Doğa Koleji sosyal sorumlulukta sınırları aşıyor
- Ayrıntılar
- Kategori: EĞİTİM Dosyası
- Çarşamba, 19 Haziran 2013 09:14 tarihinde oluşturuldu
Gerçekleştirdikleri sosyal sorumluluk projeleriyle hem öğrencilerde hem de toplumda farkındalığı artırmayı hedefleyen Doğa Koleji, projelerini sınır ötesine taşıyor.
“Sosyal sorumluluk yaklaşımımızı eğitim felsefemizin bir parçası haline getirerek, yaşadığı dünyaya ve çevreye duyarlı bir nesil yetişmesi için çalışıyoruz.” diyen Doğa Koleji Kurumsal İletişim Direktörü Esra Çabukcan, bu projeler sayesinde Doğa Koleji bünyesindeki herkesin enerji tasarrufu, ekolojik ayak izi, çevreye saygı ve geri dönüşüm gibi konularda duyarlı hale geldiklerini söylüyor.
Sosyal sorumluluk projelerine nasıl karar veriliyor ve hangi süreçler işletiliyor?
Kurumsal Sosyal Sorumluluk projelerimiz Kurumsal İletişim Departmanımız tarafından yürütülüyor. Doğa Koleji’nin çevreye olan yaklaşımı kurumsal bir stratejiye sadık kalıyor. Doğanın ve çevrenin korunmasına özel bir önem veren Doğa Koleji, bu doğrultuda yürütülen projelere destek vermekten hiçbir zaman kaçınmamıştır. Bazı projeler, öğrencilerimizin ya da öğretmenlerimizin teklif getirmesiyle değerlendirip hayata geçirdiğimiz, bazıları ise Türkiye genelinde yürütülen ve bizim de dâhil olduğumuz sosyal sorumluluk projeleridir.
Gerçekleştirdiğiniz projelerde öğrenciler nasıl yer alıyor? Sosyal sorumluluk projelerinin çocuklara etkileri hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Öğrencilerimizi ve velilerimizi sosyal ve çevresel duyarlılığa dâhil eden bir yaklaşıma sahibiz. Sosyal sorumluluk yaklaşımımızı eğitim felsefemizin bir parçası haline getirerek, yaşadığı dünyaya ve çevreye duyarlı bir nesil yetişmesi için çalışıyoruz. Bu projeler sayesinde öğrencilerimizden, çalışanlarımıza Doğa Koleji bünyesindeki herkes enerji tasarrufu, ekolojik ayak izi, çevreye saygı ve geri dönüşüm gibi konularda oldukça duyarlı. Öğrencilerimiz özellikle kendileri projeler geliştirerek bize neler yapabileceğimiz konusunda danışıyorlar. Bu bizi, hem mutlu ediyor, hem de gururlandırıyor. Demek ki doğru şeyler yapmışız ve öğrencilerimiz böyle bir vizyon kazanmış diye düşünüyoruz.
EKOLOJİ DERSİ İLE ORGANİK TARIM
Öğrencilerinizi sosyal sorumluluk projelerine teşvik etmek ve farkındalık yaratmak için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
Doğa konseptli eğitim modelimiz var biliyorsunuz. Bu model ile öğrencilerimizi tohumu yetiştirip meyve ve sebzeye dönüştürüyor. “Kırmızı Kaliforniya Solucanı Projesi” doğa konseptli eğitim modelinin uygulandığı ve ekoloji derslerinin müfredata alındığı okullarda öğrencilerimiz, bu tür solucanları besleyerek çoğaltıyor ve onlardan elde edilen organik gübre ile organik tarım yapıyor. Ürün yetiştirmenin tadına varırken, doğanın ne kadar büyük bir nimet olduğunu ve en ufak canlının bile hayatta önemli bir görevi olduğunu kavrıyor. Bu şekilde yetişen çocuklar bir de yürüttüğümüz sosyal sorumluluk projelerinde bizzat görev alarak, yerinde görerek, sosyal sorumluluk projelerinin ne kadar önemli olduğunu görerek öğreniyor. Bu şekilde yetişen nesillerin doğaya saygı duymaması, çevre bilincini hissetmemesi, tüm insanlığa karşı sorumlu olmaması zaten düşünülemez.
DOĞA KOLEJİ TÜRKİYE’DEN ETİYOPYA’YA KADAR FARKLI PROJELER GERÇEKLEŞTİRİYOR
Gerçekleştirdiğiniz ve devam eden sosyal sorumluluk projeleriniz nelerdir? Sosyal sorumluluk anlamında hangi alanlara yöneliyorsunuz?
