banner

Terakkili öğrencilerin projeleri sınırları aşıyor




Türkiye’nin köklü okullarından biri olan Terakki Vakfı Okulları, gerçekleştirdiği projelerle hem ulusal hem de uluslararası arenada ses getiriyor. Uluslararası alanda Yunanistan’dan Nepal’e kadar uzanan birçok sosyal sorumluluk projesine imza atan Terakkili öğrenciler, ulusal alanda ise kardeş okullara yardım eli uzatıyor.

Terakki Vakfı Okulları’nın hayata geçirdiği projelerden biri, “Terakki Laboratuvar Kardeşliği” projesi. Terakki’nin 130 yılı aşan bilim, sanat, kültür alanındaki birikimini çevresiyle paylaştığı 130+ Projesi kapsamında yer alan, Özel Şişli Terakki Lisesi Kimya Bölümü tarafından hayata geçirilen proje, İstanbul genelindeki ortaöğretim kurumlarının katıldığı bir “sosyal sorumluluk” projesi olma özelliğini taşıyor.

Terakki Laboratuvar Kardeşliği Projesi, laboratuvar donanımı yeterli olan okulların kendi laboratuvar koşul ve imkânlarını, donanımları yeterli olmayan okul öğrencilerine açtığı ve akran öğrenme temelli bir uygulamanın gerçekleştiği ülkemizdeki ilk ve tek örnek.

Bu projede, Özel Şişli Terakki Lisesi Kimya Bölümü, öğretmenlerinin deneyimini, öğrencilerinin bilgilerini ve laboratuvar donanımını İstanbul ilindeki mevcut laboratuvar dersliklerinde deney yapma imkan ve koşullarına sahip olamayan kardeş okullarla paylaşıyor. 2010-2011 eğitim öğretim yılında başlayan Laboratuvar Kardeşliği Projesi’nin bu yıl 5.si gerçekleştirilecek. 4 yıldır düzenlenen bu projeye İstanbul’un farklı türdeki (Meslek, Anadolu, genel) liselerinden toplam 24 okul ve 403 misafir öğrenci katıldı.

Özel Şişli Terakki Lisesi ve Fen Lisesi’nin 9, 10 ve 11. sınıf düzeyinde öğrenim gören yaklaşık 28 öğrenci gönüllü olarak bu projede yer alıyor ve kimya bölümü öğretmenlerinin rehberliğinde her sınıf seviyesinde deneyler üzerinde eğitiliyor. Öğrencilere deneylerin yapılışı sırasında dikkat etmeleri gereken güvenlik kuralları, akranları ile paylaşmaları gereken temel bilgiler ve akranlarına paylaşımlarda bulunurken dikkat etmeleri gereken iletişim dili hakkında eğitim veriliyor.

Laboratuvar Kardeşliği Projesi, 27 Haziran-2 Temmuz 2011 tarihleri arasında Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde düzenlenen 25. Ulusal Kimya Kongresi’nde, 3 Mart 2012 günü Robert Lisesi’nde düzenlenen  “Liselerde Sosyal Sorumluluk Projeleri Sempozyumu’nda, 9-12 Temmuz 2012 Kudüs’te düzenlenen ‘Eğitimde Mükemmelliyetçilik Kongresi’nde ‘Eğitimde Sosyal Duyarlılık başlığı altında ve 26 Ekim 2013 te Sonbahar Öğretmenler Sempozyumu’nda paylaşıldı. Proje TÜBİTAK Bilim ve Teknik dergisinde, TRT-1 haber kanalında ve çeşitli gazetelerde yer aldı.

Terakki Vakfı Okulları Kimya Bölümü tarafından geliştirilen Terakki Laboratuvar Kardeşliği Projesi önümüzdeki yıllarda da “Öğren - Öğret – Paylaş ” sloganıyla devam edecek.

NEPAL’DEKİ YAŞAMA DOKUNAN SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ

Terakki’li gençler uzak bir coğrafyada var olan Nepal’de, değişik bir kültürün içinde ‘insan’ yaşamına dokunmak isteyen bir projeye imza attı. 2013 ve 2014 yıllarında bu ülkeye giderek, Bandipur şehrinde bulunan Deurali İlkokulu’nu ziyaret ettiler.

