deki ön lisans programlarına, merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında aday yerleştirilmeyecektir. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacaktır.

Tablo 3A'daki sınavsız geçiş programlarının genel yerleştirme sırasında dolmama veya kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlarına da Ek Yerleştirme yapılacaktır. Bu yerleştirmede de önce kendi alanlarında tercih yapmış meslek lisesi öğrencileri yerleştirme işlemine alınacak, meslek lisesi öğrencilerinin kendi alanlarındaki sınavsız geçiş yerleştirilmelerinden sonra boş kalan kontenjanlara genel lise mezunlarının ve meslek liselerinin diğer alanlarından mezun olanların ilgili puanlarına göre yerleştirilmeleri yapılacaktır.

Ek yerleştirme tercih ücreti 10,00 TL olacaktır. Ek yerleştirme tercih tarihleri ÖSYM tarafından açıklanacak.

ÖSYS yerleştirmelerinde üniversitelere kayıt hakkı kazanan adaylar 1-15 Eylül 2014 tarihinde kazandıkları üniversitelere kayıt yaptıracaklar.

ÖSYM’den yapılan 2014-2015 üniversite kayıt açıklaması şöyle;

2014-2015 ders yılında, ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri bütün üniversitelerde 1-5 Eylül 2014 tarihleri arasında yapılacaktır. Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt için aşağıda belirtilen belgeleri tamamlayarak kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunludur. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedeceklerdir.

2014 Üniversitelere kayıt için hangi belge ve dokümanlar gerekiyor?

a) Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi

b) Aday ek puandan yararlanarak ya da sınavsız geçişle yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)

c) 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf

d) Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge

e) Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri ÖSYS ile bir yükseköğretim programına yerleşen yükümlülerin askerlik durumları, üniversiteler tarafından http://kamu.turkiye.gov.tr İnternet adresinde görülebilecektir.

Adayların askerlikle ilgili sorunları için askerlik şubelerine, kredi konusunda ayrıntılı bilgi için de üniversite rektörlüklerine veya Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna başvurmaları gerekmektedir.

Kazanan adayları gösteren fotoğraflı sınav sonuçları adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programlarının bağlı olduğu üniversite rektörlüklerine ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına (YÖK) ÖSYM tarafından elektronik ortamda gönderilecektir.

2014 Üniversite kayıtları için önemli uyarılar

a) Adayların kayıt için bizzat başvurmaları gerekmektedir. Posta ile kayıt yapılmaz.

b) Kayıt için istenen belgelerin onaysız sureti veya fotokopisi kabul edilmez. Ancak aslının getirilmesi suretiyle üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir.

c) Belgeler eksik ise kayıt yapılmaz.

d) Belirtilen tarihler arasında kaydını yaptırmayan aday herhangi bir hak iddia edemez.

e) Yükseköğretim kurumları, kayıt yaptıracak adaylardan sağlık kurulu raporu isteyebilir.

f) Üniversiteler, gerçeğe aykırı beyanda bulunarak kayıt yaptıran adaylar hakkında gerekli yasal işlemleri yapmaya yetkilidir.

2014-ÖSYS sonucunda herhangi bir yükseköğretim programına yerleşmeleri durumunda bu adayların kayıtları yapılacaktır.

Ancak, bu durumdaki adayların askerlikleri tecil edilmiş ise askerlik tecil sürelerinin bitimine kadar kayıt hakkı kazandıkları programda eğitime devam edebilecek, tecil sürelerinin sona ermesi halinde askerlik erteleme haklarını kaybettiklerinden bu durumdaki adayların kayıtları dondurularak, askerlik hizmetlerini yaptıktan sonra eğitime devam edebileceklerdir.

2014-2015 öğrenim yılı üniversitelerin ikinci öğretim ücretleri şu şekilde;

Üniversitelerin İkinci öğretim ücretleri (31 ağustos 2013 tarihli ve 28751 sayılı resmi gazete)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Üniversite tercihleri yapılırken her adayın kafasını karıştıran bir soru da “Puan mı, başarı sırası mı önemli?” olur. Öncelikle söylemek gerekirse puan değil, başarı sırası önemli. Puanların oluşumunda kullanılan veriler testlerin soru çözüm ortalamalarına ve standart sapmalarına göre her yıl değişebiliyor.

Fakat puanlardan yola çıkılarak yapılan sıralamalar büyük ölçüde değişmiyor. Bu nedenle adaylar mutlaka bir veri kullanmak istiyorlarsa kendi başarı sıralarıyla geçen yılki başarı sıraları arasında bir ilişki kurmaları doğru olur. Çünkü bu sınavların asıl amacı adayları belli bir puana göre sıralamak ve yerleştirmede bir ölçüt elde etmek.

2014 YGS-LYS istatistikleri

YGS-2014'te 140 ve üstünde puan alamayan 138 bin 739 aday üniversiteli olma şansını 2014-2015 öğretim yılı için kaybetti.

78 bin 427 meslek liseli aday sınavlara katılmayarak sadece kendi alanlarındaki 2-3 yıllık ön lisans Meslek Yüksek Okulu-MYO bölümlerini sınavsız tercih edeceklerini bildirdi.

140-180 arasında puan alabilen 338 bin 229 aday ise Açıköğretim Fakültesi-AÖF kontenjansız bölümleri yanı sıra sadece ya 2-3 yıllık ön lisans MYO bölümlerini tercih etme ya da üniversitelerin Özel Yetenek Sınavı ile alan 4 yıllık lisans bölümlerine başvurma ve sınavlarına girebilme hakkı kazandı.

YGS'lerde 180 ve üstü alan 1 milyon 423 bin 124 aday ise 140-180 arası alanların hakkına ek olarak, YGS ile alan 4-5 yıllık lisans programlarını tercih etme hakkı da kazandı.

YGS'lerde 180 ve üstü alan 1 milyon 423 bin 124 adaydan, 946 bin 244'ü LYS'lere de girdi.

YGS ve özel yetenekle başvuru

YGS'de 140 ve üstü alan adaylar ön lisans ve AÖF programlarını tercih edebilecekler. YGS'de 140 ve üstü alan adaylar ayrıca özel yetenek sınavı ile alan lisans programlarına da başvurabilecekler.

YGS'de 180 ve üstü alan adaylar meslek liselilere ek puan verilen YGS puanları ile alan lisans programlarını tercih edebilecekler.

Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan lisans programları tercih listelerinde yer almayacak, adaylar ilgili üniversitelere bizzat başvuracak.

Özel Yetenek Sınavı ile alan bölümlerin neler olduğu "YGS/LYS-2014 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu" "Tablo 5'te" belirtiliyor. Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan bölümlerle ilgili detaylar üniversitelerce adaylara, başvuruları sırasında bildirilecek.

YGS'de 140 puan barajını aşan ancak LYS ye giremeyen öğrenciler için fırsat

YGS'de 140 puan barajını aşan ancak LYS ye giremeyen öğrenciler, Nişantaşı Üniversitesi'nde Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci kabul eden Mutfak Sanatları ve Gastronomi, İç Mimarlık, Grafik Tasarım, Moda ve Tekstil Tasarım ve İletişim Tasarımı bölümlerine yerleşebilecek. Nişantaşı Üniversitesi Rehberlik Uzmanı ve Kurumsal İletişim Direktörü Dilek Sevtap Gürbüz, 180 barajını geçemeyen öğrenciler için Sanat ve Tasarım Fakültesi bölümlerini işaret etti. Dilek Sevtap Gürbüz, 'YGS'nin herhangi bir puan türünden 140 ve üzerinde puan alan tüm öğrencilere eğitim imk'nı sağlıyoruz. Öğrencilerimiz, Özel Yetenek Sınavı'nın ardından Sanat ve Tasarım Fakültesi'nin Mutfak Sanatları ve Gastronomi, İç Mimarlık, Grafik tasarım, Moda ve Tekstil Tasarım ve İletişim Tasarımı gibi bölümlerinde eğitim alabilecekler' ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin, Nişantaşı Üniversitesi'nin diğer bölümlerinde olduğu gibi, Özel Yetenek Sınavı ile giriş yapılan bölümlerinde de yüzde 50, yüzde 75 ve yüzde 100 burslu olarak eğitim görebileceklerinin altını çizen Gürbüz, 'YGS 180 Baraj puanını geçemeyen öğrencilerin sene kaybetmelerine gerek yok. Sanat ve Tasarım Fakültesi'ne başvuruda bulunan adaylar, bu büyük aileye katılabilirler' ifadelerine yer verdi.

Üniversite bünyesindeki diğer fakültelerde olduğu gibi Sanat ve Tasarım Fakültesi'nde de öğrencilerin 4 yıllık eğitimlerini sürdürebileceğini söyleyen Gürbüz, öğrencilerin başarı kriterlerini sağlamamaları halinde ücretsiz çift anadal ve yandal yapma imkanına da sahip olacaklarını belirtti. Öğrencilerin, Sanat ve Tasarım Fakültesi'ndeki bölümlere girebilmeleri için Özel Yetenek Sınavı'na geçmeleri gerektiğini de ifade eden Gürbüz, 'Sanat ve Tasarı

Tercih efsaneleri

Çok istediğin bölümü 3 kere yazmalısın: Bir bölümü bir defa yazmanız şansınızı denemek için yeterlidir. Çünkü o bölümü yazan sayısı ve yazanların puanları belli, ÖSYM’nin yerleştirme stratejisi de belli.  Bölümü ne kadar çok istediğinizi ve şansınızı tercih listesinde birden fazla kez yazarak değil aldığınız puan ile gösterebilirsiniz.

O bölümde işsiz kalırsın:  Türkiye’de işsiz sorunu olduğunu hepimiz biliyoruz. İş tanımları, iş açıkları her geçen gün değişim gösteriyor. Fakülteler altında farklı isimlerde fakat aynı içerikte birçok bölüm bulunuyor. İş dünyasının artık kişisel gelişime önem verdiğini ve üniversite tecrübesi ile kişisel gelişiminizi gözönüne alarak iş başvurularını elediğini söyleyebiliriz. Tercih etmek istediğiniz bölüm ilgi alanınızda ve keyifle okuyabileceğiniz, üzerine bir şeyler katabileceğiniz bir bölüm ise işsiz kalırım korkusu ile ondan vazgeçmeyin.

Severek ve keyifle 4 yıl geçireceğeniz bölüm üzerine üniversite yıllarında yaptığınız stajlar ve yabancı dil eğitimleri ile işsiz kalma problemini rahatlıkla aşabilirsiniz.

Meslek

Her zaman ihtiyaç var

İnsanların sağlığını koruma ve sağlık koruma yöntemlerini geliştirme, hastalık ve sakatlıkları iyileştirme alanında çalışacak ve araştırma yapacak sağlık personelini (hekim) yetiştirmeyi amaçlayan bir bölüm. Tıp doktorluğu diploması alan bir kişi “Pratisyen Doktor” unvanını alır.

ÖSYM tarafından yapılan Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’nda (TUS) başarılı olduğu takdirde Dâhiliye, Nöroloji, Göz Hastalıkları, Ortopedi, Kadın doğum vb. alanlarda uzmanlaşabilir. Hekim ve sağlık personelinin sayısının yetersiz olması ve yurt genelinde dengesiz dağılımı nedeniyle sağlık hizmetlerinde istenen gelişme sağlanamamaktadır. Pratisyen ya da uzman hekim olarak iyi yetişmiş tıp doktorlarına büyük ihtiyaç  vardır. Devlet hastaneleri ve özel hastaneler, klinik vb. sağlık kuruluşlarında pratisyen / uzman hekim olarak çalışabilirler. Ülkemizin sağlık personeline, özellikle hekime olan ihtiyacı gittikçe artmaktadır. Geçerliliğini ve popülerliliğini koruyacak bir meslek dalıdır. Beyin - el koordinasyonu yüksek olan, fen bilimleri, anatomi ve fizyolojiye ilgi duyan, bilimsel araştırma meraklısı, sorumluğu yüksek, insan ihtiyaçlarına karşı duyarlı adaylar için ideal meslek.

Hekimlik en zor mesleklerden  biridir

Seha Saygili  (İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunu):

Lise derslerinde biyoloji ve fizik  derslerine olan ilgim beni tıp fakültesine yönlendirdi. Hekimlik teorik olarak kişiyi geliştirmesinin yanında, insanlara faydalı sağlık gibi çok önemli bir alanda yararlı olma fikri bana çok yakın geldi. Fakülte yılları zor olduğu kadar keyifli de geçti. Her yeni bilgi, staj yeni uzmanlar ile tanışmamıza vesile oldu, bir yandan bilgilerimizi arttırırken bir yandan kendimize örnek olabilecek farklı insanlar ile tanıştık.