Doğa, çevre, tarih, sağlık gibi pek çok alanda yürüttüğümüz ya da yürütmekte olduğumuz sosyal sorumluluk projeleri var. Doğal hayatın korunması adına, WWF-Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı ile iş birliğiyle caretta carettalar için bir sosyal sorumluluk çalışması yürütmüştük. Ardından yine WWF-Türkiye’nin “Saz Kedisinin İzinde” projesiyle, sayısı giderek azalan ve nesli tehlike altında olan saz kedisinin yaşam alanlarını ve neslini koruma altına almak için işbirliği yaptık. Eko sistem için son derece yararlı olan saz kedilerinin korunmasına yönelik okullarımızda da farkındalık çalışmalarını birlikte yürüttük. Avcılık ve yaşam alanlarının tahrip edilmesi gibi nedenlerden ötürü, nesli tehlike altında olan saz kedisinin popülasyonunu belirlemek amacıyla Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda gerçekleştirdiğimiz çalışmalar süresince, arazinin saz kedileri açısından önemli olduğu bilinen noktalarına yerleştirilen 12 fotokapan aracılığıyla, 16 farklı istasyonda, 3138 adet görüntü elde edilerek birey sayısı ortaya çıkarıldı.
Doğa Koleji olarak çevre projelerinde, WWF-Türkiye, Greenpeace, Deniz Temiz TURMEPA, TEMA gibi Türkiye’nin ve dünyanın saygın kuruluşlarıyla iş birliğine devam ediyoruz.
WWF-Türkiye’nin yaptığı araştırmalar sonucunda dünyadaki türlerin yüzde 30’unun kaybolduğundan hareketle başlattığı “Türkiye’nin Canı” kampanyası ve “Yeşil Okul” sosyal sorumluluk projeleri için de görüşme halindeyiz.
Çevre sorunlarına dikkat çekmek amacıyla 2007 yılından bu yana WWF-Türkiye tarafından düzenlenen “Dünya Saati” projesine 2013 yılı ana sponsor olarak destek verdik. Doğa Koleji olarak Dünya Saat’ine tüm öğrenci, veli ve personelimizle birlikte katıldık.
Kendi bünyemizde yürüttüğümüz sosyal sorumluluk projelerimizle ilgili olarak Beykoz Doğa Koleji’ni örnek teşkil etmesi açısından çevresindeki doğal yapıya hiçbir zarar vermeyen, kendi enerji ihtiyacını karşılayan, doğal yaşam olanaklarının korunduğu bir okul haline getirdik. Meyve çekirdeklerini meyve ağaçlarına, hayvan artıklarını gübre olarak doğaya kazandırıyoruz. Çalışanlarımız hayvan barınaklarına ziyaret ve yardım da bulunurken, öğrencilerimiz her yıl düzenli olarak çeşitli bölgelerde fidan dikmekte. Geçtiğimiz yıl Şile’de 10 bin ağaçlık 10. yıl ormanımızı oluşturdular.
Ayrıca, tarihi ve kültürel değerlerin korunmasına yönelik projelerimizden birisi de “Doğa Koleji Göbeklitepe’ye Sahip Çıkıyor” projesi. İnsanlık tarihine dair bilinen tüm gerçekleri değiştiren, Şanlıurfa’da yeryüzünün ilk tapınağının ortaya çıkarıldığı Göbeklitepe kazı alanının korunması ve kamuoyunda farkındalık yaratılması için özel ve büyük bir proje başlattık.
Geçtiğimiz yıllarda dünyada suya en çok ihtiyaç duyan bölge olan Etiyopya’da, “Afrika Su Kuyusu Projesi” sayesinde sekiz adet su kuyusu açarak tüm dünyaya insanlık dersi veren öğrencilerimiz bu yıl da canla başla yeni su kuyuları ve okulların açılması için çalışıyorlar. Yıl içinde düzenlenen etkinliklerin gelirleri ile hem İstanbul hem İstanbul dışındaki tüm Doğa koleji kampüslerinden elde edilen toplam gelir, projeyi yürüten Doğa Koleji Ortaokul Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi ile birlikte yeni su kuyuları açtırmak için Afrika’ya doğru yola çıkacak.
Doğa Koleji, sadece akademik başarılarıyla değil, gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleriyle adından sıkça söz ettiriyor. Sosyal sorumluluk bilinci gelişmiş nesiller yetiştirmek hedefini temel ilkelerinden biri olarak benimsemiş olan Doğa Koleji, şimdiye kadar pek çok sosyal sorumluluk projesine imza atmış ve bu projeleri iş yapma kültürünün bir parçası haline getirmiştir. Biz kısaca “Kurumsal sosyal sorumluluk bilinci Doğa’nın doğasında var” diyoruz.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İLGİLİ HABERLER
-
Oyuncakların Eğitsel Değeri: Oyun ve Öğrenme Arasındaki Bağlantı
-
Ana kucağından Anaokuluna
-
Dilek Yetkin Akademi’nin mottosu hem geleneksel hem modern eğitim
-
AÇEV’den İLK İŞ BABALIK kampanyası
-
21. Yüzyılın İhtiyacı: Maker Çocuklar
-
MEB’de okullaşma rekoru okul öncesinde
-
Okul öncesi okullaşmada yüzde 300 artış oldu
-
Bin anaokulunda satranç eğitimi verilecek
-
Okul öncesine gidemeyen çocuklara yaz okulu