banner

2013 DGS başvuruları nasıl yapılacak?




2013 DGS'ye kimler başvuru yapabilir? DGS başvuru ücreti ne kadar? 2013 DGS'de kaç soru sorulacak? DGS kaç saat sürecek? DGS ile ilgili tüm haberler Eğitimtercihi'nde

2013 DGS başvuru kılavuzu için Tıklayın

2013 DGS başvuru merkezleri için Tıklayın

2013 DGS başvuru formu için Tıklayın

2013 Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) başvurular pazartesi günü başlıyor. 21 Temmuz 2013 tarihinde yapılacak sınava başvurular ÖSYM’nin internet sitesinde yayınlanan 2013 DGS Başvuru Kılavuzu’na göre yapılacak.

Meslek yüksekokulları ile açıköğretim önlisans programları mezunlarının 4 yıllık fakültelere geçiş yapabilmesi için yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) başvuruları 27 Mayıs ile 5 Haziran tarihleri arasında alınacak. DGS başvuru ücreti için adaylardan 50 TL ücret alınacak.

DGS’de başarılı olan adaylar kayıtlarını 2-6 Eylül tarihleri arasında yapabilecek. DGS, 21 Temmuz 2013 tarihinde tek oturumda 40 il merkezinde ve Lefkoşa’da uygulanacak. Sınav 180 dakika sürecek ve 09.30’da başlayacak. DGS’de adaylara 80 sayısal 80 de sözel olmak üzere toplam 160 soru sorulacak.

DGS’ye kimler başvuru yapabilir?

2013 DGS Kılavuzu’na göre, yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranıyor. Kılavuzda, o yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adayların da başvuru yapabileceği belirtiliyor.

2013 DGS Başvuru Kılavuzu’nda, “Açık öğretim ve meslek yüksekokullarının ön lisans programlarından mezun olan adaylardan kendi alanlarındaki açık öğretim lisans programlarına devam etmek isteyenlerin bu sınava girmeleri gerekmemektedir” açıklaması yer alıyor. Bu durumdaki adaylar kendi alanlarındaki açık öğretim lisans programlarına doğrudan kayıt hakkına sahiptir. Bu konudaki başvuruların ilgili yükseköğretim kurumuna yapılması gerekmektedir. Geçiş yapılabilecek programlara ilişkin ayrıntılı bilgiler Üniversitenin İnternet adresinden edinilmelidir.

Açık öğretim dâhil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olanlar DGS’ye başvuramazlar

2013 DGS sınav ücretlerinin yatırılacağı bankalar

T.C. Ziraat Bankasının tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı

VakıfBankın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)

T. Halk Bankasının tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı

Akbankın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)

Kuveyt Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)

Türk Ekonomi Bankasının tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı

DenizBankın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)

Tüm PTT İş Yerleri (KKTC’den başvuracak adaylar ASPOS-Gazi Magusa)

*Sınav ücreti ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilecektir.

Başvuru merkezinde yapılacak başvurular

Başvuru merkezine gidildiğinde;

Aday Başvuru Formunun aday tarafından imzalanmış ve eksiksiz ve doğru olarak doldurulmuş olması, sınav ücretinin bankaya yatırılmış olması gerekir. Ayrıca adayların;

Nüfus cüzdanı veya pasaport (Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, adayın güncel bir fotoğrafı ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır.)

Sınava engelli olarak girecek engelli adayların, bir üniversite veya devlet hastanesinden alınmış sağlık kurulu raporlarının onaylı bir örneği ile engellerine ilişkin öz geçmişlerini ayrıntılı olarak anlatan bir dilekçe, mezun adayların mezuniyet belgelerinin onaylı bir örneğini de yanlarında bulundurmaları gerekir.

Başvuru merkezi görevlisi tarafından Aday Başvuru Formundaki bilgilerle birlikte adayın web kamerayla çekilecek fotoğrafı da elektronik ortama aktarılacaktır. Fotoğraf, adayın fiziksel olarak kolaylıkla tanınmasını sağlayacak nitelikte olmalıdır.