Verilen emek ve zaman hekimlikte büyüktür

İyi hekimlik pratiği ile ilgili tek bir doğru bulunmuyor.  İki bin nüfuslu bir ilçede sağlık ocağı hekimliği yaparken de bir üniversite salonunda uzman olduğun konuyla ilgili ders anlatırken de hekim olarak paha biçilemeyecek derece önemli işler ortaya çıkarılabilinir. Bulunduğun noktada elinden gelenin en iyisini yapmak ve günlük koşuşturma içinde kendini güncellemeyi gözardı etmemek olmalı bir hekimin hedefi. Her meslek zordur. Hekimlik başka bir meslekten daha zor değil ancak sorumluluk alanı geniş olması sebebi ile zaman zaman yıpratıcı olabilir. Karar vermeden önce ilgili kişilerle görüşmek yararlı olur. Üniversite konusundan bu kadar azimle çalışıp tüm boş zamanlarını bu hedefe yönelten arkadaşlar mutlaka başarılı olacaklar. Üniversite yıllarında ilgili oldukları branşı seçtikleri taktirde öğrenmeye yönelik motivasyonları artacak, sabırla çalışacaklar. Verdikleri zamanın ve emeğin kat ve kat üstünde olan  hekim önlüğünü  sırtlarında bulacaklardır.

Uzmandan

Açıköğretim kontenjanlı hale geldi, buraya yerleştirilen gitmezse puan kaybedecek

Celil Vardar (Final Eğitim Kurumları Tanıtım ve Rehberlik Koordinatörü): Geçen yıl oluşan taban puanlar,adayların AOBP’leri 0,15 katsayısıyla çarpılarak elde edilen puanlardan oluştu. Bu yıl AOBP kaldırıldı, sadece OBP uygulanacak. Ayrıca OBP’nin çarpılacağı katsayı da tüm adaylar için aynı olacak. Alan içi alan dışı diye bir şey kalmadı artık herkese aynı katsayı uygulanacak. Bu nedenle bu yıl oluşacak puanlar geçen yılın puanlarına göre farklı olacak. Ancak puanlar nasıl hesaplanırsa hesaplansın başarı sıraları yine belirleyici olacak diyebiliriz. Örneğin geçen yıl 16.525.sıradaki bir adayın en son yerleştiği bir programa başarı sırası 25.000 olan bir adayın yerleşme olasılığı –adayların eğilimlerinde çok önemli bir değişiklik olmadığı ve aynı alanda eğitim veren çok sayıda yeni üniversite açılmadığı sürece- çok zayıftır. Bu konuda oluşabilecek muhtemel değişiklikler için adayların uzmanlara danışmalarında yarar var. Bu yıl yapılan kimi düzenlemeleri de hatırlamak gerekir: Örneğin YÖK, önümüzdeki yıldan geçerli olmak üzere Fen-Edebiyat Fakültelerine kaydolacak adaylara formasyon verilmeyeceğini karara bağladı. Eğitim Fakültelerinde bazı programların İkinci öğretim programları kapatıldı. Açıköğretim Fakültesi’nde neredeyse bütün lisans programları artık “kontenjanlı” hale geldi. Yani önceki yıllarda Açıköğretim Fakültesi’nin kontenjansız programlarına yerleştiğinde adayın ertesi yıl sınava girdiğinde OBP katsayısı değişmiyordu. Şimdi bu programlara yerleşildiği taktirde (kayıt yaptırıp yaptırmaması önemli değil, yerleşmiş olması yeterli) bir sonraki yıl sınava tekrar girdiğinde OBP’nin çarpılacağı katsayı 0,12 değil 0,06 olacak, yani puan kaybedecek.

Rektörden

Ait olunacak camia üniversite ile belirlenir

Prof. Dr. Muhammed Şahin (İTÜ Rektörü):

İyi bir üniversite eğitimi almayı hedefleyen adayların önemli bir kısmı aile ve çevrenin etkisi ile ilgisinin ve yeteneğinin olmadığı bir alana yönlendiriliyor. Ancak, sevmediği ve istemediği bir bölümde eğitim alan öğrencinin o alanda başarılı olması zor. Adaylar, tercihlerinde üniversitenin akademik kadrosundan, verdiği diplomanın yurtdışı eşdeğerliğine, bilimsel araştırma projelerinden laboratuvara, yurtdışı eğitim olanaklarından iş dünyasıyla olan yakın işbirliğine kadar birçok noktayı dikkate almalı, yapacakları seçimin geleceklerini doğrudan etkileyeceğini unutmamalı.

Adayların seçecekleri üniversite çok önemli. Rekabetin yoğun olarak yaşandığı alanlarda, mezun  olunan üniversite, iş bulmada önem taşıyor. Uluslararası düzeyde akredite olmuş, alanında öncü, seçkin akademisyenlerin yer aldığı bir üniversitede eğitim almak önünüzü açar. Üniversite, mezunlarının yaşamları boyunca taşıyacağı bir etikettir. Öğrenciler tercih yaparken ait olmak istedikleri camiaya karar vermelidir. Çünkü üniversite tercihi ait olunacak camia tercihi demektir.

İş dünyasının yoğun olarak faaliyet gösterdiği ve istihdam olanaklarının yüksek olduğu bir şehirde, öğrencilerin çeşitli sektörleri gözlemleme ve iş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelikleri yaşayarak geliştirebilmesine imkan vermektedir.

Petrol, Cevher Mühendisliği’ne ilgi artıyor

Gelecekte bilim ve teknoloji çok hızlı ilerliyor. Şu anda istihdamı yüksek olan birçok iş kolu bundan 5 yıl önce keşfedilmemişti. Günümüzde de gelecekte de mimarlık, makine, inşaat, elektronik haberleşme gibi temel bölümler hiçbir zaman önemini yitirmeyecek ancak farklı alanlarda uzmanlaşma getiren bölümlerin de yıldızı parlayacaktır. Örneğin İşletme Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Cevher Hazırlama Mühendisliği, Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği, Kontrol Mühendisliği mezunlarının istihdam oranının artmasıyla bu bölümlere gösterilen  ilgi de artıyor.