Deuralili öğrencilere; İngilizce, drama, resim ve dans dersleri verdiler, okulun temizlik ve bakım işlerini üstlendiler, oyunlar oynadılar, dostluklarını içtenlikle gösterdiler. İnsan odaklı bu projede, doğal olarak insanın daha iyi bir yaşam kalitesine ulaşmasının önemini, ülkeler arasında yoksunlukların ne denli farklı yaşandığını gördüler.

GENÇ KİMYACILAR FARKLI KÜLTÜRLERLE DENEYİMLERİNİ PAYLAŞIYOR

“Making Experiments-Learning Different Cultures” adlı e-twinnnig projesi kapsamında Özel Şişli Terakki Lisesi’nden 12 öğrenci ve 3 öğretmen 22-24 Kasım 2014 Tarihleri arasında Yunanistan’daki müzik okulu Music School of Komotini’ye gitti. eTwinning portalı aracılığıyla organize edilen ve uygulanan bu proje ile öğrenciler, kimya laboratuvarı ve müzik deneyimlerini paylaşma ve farklı kültürlerle bir araya gelme fırsatı buldu.

Terakkili öğretmenleri Yunanistan’daki müzik okulu öğretmenleri ile bir araya getiren eTwinning platformu, Avrupa Komisyonunun e-Öğrenme Programının ana hareketi olarak 2005’te başladı ve  2007’den itibaren Yaşam Boyu Öğrenme Programı’na entegre edildi. Avrupa’daki okullar arasında iletişim kurulmasını, işbirliği yapılmasını, projeler geliştirilmesini, fikirlerin ve uygulamaların paylaşılmasını sağlamak için katılımcı okullara yönelik bir platform sunuyor. eTwinning Portalı, öğretmenlerin proje, fikir ve uygulamalarını birbiriyle paylaşabilmeleri ve platformdaki çeşitli özelleştirilmiş araçları kullanarak beraber çalışabilmeleri için onlara çevrimiçi araçlar sağlıyor.

Yunanistan’a yapılan bu gezi, projenin ikinci adımını oluşturdu. “Making Experiments-Learning Different Cultures projesinin ilk adımı 13 – 16 Mart 2014 tarihleri arasında Terakki Vakfı Okulları’nda gerçekleştirildi. Terakkili öğrenciler, Yunanistan’daki Music School of Komotini’den gelen arkadaşlarını ağırladı. Yunanistan’daki Music School of Komotini’den 2 öğretmen ve 14 lise öğrencisinin katılımıyla gerçekleşen kimya içerikli eTwinning projesinde misafir öğrenciler, çeşitli deneyler yaptı.

Music School of Komotini’nin nisan ayı içinde Terakki Vakfı Okulları’nı ziyareti ve ortak projeleri önümüzdeki yıllarda da devam etmesi planlanıyor.

Terakki’de yapılan projelerden Okuma Sandığı’nın amacı ise öğrencilere okuma alışkanlığını, zevkini kazandırmak, öğrencilerin sözcük dağarcıklarını geliştirmek ve okumaya ilgilerini artırmak.

Bütün bunların yanı sıra Terakki’nin yaratıcı drama birikimini 2010-2011 öğretim yılından beri Türkiye’nin çeşitli illerinden öğretmen ve öğretmen adaylarıyla paylaştığı Yaratıcı Drama Köprüsü; yine İstanbul ve Türkiye’nin farklı illerinden bilim insanları, yazarlar ve öğretmenlerin bir araya geldiği 2011-2012 öğretim yılından beri organize ettiği Yazma Becerileri Sempozyumu diğer ulusal etkinlikleri arasında. Ayrıca Terakki’nin her yıl Eğitim Reformu Girişimi (ERG) – Eğitimde İyi Örnekler Konferansı’na yolladığı projeleri bulunuyor. 3.sınıf öğretmenlerinin Gebze’de bir ilkokulla işbirliği içinde yürüttüğü yaratıcı okuma alanında “sorgulayarak okuma” alışkanlığını kazandırmak amacıyla sürdürdükleri bir proje.