Başvuru merkezi görevlisi, bilgilerinizi ve fotoğrafınızı elektronik ortama aktardıktan sonra yazıcıdan alacağı "2013-DGS Başvuru Kayıt Bilgileri" adlı belgeyi kontrol etmeniz için size verecektir. Bu belgeyi özenle kontrol ediniz ve bilgiler doğru ise imzaladıktan sonra onaylaması için görevliye geri veriniz.

Başvuru bilgilerinizin doğruluğundan sorumlu olduğunuzu, başvurunuz onaylandıktan sonra ortaya çıkabilecek yanlışlıktan veya eksiklikten sorumlu olduğunuzu unutmayınız. Onaylanmış, fotoğraflı belgeyi alınız ve sınavın bütün aşamalarında size gerekli olabileceğinden saklayınız. Başvuru da verilen şifre geçici şifrenizdir. Bu şifreyi en kısa sürede ÖSYM’nin İnternet adresinden değiştiriniz. Şifreniz daha sonraki işlemlerinizde de gerekeceğinden şifrenizi unutmayınız, kimseye vermeyiniz, hiç kimse ile paylaşmadan özenle saklayınız. Başvuruda 3,00 TL olan Başvuru Hizmeti Ücreti de adaylar tarafından başvuru merkezi görevlisine ödenecektir.

Bu aşamadan sonra öğrenim bilgilerinde yapılacak belgeye dayalı her türlü değişiklik isteği, doğrudan ÖSYM’ye yapılmak zorundadır.

İnternet’le bireysel başvurular

2011-2012 DGS’ye başvuru merkezi aracılığıyla başvurmuş olan adaylar başvurularını isterlerse bireysel olarak İnternet aracılığıyla kendileri yapacaklardır. Bu durumdaki adayların, sınav ücretini yatırdıktan sonra ÖSYM'nin İnternet adresinde “BAŞVURULAR” kısmında bulunan "2013-DGS Bireysel Başvuru" başlıklı alana girmeleri ve buradaki açıklamalar doğrultusunda mevcut bilgilerini kontrol etmeleri ve gerekli olanları değiştirerek başvurularını tamamlamaları gerekir. Başvuru işlemi tamamlandıktan sonra

Başvuru Kayıt Bilgileri dökümünü yazıcıdan alıp kontrol etmeleri ve bu belgeyi saklamaları gerekir.

Öğrenim bilgilerinde (12-16 alanlar) değişiklik olan adaylar, başvurularını bir Başvuru

Merkezlerinden yapacaklardır. Bu adaylar mezuniyet belgelerinin bir örneğini başvuruda yanlarında bulundurmak zorundadır. Belgeler, bilgi değişikliği başvuru merkezi görevlisinceyapıldıktan sonra adaya geri verilecek, kesinlikle ÖSYM’ye gönderilmeyecektir.

Postayla başvurular

Başvuruların yapılacağı tarihler arasında zorunlu askerlik görevini yerine getirme, sürekli ve ağır hastalık, tutukluluk/hükümlülük ya da yurt dışında bulunma (eğitim, tedavi vb.) gibi bir nedenle başvuru merkezine gitmesi mümkün olamayan adaylar, aşağıdaki belgeleri bir dilekçe ekinde ÖSYM’ye ulaştırmalıdır.

Başvuru süresi içinde ÖSYM'ye ulaşmayan belgeler ile Aday Başvuru Formu üzerinde eksik bilgilerin yer aldığı belgeler kesinlikle işleme konulmayacaktır. Bu belgelerden biri bile eksik olan adayın posta ile başvurusu kabul edilmez.

Doldurulmuş aday tarafından imzalanmış 2013-DGS Aday Başvuru Formu

Sürekli ve ağır hastalık, tutukluluk/hükümlülük, yurt dışında bulunma, zorunlu askerlik görevini yerine getirme vb. nedenlerini ve sürelerini belirten resmî bir belge (Engelli adaylar için sağlık kurulu raporu)

Adayın kolaylıkla tanınmasını sağlayacak şekilde yüzü açık ve cepheden son üç ay içerisinde çekilmiş bir fotoğraf (Aday Başvuru Formuna iliştirilecektir.)

Öğrenim durumunu gösterir resmî bir belge

Nüfus cüzdanı veya pasaportun onaylı bir örneği (Nüfus cüzdanında güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik

Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.