Merak ettikleriniz

- Özel üniversitelerin burslu bölümlerini tercih etmeyi düşünüyorum. Hangi durumda bursumu kaybederim?

Bu konuda her üniversitede istenen kriterler farklı olabilir. Genellikle belli bir not ortalamasının sağlanması isteniyor. Tercih yapmadan önce ilgili üniversiteden bilgi almak daha sağlıklı olur.

- Meslek Lisesi mezunuyum. Sınavsız geçiş hakkımı kullanarak bir programa yerleşirsem önümüzdeki yıl ortaöğretim başarı puanım düşer mi?

Meslek lisesi mezunları sınavsız geçiş haklarının bulundğu kendi alanlarının devamı niteliğindeki önlisans programlarına yerleştirildiklerinde bir sonraki yıl puan kaybına uğramazlar.

- Tercih işlemlerini internetten bireysel olarak mı yoksa başvuru merkezlerine müracaat ederek mi yapmak daha sağlıklı?

ÖSYM’nin de kılavuzda açıkladığı gibi; internet kullanımında deneyimi olmayan ve yanlışlık yapmaktan çekinen adayların tercihlerini Başvuru Merkezleri aracılığıyla yapmaları daha doğru olacaktır. Tercihlerin internet üzerinden aday tarafından gönderilmesi durumunda yapılabilecek yanlışların sorumluluğu adaya ait olacaktır.

- Tercihlerimi ÖSYM’ye gönderdikten sonra değişiklik yapmak mümkün mü?

Tercih başvuru süresi içinde değişiklik yapmak mümkündür.

- 2 yıllık bir yüksekokul okuduktan sonra 4 yıllık bir bölüme geçiş yapabilir miyim?

Evet geçiş yapmanız mümkün. Ancak bu geçişi yapabilmek için yine ÖSYM'nin yapacağı Dikey Geçiş Sınavı'na 'DGS) girmek gerekir. Ayrıca DGS'ye giren her aday kendi alanının devamı niteliğindeki lisans programlarını tercih edebilir.

Geleceğinizi tasarlamadan tercih yapmayın

Her yıl Temmuz ayının bu günleri eğitim gündeminin en sıcak olduğu, gelecekle ilgili kritik kararların verildiği dönemdir.  Hem eğitimciler, hem anne baba, hem de öğrenciler büyük bir telaş yaşarlar. Gençlerin üniversiteli olmadan önceki bu son durağı aslında onlar için de bir keşif zamanıdır.

Hangi mesleğe yönelecekleri, mesleğin gelecekteki durumu, kendilerinin güçlü ve zayıf yönleri kuşkusuz tercihlerini yakından etkiler. 5 yıl önce var olmayan yeni mesleklerle tanışıyor, bazıları farklılaşıyor. Her yeni teknoloji, hem iş hızını, hem iş dünyasının biçimini değiştiriyor. İşte bu zor süreçte neler yapmalı? Rektörlerden, uzmanlardan size küçük ipuçlara devam.

Meslek

İkna gücü olanlar için hukuk ideal

Hukuk programının amacı; toplumda  bireylerin birbirleri ve devletle ilişkilerini düzenleyen yasaların uygulanması sırasında ortaya çıkacak anlaşmazlıkların çözümü konusunda çalışacak hukukçuları yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır. Hukuk Fakültesi’nde başarılı olabilmek için öğrencinin lisede aldığı Türkçe ve Matematik derslerinin iyi olması beklenir. Ayrıca bu bölümü seçecek öğrencilerin üstün bir akademik yeteneğe, ikna gücüne, sağlam bir mantık ve seziye sahip olmaları gerekir. Hukuk Fakültesi’ne girmek isteyenler hukukun, sorumluluğu çok fazla olan bir meslek alanı olduğunu, sürekli çalışma, okuma ve araştırma gerektirdiğini öncelikle kabul etmelidirler. Sabır ve anlayış da bu alanda başarı için gerekli niteliklerdir.

Ortaokuldayken hukuk istedim

Çağlar Kantemir (İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi)

Ortaokul yıllarımda dinlemiş olduğum eski bir türküde geçen savcı kelimesini araştırmaya başlamamla hukuka olan ilgim doğmuştu. Hukuk, hukukla ilgilenmeyen insanların düşündüğü gibi sadece sözel zekâyı gerektiren bir anabilim dalı olmaktan daha çok analitik zekâ gerektiren bir bilim dalıdır. Gerek anlatılan derslerde gerekse yapılan sınavlarda soruların ezber bilgisini test eden değil çözümleyici düşünme yeteneğini ölçen nitelikte olmaları, benim yükseköğretim sırasında aradığımı bulduğumu gösterir. Üniversite öncesi döneme göre daha özgür olan ancak mesleğinde başarılı olabilmek için gerçekten büyük emek sarf etmesi gereken biri olmakla beraber her türlü insan ile tanışılabilecek ortama sahip olan kişidir hukukçu. Bu mesleği seçecek olanlar gerçekten ilgi duyduklarından emin olmaları gerekir. Hukukçu olmak için kesinlikle analitik düşünme yeteneği, gözlem gücü iyi olmalı, okumaktan zevk almalı, yasama çalışmalarını sıkı bir şekilde takip etmeli…

Uzmandan

Üniversitede sizi geliştirecek ortam olmalı

Banu Gürün (Uğur Dershaneleri  Genel Müdür Yardımcısı)

Güçlü yönlerinize odaklanın: Meslek mensupları ile görüşün ve mümkünse mesleğin çalışma ortamını tanıyın. Bu süreçte en fazla yapılan hata, zayıf olan özelliklerimizden dolayı yaşadığımız motivasyon eksikliğimizdir.

Bu duygu, başarılı olabileceğimiz alanlar konusunda da körlük yaşamamıza neden olur. Güçlü olan, sizi farklı kılan yönlerinize odaklanın. Bu yönlerinizi açığa çıkartacak, parlatacak olan meslek gruplarına yoğunlaşmanız daha akıllıca olacaktır. Eğlenerek çalışmanın  verimliliğini unutmayın: Eğlenceli ve ilginç bulduğunuz, keyif aldığınız , yaşam önceliklerinizi ve beklentilerinizi karşılayacak meslek grupları ve alternatif iş ortamlarını göz önünde bulundurun. Aynı bölümü okumuş kişilerin farklı kariyer yolları olduğunu, (örneğin psikoloji eğitimi almış bir kişinin klinik alanda çalışırken, bir başka kişinin insan kaynakları alanına yönelebildiği gibi ) önemli olanın ait hissettiğiniz çalışma ortamının farkında olmanız.

