banner

Türkiye Ulusal Ajansı’ndan yurtdışında ücretsiz eğitim




Türkiye Ulusal Ajansı projesi olana yurtdışında ücretsiz eğitim fırsatı sunuyor

Avrupa Birliği’nin eğitim ve gençlik alanındaki programlarının Türkiye’de yürütülmesinden sorumlu kuruluş olan Türkiye Ulusal Ajansı çalışmalarına devam ediyor. Projeler kapsamında yurtdışı kuruluşlarda eğitim, staj, işbaşı eğitimi, oryantasyon, deneyim paylaşımı ve gönüllü hizmetler gibi farklı biçimlerde faaliyetler gerçekleştiriyor.

Resmi adı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı olan, Avrupa Birliği Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olarak faaliyet gösteren Türkiye Ulusal Ajansı, vatandaşlara eğitimleri ve kişisel gelişimleri için ücretsiz Avrupa fırsatları sunuyor. Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı Bülent Özcan, “Programlar sayesinde eğitim ve gençlik alanlarında projesi olan, yurtdışında eğitim almak ve işbirliği geliştirmek isteyen her yaştan ve her kesimden vatandaşımız, kimi zaman kurumsal, kimi zaman bireysel faaliyetleri için karşılıksız hibe edinme şansı yakalamaktadır. Bu çerçevede garsonundan çiftçisine, mühendisinden memuruna, öğrencisinden ev hanımına kadar her yaş grubundan ve her meslekten kişi bu hibelerden yararlanabilmektedir” dedi.

COMENIUS ERASMUS + OLARAK DEVAM EDİYOR

Avrupa Komisyonu tarafından tüm Avrupa’da 2007-2013 yılları arasında uygulanmış olan Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programları, 2014-2020 yılları arasında Erasmus+ adı altında uygulanmaya devam edecek. Erasmus+ Programı ile kişilere yaş ve eğitim geçmişlerine bakılmaksızın yeni beceriler kazandırılması, onların kişisel gelişimlerinin güçlendirilmesi ve istihdam olanaklarının arttırılması hedefleniyor.

Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programları’nın Comenius adı altında okul eğitimine yönelik olarak sunduğu fırsatlar Erasmus+ program döneminde de devam ediyor. Bu fırsatlar kısaca, okul eğitiminde kaliteyi arttırmak, program ülkelerindeki okullar ve eğitim personeli arasında işbirliğini güçlendirmek amacıyla yürütülen proje faaliyetleri olarak özetlenebilir. Erasmus+ Okul Eğitimi programında, program üyesi ülkelerle de ortaklıklar kuruluyor. Ortaklık kurulan bu ülkeler 28 AB üyesi ülke, EFTA ülkeleri (Norveç, İsviçre, İzlanda ve Lichtenstein) ve Türkiye ile Makedonya’dan oluşuyor.

Yeni dönemde okul eğitimi alanında Erasmus+ Okul Eğitimi (Comenius) başlığı altında yürütülecek olan programın faaliyetleri hakkında Bülent Özcan şunları aktardı: “Kurumların yurtdışından ortakları ile birlikte hazırlayacakları projeler; eğitim-öğretim, staj, işbaşı eğitimi gibi yurtdışı hareketlilikleri ya da kurumsal kapasitelerini güçlendirmeye yönelik hareketlilik faaliyetlerini içerebilmektedir. Program ülkeleri ya da kimi durumlarda Avrupa Birliği’ne komşu diğer ülkelerle kurulacak ortaklıklarda koordinatör olan kurum ya da kuruluş proje başvurusunu kendi ülkesinin ulusal ajansına yapabilmektedir.”

BİREYSEL BAŞVURULAR DA YAPILIYOR

Bülent Özcan, başvuruların bireysel ve kurumsal olarak yapıldığını belirterek, “Kurumsal olarak baktığımızda okul eğitimi alanında faaliyet gösteren, okul eğitimi ile ilgili çalışmalar yürüten tüm kurum ve kuruluşlar Erasmus+ Okul Eğitimi Programının hedef kitlesidir. Bunlar kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, özel şirketler olabilir. Bireysel olarak bakıldığında ise belirtilen kurum ve kuruluşlarda görev yapmakta olan her düzeyden çalışanlar, yöneticiler, eğitimciler, öğretmenler, öğrenciler Erasmus+ Okul Eğitimi Programından yararlanabilirler” dedi. Programlar çerçevesinde gerçekleştirilen projelerin içeriğine de değinen Bülent Özcan şöyle devam ediyor: “Okul eğitimi personelinin öğrenme hareketliliği projelerinde öğretmenlerimiz yurtdışında ortak bir okulda öğretmenlik yapabilir, yurtdışında mesleki gelişimlerine yönelik bir kursa katılabilir ya da işbaşı eğitimleri yapabilirler. Eğitim kurumlarımızın kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesine yönelik olarak yürütülen stratejik ortaklık projeleri kapsamında ise online kurslara katılmak, kısa vadeli öğrenci grupları değişimleri, uzun dönemli öğrenci hareketlilikleri, uzun dönemli öğretmen görevlendirilmeleri ve kısa dönemli personel eğitimleri gerçekleştirilebilmektedir.”

