ODTÜ’den yol açıklaması
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Çarşamba, 04 Eylül 2013 14:11 tarihinde oluşturuldu
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörlüğü’nden, Anadolu Bulvarı'nın devamı olarak ODTÜ arazisinin doğu sınır bölgesiyle, 100. Yıl ve Çiğdem mahallelerinden geçecek yolun yapımıyla ilgili "söz konusu arazinin yol için ayrılmış olması nedeniyle 1980'lerden beri bu bölgede ağaçlandırma yapılmadığını" bildirdi.
ODTÜ'den yapılan yazılı açıklamada, Anadolu Bulvarı ve devamı olan yolun, Konya Yolu ile Eskişehir ve İstanbul Yollarını birbirine bağlayan bir "iç çevre yolu" olarak Ankara Nazım Planı 1990'da yer aldığı belirtildi.
Planın, 1982'de Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylandığı ve bulvarın bu plan uyarınca 1987-1988 yıllarında inşa edildiği anımsatılan açıklamada, yolun kısmen üniversite arazisinden geçmesinin kabul edildiği ve yol güzergahının 1993-1994 yıllarında onaylanan ODTÜ İmar Planı'nda yer aldığı vurgulandı.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bu düzenlemeyle yaklaşık 4 kilometrelik Eskişehir-Konya Yolu bağlantısının 1.8 kilometrelik kısmı ODTÜ arazisinin doğu sınır bölgesinden geçmektedir. Söz konusu arazinin yol için ayrılmış olması nedeniyle ODTÜ 1980'lerden beri bu bölgede ağaçlandırma yapmamıştır. Ankara Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunun 1995'te ODTÜ arazisi içindeki doğal ve arkeolojik sit alanlarını belirlemiştir. ODTÜ'nün Eskişehir Yolu kapısı bölgesinin bir kısmı da birinci derece doğal sit alanları arasında yer almıştır. Anadolu Bulvarı'nın devamı olan yol güzergahının ODTÜ arazisi içindeki yaklaşık 400 metrelik kısmı bu sit alanıyla örtüşmektedir webbsidor. Doğal sit alanları içinden yol geçirilmesi, koruma kurulu onayına bağlıdır.
Bu çerçevede daha önce alınmış olan bu sit kararı nedeniyle, Anadolu Bulvarı'nın devamı olan ve Ankara Nazım Planı 2023'te yer alan yolun statüsü, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Ankara Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonunun görüşlerine ve Bakanlık onayına tabidir."
ODTÜ arazisinden geçmesi istenilen iki ayrı yolun olduğu ifade edilen açıklamada, "Medyaya yansıyan tartışmalarda, bu iki yolun karıştırıldığı anlaşılmaktadır. ODTÜ, Anadolu Bulvarı'nın devamı olan yolun doğu sınır bölgesinden geçmesine 1994'ten itibaren onay vermiştir. ODTÜ'nün kabul etmediği yol, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 2007'de Ankara Nazım Planı 2023 önerisine eklenen ikinci bir yoldur. Bu ikinci yol, ODTÜ kampüsünün Bilkent Yolu üzerindeki kapısından girerek kampüsü doğu-batı yönünde ikiye bölecek bir hemzemin yol olarak tasarlanmıştır" bilgisi yer aldı.
Açıklamada ODTÜ'nün, hemzemin yoluna, kampüsü ikiye ayıracağı, eğitim ve araştırma binalarını ve altyapısını tahrip edeceği, can ve mal riski oluşturacağı ve doğal sit alanlarını tahrip edeceği gerekçesiyle itiraz ettiği bildirildi. Üniversitenin başvurusu üzerine Danıştay'ın ikinci yol önerisini iptal ettiği vurgulandı.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
3 ve 4. Sürdürülebilir Eğitim Sempozyumları kapılarını açmaya hazırlanıyor
-
‘Kadın eğitimcilerin liderlik ettikleri okullarda başarı oranları artış gösteriyor’
-
‘Geleceğin eğitiminde kadınlar sistemin şekillendiricileri ve dönüştürücüleri olacak’
-
‘Bakanlığın destekleyici politikalarıyla eğitimde kadın yönetici sayısı artıyor’
-
Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı görevinden ayrıldı
-
Final 45. yılında eğitimin geleceğini şekillendirmeye devam ediyor
-
DAS Akademie, insan kaynakları uygulamaları ile fark yaratıyor!
-
Özel okullarımızın sesi duyulmalı, haklı taleplerimiz değerlendirilmeli!
-
YETEV ve Boğaziçi Üniversitesi Montessori Eğitiminde öğretmenlere yeni kapılar açacak
-
Eğitimin farklı ‘SES’leri Antalya’da buluştu