Tercihlerinizde geleceğin dünyasını göz önünde bulundurun: Tercih listenizde yer vereceğiniz üniversitelerin olanakları ve size sağlayacağı faydalar sizin için belirleyici olsun. Üniversite eğitiminizde yabancı dille eğitim almış olmanın üniversite sonrası yaşamınızda sizi farklılaştıracak en önemli etkenlerden biri olduğunu unutmayın. Üniversite, hem akademik,hem de yaşam becerileri anlamında sizi geliştirecek bir ortam olmalı ve elbette iş yaşamı  becerileri de kazandırmalı. Seçeceğiniz üniversitenin güçlü yurt dışı bağlantıları olması ve yurt dışı  deneyimi yaşayabilmeniz olasılığı da, küreselleşme sürecinin doğal bir sonucu olarak üniversite seçimlerinizde sorgulanması gereken kriterlerdendir. Puan ve sıralamaya takılmayın:  En çok yapılan hatalardan biri, bir önceki yılın  puan ve sıralamalarını baz alarak sıralı tercih yapma alışkanlığıdır. Listenizin adı üzerindedir: Tercih Listesi. Yani sizin tercihlerinizin sorgulandığı  liste…Puan sıralaması yerine, istek sıralaması yapmanız, gelecekte daha mutlu bir yaşama sahip olmanızın ön koşuludur. Her kafadan ses çıkmasına izin vermeyin: Tercih sürecindeki tüm araştırmalarınız sırasında herkes kendi deneyimlerinden yola çıkarak bazı fikirler verecektir. Bu görüşlerin emin olun ki, büyük bir kısmı olumsuz deneyimlerin sonucudur. Tercih dönemindeki araştırmalarınız sırasında sadece uzman görüşleri sizin için belirleyici olsun.

Rektörden

Tercih yapmak kolaylaştı

Prof. Dr. Yunus Söylet  (İstanbul  Üniversitesi Rektörü) Öncelikle hayatta ne yapmak istediğinize odaklanın ve yapmayı düşündüğünüz mesleğin uzmanlarıyla görüşün. Aile ve rehber öğretmenlerinin görüşlerini almak da yararlı olur. Eğitim alacağınız bölümdeki kadronun zenginliğine dikkat edin. Çünkü üniversite yıllarında birinci dereceden bilgi kaynakları bu akademisyenler olacak. Günümüzde tercih yapmak çok daha kolaylaştı çünkü üniversitelere web siteleri ve sosyal medya kanalıyla kolayca ulaşıp bilgi almak mümkün. Kendilerini bir mesleğe hazırlayan gençler için eğitim alacakları bölümün hangisi olacağı büyük önem taşıyor. Hangi bölümü okurlarsa o bölümle ilgili diplomayı almaya hak kazanıyorlar. Ancak son yıllarda yan dal ve çift anadal gibi olanaklar, Farabi ve Erasmus gibi değişim programları hızla artıyor. Bu sayede öğrenciler, kazanmış oldukları bölümden farklı olarak kendi üniversiteleri içinde başka bölümlerde de eğitim alıp ikinci bir diploma sahibi olabiliyor. Düşündüğünüz meslekle ilgili geçmişte ve günümüzde yaşayan başarılı kişileri örnek alın, onların çalışmalarını inceleyin. Örneğin mimar olmak isteyen bir genç için Mimar Sinan’ın hayatı ve eserlerinden alınacak çok önemli dersler vardır.

Tercih edeceğiniz üniversitenin yeri önemli

Üniversite yılları sadece mesleki bilgilerin değil aynı zamanda hayata dair bilgilerin de öğrenildiği bir dönem. Bu dönemde bilim, kültür, sanat ve spor etkinliklerini takip edebilmek, genel kültür olarak kendilerini geliştirebilmesi çok önemli. Her dönem büyük ilgi gören tıp alanı elbette önemini koruyor ancak bunu sadece doktorlukla sınırlı görmemek gerekir. Bu alanla ilgili birçok branşın önemi de her geçen gün artıyor. Örneğin sağlık yönetimi giderek daha profesyonel bir yapıya kavuşuyor. Bu nedenle biz de İstanbul Üniversitesi olarak Sağlık Bilimleri Fakültemizi kurduk. Bilgisayar teknolojileri artık tüm meslekler için vazgeçilmez bir araç haline geldi. Aynı zamanda internet hayatımızın içine her geçen gün daha fazla giriyor. Gençlere web tasarımı ve yönetiminin yanı sıra elektronik ticaret gibi alanları da incelemelerini öneririm.

Merak Ettikleriniz

◊ Özel Yetenek Sınavını kazandığım ve okumaya başladığım takdirde gelecek yıl tekrar sınava girdiğimde puanım düşer mi?

◊ Özel Yetenek Sınavıyla da olsa bir yükseköğretim programına yerleştirildiğinizde (Açıköğretimin kontenjansız bölümleri hariç) Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanınız yarı yarıya düşer.

◊ Okul birincisi olmanın üniversite sınavını kazanma açısından bir avantajı var mı?

◊ Evet. Okul birincisi olmuş bir aday, genel kontenjana ek olarak yükseköğretim programlarından okul birincileri için ayrılacak kontenjanlardan da yararlanabilecek. Ancak okul birincileri için ayrılan kontenjanlar sınırlı. Bu nedenle tercihlerinin tümünü çok istenen proframlar arasından yapana okul birincileri puanlarının yüksek olmaması durumunda hiçbir programa kayıt hakkı kazanamayabilirler.

2012'de 4 yıllık bir üniversiteye yerleştim. Ancak liseden mezun olamadığım için kayıt yaptıramadım. 2013 Üniversite Sınavında puan kaybım olur mu?

Hayır. Liseden mezun olamadığı için üniversiteye kayıt yaptıramayan adaylar bir sonraki sene yerleştirilmemiş adaylar gibi işlem görmektedirler. Ancak bu durumu ÖSYM'ye bir belge ile bildirmeleri gerekir.

