banner

Eğitimde yeni dönem: Teknopedagoji




Aslında teknoloji ve eğitimin nasıl eğitim teknolojisi çatısı altında bir araya geldiğini en güzel anlatan kelime teknopedagoji. Eğitim teknolojisini bilgisayarlar, yazılımlar, kablolu ve elektrikli cihazlar olarak görenler sanırım bu kelimeyi duyunca tekrar düşüneceklerdir.

Anlatılmak istenilen şey öğretmenlerin teknoloji kullanımına rehberlik edecek şekilde pedagojik ve öğretim teknolojileri alanındaki yeterlilikleri. ISTE NETS standartları burada çok önemli.

Eğitim kurumlarında çok fazla karşılaştığımız bir soru: “Biz yıllardır öğretmenlik yapıyoruz. Bu eğitim teknolojisi de ne? Ben işimi iyi yapıyorum zaten. Bana yılların sınıf tecrübesini unut mu diyorsunuz?”. Hayır sayın öğretmenim sen yine öğretmenliğine devam et tabii. Ama unutma sen bu şekilde ilerlerken öğrencilerin (dijital yerliler) uzay çağına doğru ilerliyor ve bu sistemin bir öğesi olmalısın.

Teknopedagoji dediğimiz öğretimsel tasarım modeli, öğretmenleri yetiştirirken etkin olarak karşımıza çıktığında geleceğin eğitimine hazırlıklı öğretmenler çıkacak demektir. Ama bu durumdan uzak kalmış öğretmenlere bunu adapte etmek için iş bize düşüyor. Özellikle dijital öğrenme nesnelerinin etkin kullanımına yönelik stratejiler çok önemli. Ne, nerede, nasıl kullanılmalı? Dersin-konunun hangi bölümlerinde hangi eğitim teknolojisi modeli kullanılmalı? Eğitim teknolojilerinin eğitim programlarının geliştirilmesindeki önemi ve teknopedagoji burada asıl ortaya çıkıyor. Teknoloji kullanımı için sınıfta bilgisayar ya da akıllı tahta olması yeterli mi? Ya da her öğrencide birer tablet olmalı ve her öğrenciye öğretmen istediği gibi hükmedip ödevlerini tabletlerde görmelerini mi sağlamalı? Acaba sınıf dışında da bu işi yönetemez miyiz? Flipped classroom nedir? Teknolojinin bilim ve uygulama arasındaki köprü olduğu ve eğitimde bu doğrultuda kullanılması gerektiği unutulmamalıdır. Öğretmenleri yönlendirecek ve eğitim teknolojilerinin etkin kullanımına yönelik eğitimleri verecek olanlar da eğitim teknologlarıdır. Okul yöneticileri, öğretmenler ve öğrenciler de bu kişilerle birlikte ekibin bir parçası olmalıdır.

Eğitim teknolojisinin etkin ve doğru kullanımı okulun teknolojik imkanlarıyla alakalı olmayıp öğretmenlerin teknopedagojik donanımıyla alakalı bir şey olmalıdır. İyi bir konu alanı bilgisi ya da sadece teknolojik yatkınlık maalesef tek başına yeterli olmuyor. Teknolojilere uygun strateji, yöntem-teknik ve süreç değerlendirme durumlarının tasarlanması üstüne düşülmesi gereken bir konu. Bu yüzden teknopedagoji kavramı ile ileride daha çok karşılaşacağımızı düşünüyorum.

Serhat Gürgün

 

 

 

 

 

Eğitim Teknolojileri Koordinatörü

Çekmeköy Final Okulları

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.