banner

MEB, sosyal medyada sınıfta kaldı!




Bakanlıklarla ilgili yapılan sosyal medya araştırmasına göre, Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi bir sosyal medya hesabı olmasına karşın sosyal medyayı aktif olarak kullanmadığı ortaya çıktı

Bakanlıklardan 14'ünün Twitter, 8'inin Facebook, 3'ünün ise Youtube hesabı var. Sağlık Bakanlığının Twitter ve Facebook, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ise Youtube'u en iyi kullanan bakanlıklar olduğu belirlendi.

Özel bir dijital medya ajansınca Başbakanlık ve bakanlıkların sosyal medya kullanımıyla ilgili rapor hazırlandı.

Başbakanlık ve bakanlıkların sosyal medya kullanımı konusunda, öncelikle internet sitelerindeki linklere bakılarak resmi hesapları tespit edildi. Link vermeyen bakanlıkların sosyal medya hesapları için de "Resmi hesaptır" bilgisinin bulunup bulunmadığı dikkate alındı. Bu bilginin yer aldığı sosyal medyadaki hesaplar "resmi", bunun dışında kalanlar ise "sahte" kabul edildi. Sahte hesap sayısında açılan sayfa ve gruplarla arkadaşlık hesapları da göz önünde bulunduruldu. 

Facebook’u en iyi kullanan ilk 3 bakanlık belirlenirken kapak tasarımı, "hakkımızda" içeriğinin doldurulup doldurulmadığı, paylaşımların görsel ve içeriksel kalitesi, sayfa beğeni sayısı ve sayfadaki kitleyle etkileşim seviyesi ile düzenli ileti paylaşılıp paylaşılmadığına bakıldı.

Twitter’ı en iyi kullanan bakanlıklar tespit edilirken, hesapların kurumsal kimlik ve Facebook tasarımıyla uyumu, düzenli paylaşım yapılıp yapılmadığı, bio kısımlarının doğru doldurulup doldurulmadığı ve atılan tweetlerin kalitesi ve sayısı gözetildi.  

Facebook ve Twitter hesaplarının ayrı yönetilmesi, değerlendirmede esas alınırken iki farklı sosyal mecranın yapısı farklı olduğu için buna uygun paylaşım yapılıp yapılmadığına da dikkat edildi.

Youtube’u en iyi kullanan bakanlık seçilirken ise abone, yüklenen video ve izlenme sayısı baz alındı.

Sosyal medyayı en iyi kullanan bakanlıklar belirlenirken de öncelikle her 3 mecrada bulunan ve bu 3 mecrayı da belirlenen kriterlere uygun şekilde kullanan bakanlıklar sıralandı. Sonrasında sadece 2 mecrada yer alan bakanlıklar, son olarak da tek bir mecrada hesabı bulunan bakanlıklar sıraya konuldu. Bu sıralamalar yapılırken sayfa beğeni, takip beğeni, paylaşım ve ileti sayısı, hesabın güncel olup olmadığı belirlendi. Genel anlamda ise bakanlıklar sıralanırken dijital bir stratejiye sahip olup olmadıkları analiz edildi. 

Sosyal medya hesapları 

Rapora göre bakanlıklardan 14'ünün Twitter, 8'inin Facebook, 3'ünün ise Youtube hesabı var. Birçok bakanlığın Twitter hesabı bulunmakla birlikte aktif olarak faaliyete geçirilmediği, sadece Sağlık Bakanlığının Twitter hesabının onaylanmış hesap olduğu, hiçbir bakanlığın facebook sayfasının da onaylı olmadığı belirtildi.

Aile ve Sosyal Politikalar, Avrupa Birliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Çevre ve Şehircilik, Gençlik ve Spor, Milli Eğitim, Orman ve Su İşleri ile Sağlık Bakanlıklarının resmi Facebook hesapları bulunuyor.

Rapora göre Aile ve Sosyal Politikalar, Avrupa Birliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Dışişleri, Gençlik ve Spor, Gıda Tarım ve Hayvancılık, Gümrük ve Ticaret, İçişleri, Kültür ve Turizm, Maliye, Milli Eğitim, Milli Savunma, Sağlık, Bilim Sanayi ve Teknoloji, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlıklarının resmi Twitter hesapları var.

Youtube'ta ise sadece Dişişleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile Sağlık Bakanlıklarının resmi hesabı yer alıyor.

Sahte hesaplar 

Sosyal medyada birçok bakanlık adına sahte hesaplar da açılmış durumda.

Facebook hesapları olmamasına rağmen 21 Adalet Bakanlığı, 4 Ekonomi Bakanlığı, 3 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 1 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 7 Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 6 İçişleri Bakanlığı, 4 Kalkınma Bakanlığı, 2 Kültür ve Turizm Bakanlığı, 12 Maliye Bakanlığı, 3 Milli Savunma Bakanlığı, 6 Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 4 de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı adına sahte hesap var. 

Facebook'ta Milli Eğitim Bakanlığı'nın 35 sahte hesabı var

Resmi facebook sayfaları olan bakanlıklar adına da çok sayıda sahte hesap açıldığı belirlendi. Milli Eğitim Bakanlığı, 35 sahte facebeook hesabıyla ilk sırada yer alıyor.

Resmi Twitter hesabı olmamasına rağmen Başbakanlık, Adalet ve Kalkınma Bakanlıkları adına 3'er, Ekonomi Bakanlığı adına ise 1 sahte Twitter hesabı açılmış durumda. Resmi hesabı olan Sağlık Bakanlığı adına 3, Milli Eğitim Bakanlığı adına ise bir sahte Twitter hesabı tespit edildi.

Sosyal medyayı en iyi kullananlar 

Raporda, belirlenen kriterler çerçevesinde sırasıyla Sağlık, Aile ve Sosyal Politikalar, Gençlik ve Spor Bakanlıklarının Facebook'u; Sağlık, Dışişleri, Gençlik ve Spor Bakanlıklarının Twitter'ı; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlıklarının ise Youtube'u en iyi kullandığı ifade edildi.

Sosyal medyayı en iyi kullanım açısından ise Sağlık, Gençlik ve Spor ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıklarının ilk üç sırayı paylaştığı belirtildi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.