Sınava giren 2 kişiden biri üniversiteli olacak

Üniversite kontenjanları geçen yıla göre yüzde 20 arttı. Özellikle devlet geçen yıl 671 bin 64 olan devlet üniversiteleri kontenjanları yüzde 22 artarken, kontenjanı 84 bin 49 olan vakıf üniversitelerindeki artış oranı ise yüzde 13 oldu. En fazla artışın devlet üniversitesinde olmasına rağmen, vakıf üniversitelerinde bursluluk oranın yükseltilmesi yüzleri güldürdü. Öğretmenlikte başarı sıralamasında ve puanlarda yükseliş bekleniyor.

Bütün bunlara bakılınca yine de adayların yüzünü güldüren sonuç sınava giren 2 kişiden biri üniversiteli olması. Adayların yol haritasını belirleyecek bu önemli günlerde 25 Temmuz’a kadar hafta içi hergün tercihler konusunda ipuçları vereceğiz.

Türkiye’nin her bölgesindeki üniversite rektörlerinden adaylara tercih önerileri, tercih listesi oluşturulurken dikkat edilmesi gerekenler konusunda rehber öğretmenlerden ipuçları sayfalarımızda yer alacak. Her gün bir adayın tercih listesini oluşturup, merak edilenlerin soru ve yanıtlarına sayfalarımızda yer vereceğiz.

Adayların en çok rağbet ettiği mesleklerin hangi özellik gerektirdiğini ve Türkiye’deki en yüksek ve düşük başarı sırasının yer alacağı yazı dizimizde tercihlerle ilgili yanlış bilinen efsaneler de olacak.

Hayalinde bilgisayar mühendisliği olanlar

Bilgisayar Mühendisliği: MF-4 puan türü ile öğrenci alıyor. Eğitim süresi 4 yıl. Eğitimin ilk yıllarında Matematik, Fizik, Kimya ve Bilgisayar Mühendisliği derslerine giriş dersleri veriliyor. Daha sonraki yıllarda sistem programcılığı ve donanım kısmını oluşturan ve uzmanlaşmayı gerektiren dersler sunuluyor. Üstün bir akademik yeteneği olan, sayı ve sembollerle akıl yürütme gücü olduğuna inanan, sabırlı, dikkatli olanların yapabileceği meslekte temel beceri olarak aktif dinleme, yazabilenler bu mesleği tercih edebilir. Bilgisayar mühendisleri büro ortamında çalışıp, birinci derecede verilerle uğraşırlar. İşi genelde oturarak yürütüp, sessiz ortamlarda görev yaparlar. Bilgisayar kullanımının hızla yaygınlaştığı günümüzde bilgisayar mühendisleri, eğitim, endüstri, ticaret, hizmet, danışmanlık alanlarında faaliyet gösteren özel kuruluşlarda, kamu kuruluşlarında, bankalarda, üniversitelerde, bilgisayar donanım ve yazılımı üreten ve pazarlayan firmalarda çalışabilirler.

Tercih efsaneleri

Puanlar ve sıralamalar açıklandığında tercih dönemi geldiğinde kulaktan kulağa tercih efsaneleri duyulmaya başlar. ÖSYM'nin sınavları ve sonuüları duyulmaya başlar. ÖSYM'nin sınavları ve sonuçları açıklamasından sonra öğrenciler tercih listelerini oluştururlar. Ancak tercih listesi hazırlanırken birçok hata yapılır. Hatalara neden olan efsanelerin bir kısmını hergün bu sayfalarımızda bulacaksınız. Siz siz olun bunlara göz atmadan listenizi oluşturmayın.

Puan ziyan olmasın: Popüler bölümler puanları ile sizi kandırmasın. Tercih listenizde önceliğiniz olan, severek okuyacağız, ilgi alanınız dahilindeki bölümlere öncelik verin. Aldığnız puan tercih etmek istediğiniz bölümün puanından yüksek ise "Puanın ziyan olur" efsanesine aldırmayın. Birçok öğrenci bu hataya düşüyor ve puanını karşılayan bölüme öncilek veriyor. Unutmayın ki puanınız bölümlerin kapısını açkak için anahtar. Açık kapılara kapılmadan istediğiniz doğrultusunda tercih sıralamanızı oluşturun.

Merak ettikleriniz

Sınav sonucumda bir problem olduğunu düşünüyorum. Bu durumda sonuca itiraz etme hakkım var mı? Adaylar, nedenlerini belirtmek koşuluyla, sınav sonuçlarının incelenmesini ÖSYM’den isteyebilirler. Bunun için kılavuzun sonuna eklenmiş olan Genel Amaçlı Dilekçe örneğini veya fotokopisini kullanmalısınız. Bu dilekçenin işleme konulabilmesi için, ÖSYM’nin T.C. Ziraat Bankası Güvenevler Şubesi/Ankara hesabına, kılavuzda belirtilen ücretin yatırıldığını gösterir banka dekontunun eklemelisiniz. Gerekli bilgileri yazarak hazırladığınız dilekçeyi PTT kanalıyla ÖSYM Sınav Hizmetleri Müdürlüğü 06538 Bilkent/Ankara adresine gönderebilirler ya da elden teslim edebilirsiniz. Yerleştirme sonuçlarının incelenmesini istiyorsanız bu sonuçların ÖSYM tarafından açıklanmasından itibaren en geç 30 gün içinde başvurmalısınız. ◊ Kaç tercih yapma hakkım var? ◊ Toplamda 30 tercih hakkı var. Ama tamamını kullanmak zorunlu değil. 30’u aşmamak kaydıyla istediğiniz sayıda tercih yapabilirsiniz. ◊ Kılavuzda aynı isme sahip bazı bölümler, örneğin; Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Bankacılık ve Finans vb. hem YGS hem de MF veya TM puanlarıyla tercih ediliyor. Bunun nedeni nedir? ◊ Sözü edilen bölümlerden bazıları yüksekokula, bazıları ise fakülteye bağlı. Fakülteye bağlı olanlar MF ya da TM puan türlerine göre öğrenci alırken, yüksekokullara bağlı olan bölümler ise ?