BAŞVURULARI TİTİZLİKLE DEĞERLENDİRİYORUZ

Başvuru işlemlerinin tüm adımlarına Türkiye Ulusal Ajansı’nın web sitesinden ulaşıldığını ifade eden Özcan, bu konuyla ilişkin şu açıklamaları yapıyor: “Başvurular, koordinatör ortak tarafından kendi ülkesinin ulusal ajansına yapılır. Örneğin, ülkemizden bir kuruluş kurulan ortaklıkta koordinatör görevi üstlenmişse, diğer ortaklar adına proje başvurusunu Türkiye Ulusal Ajansı’na yapacaktır. Bunun için Türkiye Ulusal Ajansı’nın web sitesinden erişebileceği elektronik proje yönetim sistemine (TURNA) kayıt olması ve burada bulunan başvuru formunu eksiksiz bir biçimde doldurarak, son başvuru tarihinden önce sisteme girmelidir. Daha sonrasında ise formun çıktısını ıslak imzalı olarak Türkiye Ulusal Ajansı’na göndermesi gerekmektedir. Ancak Erasmus+ program dönemi bir önceki dönemden farklı olarak başvuru öncesi kayıt sistemini öngörmektedir. Buna göre kurum ve kuruluşlarımızın Avrupa Komisyonu’nun ECAS sistemine de kayıt yaptırarak buradan bir kullanıcı tanımlama kodu (PIC No) almaları gerekmektedir.”

Başvurusu yapılan projelerin değerlendirilmesinde titizlikle çalıştıklarını vurgulayan Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı Bülent Özcan, “Son başvuru tarihinden önce TURNA sistemine yüklenen ve ıslak imzalı çıktısı kurumumuza gönderilen proje başvuruları program uzmanları tarafından uygunluk kontrolüne tabi tutulmaktadır. Uygunluk kontrolünde, başvuru ön kriterler (uygunluk kriterleri) taşıyıp taşımadığına göre değerlendirilir. Kriterlerden birisi eksik olan başvurular reddedilir ve gerekçeleri yazılı olarak başvuru sahibine bildirilir. Uygunluk kontrolünü geçen başvurular içerik değerlendirmesine tabi tutulur. İçerik değerlendirmesi objektifliğin sağlanabilmesi amacıyla bağımsız dış uzmanlar tarafından yapılır. İki bağımsız dış uzman tarafından değerlendirilen başvurular aldıkları puanlara göre sıralanır ve en yüksek puan alan başvurudan başlayarak hibe tahsisi yapılır.”

ERASMUS + PROGRAMINDAN ÖRNEK PROJE

Proje Adı: Hepimiz Aynı Takımdayız

Yararlanıcı: Mersin Taşucu Seyfettin Tatoğlu İlköğretim Okulu

Proje Ortakları: Estonya, Portekiz, İtalya, İspanya, Polonya, Türkiye

Hibe Miktarı: 13.000,00 Avro

Hareketlilik Sayısı: 12

Proje Özeti: Spor; bütün din, dil, ırk ve kişisel farklılıkları ortadan kaldıran ve insanları kaynaştıran bir semboldür. Projenin amacı, öğrencileri çevresine ve tüm dünyaya karşı barışçı, çevreci, hassas ve sorumluluk sahibi bireyler haline getirmektir. Projede yalnızca öğrenciler değil aynı zamanda onların aileleri, öğretmenler, idareciler ve yerel yönetimler de aktif rol oynamışlardır. Her kesimden öğrencinin dahil olduğu projede zeka oyunlarına da yer verilmiştir. Proje kapsamında öğretilen becerilerle çocukların sorumluluk duygusu kazanmalarına yardımcı olunmuş, onların hayatları boyunca unutamayacakları hatıraların oluşmasına fırsat verilmiştir.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.