banner

Özel Sanko Okulları, sosyal sorumluk projesiyle 15 bin öğrenciye ulaştı




Sanko Holding tarafından bir sosyal sorumluluk bilinciyle kurulan Özel Sanko Okulları’nda toplumsal duyarlılık konularına göre öğrenci, veli, öğretmen ya da yöneticilerin önerileriyle projeler oluşturuluyor.

Yükselen Gaziantep projesinin Okul Aile Birliği üyelerinin önerisiyle ortaya çıktığını dile getiren Özel Sanko Okulları Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Tılfarlıgil, proje kapsamında devlet okullarındaki 15 bin öğrenciye ulaşarak, eğitimler düzenlediklerini söylüyor.

Özel Sanko Okulları’nın, sosyal sorumluluk projeleri ile ilgili politika ve vizyonu nedir?

Kaliteli ve nitelikli eğitim vermeyi amaçlayarak Sanko Holding tarafından bir sosyal sorumluluk bilinciyle kurulan okulumuz deneyimli eğitim kadrosu, uyguladığı programlar ve akademik başarısıyla Gaziantep’in değişen ve gelişen çehresine hep yeni anlamlar katmayı başarmıştır. Donanımlı laboratuvarları ile iki yıl önce açılan Fen ve Teknoloji Lisesi de bu anlamda başarılı bilim insanı adaylarına burslu okuma fırsatı sunmaktadır. Her yıl 0,50 lik dilime giren 20 öğrenciye eğitim bursu vermekteyiz. Okulumuzda ülkesine ve insanlığa faydalı bireyler yetiştirme misyonuyla bu farkındalığı sürekli tutmak ve duyarlılığı artırmak için gerek kurumsal gerekse öğrencilerimizin yürüttüğü küçük ya da geniş çaplı çeşitli projeler üretiliyor.

Sosyal sorumluluk projelerine nasıl karar veriliyor ve hangi süreçler işletiliyor?

Genel olarak projeler toplumsal duyarlılık konularına göre öğrenci, veli, öğretmen ya da yöneticilerin önerileriyle oluşturulur. Bütçesi çıkarılarak yönetim tarafından uygun görüldüğünde uygulamaya geçilir. Örneğin Yükselen Gaziantep projesi Okul Aile Birliği üyelerinin önerisiyle ortaya çıktı. Öğrenciler, okul öğrenci meclislerinden çıkan kararlar doğrultusunda hangi projenin yürütüleceği, kaynak için nasıl bir yol izleneceği, alanının neyle sınırlandırılacağı gibi konuları karara bağlar ve hayata geçirir. Aslında projeleri kurumsal olarak yürütülen ve öğrencilerin liderliğinde yapılanlar olarak ikiye ayırabiliriz. Kurumsala en güzel iki örnek okul kurulduğu günden bu yana farklı etkinliklerle yürütülen okul öncesi eğitimin önemi ve yaygınlaşmasında özendirici rol oynanması diğeri ise önceleri Gaziantep’in üniversite giriş sınavındaki başarı çıtasını yükseltmek için Okul Aile Birliği öncülüğünde oluşturduğumuz daha sonraları eğitimde yeni yaklaşımları ve uygulanan güzel örnekleri paylaşmayı içeren Yükselen Gaziantep projeleridir. Öğrencilerin ise tekerlekli sandalye projelerinden kardeş okullar, kitap kampanyaları, köy ziyaretleri ve huzurevi çalışmalarına kadar çok sayıda projeleri sıralanabilir.

PROJELERDE ÖĞRENCİLER AKTİF ROL ALIYOR

Gerçekleştirdiğiniz projelerde öğrenciler nasıl yer alıyor?

Yürütülen projelerin tüm süreçlerinde (karar verme, sunumlar, duyarlılığın oluşturulması ve sonucun paylaşımında) öğrenciler aktif rol alır. Öğrenciler organize eder ve sonuçlarını diğer öğrencilerle paylaşır. Çoğunlukla bu öğrenci meclisleri kanalıyla yapılır. Bu çalışmalarla öğrencilerde yardımlaşma ve toplumsal bilinç artmış olur, olaylara daha duyarlı yaklaşırlar. 

Öğrencilerinizi sosyal sorumluluk projelerine teşvik etmek ve farkındalık yaratmak için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Öğretmenler ve öğrenci meclisleri rehberliğinde duyarlılık yaratılmaya çalışılır. UGO gibi ulusal ve uluslararası sosyal aktivite duyarlılığını artırıcı organizasyonlara katılım teşvik edilir. Sanko Koleji ve Fen ve Teknoloji Lisesi’nde uyguladığımız kredili bilgilendirme sistemi ile bu projelere katılan öğrenciler puanlama sitemine dahil oluyor ve belirlenen sayıda krediyi alarak mezun olması sağlanıyor.

Gerçekleştirdiğiniz sosyal sorumluluk projelerinden bahseder misiniz? Projelerle hangi sonuçlara ulaştınız?

Daha önce Gaziantep’in üniversite giriş sınavındaki başarı seviyesini yükseltmek amacıyla yaptığımız Yükselen Gaziantep projesinden bahsetmiştim. Bu kapsamda devlet okullarındaki yaklaşık 1300 öğretmene ulaştık. Eğitimler düzenledik. Okulumuzda 10 bin lise öğrencisine okullarından alınıp bırakılmak üzere 15 seans halinde motivasyon seminerleri, öğrencilerin velilerine 5 seans halinde seminerler düzenledik. Üniversiteye hazırlanan şehrimizdeki 15 bin öğrenciye de deneme sınavları ve testlerimizle destek olduk. Bu çalışmalar sonucu farkındalık oluşturmayı ve o dönemdeki kitlesel sınavlarda kademe yükseltmeyi başardık. Ayrıca bu proje 2007’de Türkiye Halkla İlişkiler Derneği tarafından düzenlenen Altın Pusula yarışmasında Jüri Özel ödülüne layık görüldü. Bu proje her yıl mart ayında eğitimde iyi örnekler konferansı olarak devam etmekte. Okul öncesi eğitiminin önemi konusunda bilinç oluşturmak üzere semt bazında bilgilendirme seminerleri, Minikler Eğleniyor etkinliği, konusunda uzman akademisyenlerin rehberliğinde velilere yönelik eğitimler gerçekleştirdik. Ayrıca Comenius projesiyle yapılan kültürel paylaşım çalışmalarıyla okulumuz Yıldız Proje ödülüne layık görüldü. UGO (Uluslararası Gençlik Ödülleri) çerçevesinde yürütülen sosyal yardımlaşma ve dayanışma çalışmaları da yapılmakta. Öğrencilerimiz, Okul Aile Birliği ve okulumuz burada sıralanamayacak kadar çok sayıda sosyal sorumluluk projelerini ağırlıklı olarak eğitim alanında oluşturmaktadır.

2014-2015 eğitim yılı için de mevcut yürütülen projeler yanında yine öğrenci meclislerimizin aktif katılımıyla Gaziantep genelinde eğitimde sosyal bilinci artıcı çalışmalar planlamaktayız.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.