YGS puan türlerine göre öğrenci alıyor. Yüksekokullara bağlı olan ve YGS puan türleriyle öğrenci alan bu bölümler ayrıca meslek lisesi çıkışlı öğrencilerin ek puanla yerleşebileceği bölümlerdir. ◊ Tercihleri oluştururken puana mı yoksa başarı sırasına mı bakmak gerekiyor? ◊ Puan hesaplama katsayıları her yıl Türkiye soru çözüm ortalamalarına bağlı olarak değişiyor. Aynı sayıda soru çözen bir aday her yıl farklı bir puan alabilir. Bu nedenle tercih yaparken bir önceki yıla ait taban puanlarla kıyaslama yapmak sağlıklı bir gösterge olmayabilir. ÖSYM, 2007’den itibaren yükseköğretim programlarının başarı sıralarını da kılavuzda yayınlamaya başladı. Kendi başarı sıranızı yükseköğretim programlarının bir önceki yıla ait başarı sıraları ile karşılaştırmak en doğru yöntem olur.

Uzmandan

Bazı bölümlerde sürpriz düşüşler olabilir

Cihan Yeşilyurt (Fen Bilimleri Dershanesi Rehberlik Koordinatörü)

Bazı yükseköğretim programlarının kontenjanlarının azaltılması ve Fen Edebiyat Fakültelerinden formasyonun kaldırılması adaylar açısından bu süreci daha da kritik hale getirdi.Tercihte bulunacak adaylar sınav sonuç belgesindeki puanlara değil, başarı sıralarını göz önünde bulundurmalı. Puanlarda geçen yıla göre bazı değişiklikler olacağından yanılma payı daha yüksek olabilir. Kendi başarı sıraları ile kılavuzda yazan başarı sıralarını karşılaştırmalılar ve puanları kesinlikle dikkate almamalılar.Her yıl bazı bölümlerde sürpriz düşüş ya da yükselişler olabiliyor. Bu yıl ki tercihlerde de bazı bölümlerin başarı sıralarının beklenenden düşük ya da yüksek kalacağını söyleyebiliriz. Başarı sıralarında değişmeler olacağını unutmadan tercih listelerini çok geniş bir aralıkta yapmalı. 30 tercih yapıldığı için ilk birkaç tercihlerini kendi başarı sıralarının çok daha üstünden yapmaya başlayabilirler.

Ölü tercih yoktur

Çoğu aday yüksek başarı sırasından düşüğüne göre sıralama yapar ve aksi yapıldığında ölü tercih olacağını düşünür. Oysa ölü tercih diye bir şey yoktur ve tercihte önemli olan adayın istek sırasıdır. Yeni açılan programların herhangi bir puanı ve başarı sırası kılavuzda yazmaz. Bu nedenle adayların yeni açılan programları tamamen istek sırasına göre listelerine eklemeleri gerekir.

Bu yıl Açıköğretim Fakültesi’nin 4 yıllık İşletme İktisat gibi bölümlerine kontenjan konuldu. İşletme bölümünün 14 bin, İktisat bölümünün ise 3 bin kontenjanı bulunuyor. Adayların AÖF’yi tercihlerine yazarken çok dikkat etmeleri gerekiyor. Çünkü bu bölümler artık kontenjanlı olduğu için 2012’de yerleşildiği takdirde 2013’de sınava girdiklerinde puanları kırılacak. Her yıl tercih listelerini rehber öğretmenlerine kontrol ettirmedikleri için mağdur olan binlerce aday oluyor. Mağduriyet yaşanmaması için adayların mutlaka tercihlerini kontrolünü işin uzmanı olan rehber öğretmenlere yaptırmalarında yarar var.Son olarak adayların meslek seçimi ve üniversite seçimi ile ilgili kapsamlı bir araştırma yapmaları gerekiyor. Üniversitelerin kampüslerininin nerede olduğu, vakıf üniversitesi seçeceklerse yıllık maliyetinin ne olacağı, tercih edeceklerin bölümlerin ders içeriklerine mutlaka bakılmalı ve iyi bir araştırmadan sonra tercih listelerine alınmalı…

Rektörden

Bugünün değil, geleceğin mesleklerini düşünerek karar verin

Prof. Dr. Ahmet Acar (ODTÜ Rektörü): Öncelikle önünüze yeteneklerinizi ortaya koyabileceğiniz seçenekler koyun. Seçimi yaptıktan sonra kilitlenip kalmak çok iyi sonuç vermez. Bir üniversiteye gittiğiniz zaman o üniversitenin, ilginiz ve yetenekleriniz paralelinde, kendinizi geliştirebilmenize olanak sağlaması gerekir. Akademik kadro, kütüphane kapasitesi, burs, barınma olanakları önemli. Üniversitenin öğrenciyi sosyal ve çalışma hayatına hazırlayacak kültürel, düşünsel imkanları ve kampusunun gelişmişliği de önemli. Kendinizi ileride bir hakim olarak mı, avukat olarak mı; yoksa uluslararası bir şirketin hukuk bürosunda, hukuk ofisinde çalışan bir birey olarak mı ya da bir fabrikada, şantiyede mühendis olarak mı görmek istiyorsunuz? İyi düşünüp karar verin. İyi bir eğitim verecek program seçin, dar bir alana girip kısıtlanmayacağınız yan dal, çift ana dal yapabileceğiniz ve başka disiplinlerden seçmeli ders alabileceğiniz programları tercih edin. Mezunların önemli bir kısmı derecesini aldığı alanda çalışmıyor. Mühendisler bankacı oluyor, idari bilimlerden mezun olanlar teknik işlerde çalışabiliyorlar. Her zaman bir geçişgenlik söz konusu. Yaşam böyle dönemeçler çıkarıyor insanın önüne. Bu paralelde bu sene üniversiteye girecek olanların önemli bir kısmı bundan on sene sonra belki bugün düşünmediğimiz mesleklerde çalışacaklar. Onun için sadece bugünkü meslekleri değil belki 5-10 sene sonraki imkanlar ne olacak onları da öngörmek lazım.

Öncelikle bölüm seçin sonra üniversite

Uluslararası düzeyde eğitim – öğretim sunan ve bu özelliği ile birçok uluslararası sıralamada dünyanın en seçkin üniversiteleri arasında yer alan bir üniversitede farklı değerleri, farklı fikirleri öğrenirsiniz. Puanınıza göre değil, mutlaka sevdiğiniz veya seveceğinizi düşündüğünüz bir mesleği tercih edin. Bölümünü, kendi meslek alanını sevmeyen öğrencilerin mezun olduktan sonra işini sevmeyen, başarısız bireyler olduklarını görüyoruz. Bence üniversiteden önce bölüm önemli. İlginiz nedir, hangi konularda daha iyi olduğunuzu düşünüyor, nasıl bir çalışma ortamı hayal ediyorsanız ona göre tercih yapın.