GELECEĞİN ULAŞIM ARAÇLARI

Petrole dayalı geleneksel ulaşım araçlarından daha verimli, daha çevreci ve de daha akıllı araçlara geçmek için otomotiv endüstrisinde birçok çalışma yapılıyor. Otomotiv endüstrisi dışında bu alanda çalışma yapanlardan birisi de Terakkili gençlerin oluşturduğu “Team Terakki”. Çalışmalarına 2004 yılında başlayan Team Terakki, yaptığı ilk aracı ile en az yakıt ile en uzağa gitmeyi amaçlayan verimlilik yarışması Shell Eco-marathon Europe 2005’e katıldı. Prototip araçlar kategorisindeki aracıyla yarışmada 1 litre yakıt ile 89 km gitmeyi başardı. Sonraki yıllarda yaptığı yeni bir araçlarla skorunu 1 litre yakıt ile 492 km’ye kadar çıkardı.

Team Terakki, Shell Eco’da 7 yıl benzinli ve etanollü yakıt kullanan araçlarla yarıştıktan sonra elektrikli araçlar kategorisine geçti. Elektrikli aracı ile 1 kWh ile 103 km (1 litre yakıt karşılığı 916 km) yol almayı başardı. Prototip kategorisinde 8 yıl yarıştıktan sonra 2013 yılında Şehir Konsepti (Urban Concept) kategorisine geçen Team Terakki, yoluna elektrikli araçlar ile devam etti. Farlarından dönüş sinyallerine, elektrikli cam sileceğine kadar donanımlara sahip olan küçük bir otomobil boyutlarındaki elektrikli aracıyla 1 kWh ile 35 km yol alabiliyor (1 litre yakıt karşılığı 311 km).

Genellikle tek lise olarak üniversite takımlarıyla ülkemizi temsil eden Team Terakki, bugüne kadar birçok başarılar kazandı. Bunların yanında 2005 yılından beri hiç ara vermeden her yıl katılmayı başaran tek Türk takımı unvanına da sahip.

KUTU OYUNLARI

Terakki Oyun Mühendisliği kulübü öğrencileri konsept, öykü ve kural yapısıyla projelendirdikleri kutu ya da kart oyunlarını oynayarak deneyimlediler, incelediler ve geliştirdiler. Uluslararası standartlarda “Girişimci Esnaf” ve “Altın Ada” isimli  mağaza raflarında yer alabilecek iki oyun ortaya çıkardılar.

“Altın Ada” oyunun yaş grubu 12+, konusunu 15.yy Britanyasında geçen Güller Savaşından almakta. Yaş grubu 9+ olan “Girişimci Esnaf” ise 3 farklı kademeli oyun tahtası ve oyuna özgü oyun paralarını içeren zarlı, aktif ticaret döngüsüne sahip öyküsüyle 90’lı yıllarda ülkemizde geçen bir gelişim oyunu.

Oyunun ön araştırma ve üretim  süreçlerinde matematik, edebiyat, coğrafya, tarih, hukuk, mühendislik gibi bilim dallarına çok fazla temas eden gençler, bu disiplinleri oyun içindeki ihtiyaçlara göre harmanlayarak ve sistem analizi, sistem kurma ve sistem yönetimi konuları ile belki de ilk kez tanışarak yaşamın çok kapsamlı bir provasını gerçekleştirdiler.

TERAKKİLİ ÖĞRENCİLERİN SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ “COOK FOR GOOD”

Terakki Vakfı Okulları, 10 IB-T ve 10 IB-F öğrencileri, Uluslararası Diploma Programı’nın (The International Baccalaureate Diploma Programme) Yaratıcılık, Etkinlik, Toplum Hizmeti (Creativity, Action, Service-CAS) çalışmaları kapsamında 2013-2014 Öğretim Yılının ikinci döneminde “Cook for Good” isimli bir proje gerçekleştirdi. Yaptıkları yemeklerin satışını liselerinde gerçekleştirdikten sonra topladıkları parayı Tuzla’da bir ortaokula bağışlayarak, oradaki öğrencilerin eğitimlerine katkıda bulundular.  Öğrenciler, Tuzla Rotary Bölge Vakfı İşitme Engelliler Ortaokulu öğrencileri ve öğretmenleriyle birlikte okulun sınıflarını gezdikten sonra çeşitli etkinliklere katıldılar.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.