Mezundan

Sabır isteyen bir meslek

◊ Ata İsmet Özçelik (Boğaziçi Bilgisayar Mühendisliği Mezunu): İstanbul Erkek Lisesi’nin ardından Boğaziçi’nde okudum. Bilgisayar mühendisliği günümüzün en popüler mesleklerinden biri, ancak zor bir 4 yıl geçirdiğimi söyleyebilirim. Bolca sabır isteyen ve konsantre olunması gereken dersler var. Boğaziçi Üniversitesi ise hayatımı değiştiren okullardandır. Sadece mühendislik eğitimi değil hayata bakışınızı değiştiren, vizyon katan bir eğitimi var. Şu an Sony Eurasia’da Business Consultant olarak çalışıyorum. Şimdi geriye doğru baktığımda 2 yıl boyunca her gün düzenli olarak çalıştığımızı hatırlayınca ne kadar zor bir süreç olduğunu daha iyi anlıyorum, yine de iş hayatının daha yarışmacı ve zorlayıcı olduğunu düşünüyorum.

ÖSYS'de ek puan verilecek programlarda değişiklik

YÖK kararı doğrultusunda, Anadolu öğretmen liseleri, öğretmen liseleri, imam hatip liselerinden mezun olanlara, alanlarında bir yükseköğretim programına yerleştirilirken, verilen ek puanlarla ilgili yeni bir düzenleme yapıldı. Değişikliğe, ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer verildi.

Buna göre, Anadolu öğretmen liseleri ile öğretmen liselerinden mezun olanlara, üniversite tercihlerinde coğrafya, felsefe grubu, matematik, tarih, Türk dili ve edebiyatı, biyoloji, fizik, kimya öğretmenliklerini seçmesi halinde yerleştirmelerinde yine ek puan verilecek. Geçen yıl yapılan düzenlemeyle, bu bölümler yerleştirmede ek puan verilecek lisans programları arasından çıkarılmıştı.

Ek puan verilecek programlara, bu yıl Azerbaycan dili ve edebiyatı öğretmenliği, Rus dili öğretmenliği, İngiliz ve Rus dilleri ve edebiyatları öğretmenliği bölümleri de eklendi. İlköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği ise bu programlar arasından çıkarıldı.

Buna göre, anadolu öğretmen lisesi ve öğretmen lisesinin, ''sosyal bilimler, edebiyat, sosyal bilimler, edebiyat, dil ve edebiyat, genel kültür, sınıf öğretmenliği'' alanlarından mezun olanların, coğrafya, felsefe grubu, görme engelliler, işitme engelliler, okul öncesi, öğretmenlik programları, özel eğitim, sınıf, sosyal bilgiler, tarih, Türkçe, Türk dili ve edebiyatı, üstün zekalılar ve zihinsel engelliler öğretmenliklerini tercih etmeleri halinde bu kişilere ek puan verilecek.

Anadolu öğretmen lisesi ve öğretmen lisesinin ''Türkçe-matematik'' alanından mezunlar, coğrafya, felsefe, matematik, görme engelliler, ilköğretim matematik, işitme engelliler, okul öncesi, özel eğitim, sınıf, sosyal bilgiler, tarih, Türk dili ve edebiyatı, Türkçe, üstün zekalılar ve zihinsel engelliler öğretmenlikleri ile öğretmenlik programlarını tercih etmeleri halinde ek puan alacak.

Anadolu öğretmen lisesi ve öğretmen lisesinin ''fen, fen bilimleri, klasik fen, matematik ve tabii bilimler'' alanlarını bitirenlerin puanlarına, biyoloji, kimya, fizik, felsefe, fen bilgisi, görme engelliler, matematik, ilköğretim matematik, işitme engelliler, okul öncesi, özel eğitim, sınıf, üstün zekalılar ile zihinsel engelliler öğretmenlikleri ile öğretmenlik programları alanlarını seçmeleri halinde ek puan verilecek.

Anadolu öğretmen lisesi ve öğretmen lisesinin ''yabancı dil'' alanını bitirenler ise Almanca, Arapça, Azerbaycan dili ve edebiyatı, Fransızca, görme engelliler, İngilizce, işitme engelliler, Japonca, okul öncesi, özel eğitim, Rus dili ve edebiyatı, Rus dili öğretmeliği, Rus dili ve öğretmenliği, Rus ve İngiliz dilleri ve edebiyatları (öğretmenlik), İngiliz ve Rus dilleri ve edebiyatları (öğretmenlik), sınıf, üstün zekalılar, zihin engelliler öğretmenlikleri ile öğretmenlik programlarını tercih edenler ek puan alacak.

Dini bilimlere ek puan verilecek

Anadolu imam hatip lisesi, imam hatip lisesi, imam hatip lisesi (YDA), çok programlı lisenin imam hatip lisesi programı, anadolu imam hatip lisesi programı, açıköğretim lisesinin imam hatip lisesi programı ve imam hatip okulu mezunları ise Arap dili ve edebiyatı, dini bilimler, ilahiyat, İslam ve din bilimleri, İslam bilimleri, İslam ilimleri bölümlerini seçerlerse puanlarına  ek puan verilecek. Bu gruba dini ilimler bölümü programı eklenirken, ilköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği ek puan verilecek programlar arasından çıkarıldı.

Spor lisesi, spor meslek lisesi mezunları ile güzel sanatlar ve spor lisesi, özel güzel sanatlar ve spor lisesinin ''spor'' alanından mezun olanlarla ilgili ise herhangi bir değişiklik yapılmadı. Bu liselerden mezun olanlar, antrenörlük eğitimi, beden eğitimi ve spor öğretmenliği, spor yöneticiliği, spor yönetimi, rekreasyon bölümlerini seçerek yerleşirlerse ek puan alıyor.

Ek puanın hesaplanması

Üniversite sınavı sonuçlarına göre yerleşecek adayların puanları hesaplanırken, tüm adayların Ortaöğretim Başarı Puanları (OBP) 0,12 katsayısıyla çarpılıyor. Eğer aday bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerden mezun ise OBP'leri alanlarında bir yükseköğretim programına yerleştirilirken ayrıca 0,06 ile çarpılarak yerleştirme puanları hesaplanıyor.

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.