banner

'Kız öğrenciler eğitimde daha başarılı'




Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güneş, Türkiye ve dünyadaki bütün istatistiklerin kızların eğitimde daha başarılı olduklarını gösterdiğini belirtti.

Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi  Dekanı Prof. Dr. Firdevs Güneş, istatistiklerin kızların eğitimde daha başarılı  olduklarını gösterdiğini belirterek, "Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün  (OECD) Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Program Raporu, lise ve yüksek  okullarda kız öğrencilerin başarı oranının erkeklerden yüksek olduğunu ortaya  koymuştur" dedi.

Güneş, son yıllarda Amerika başta  olmak üzere Kanada, Fransa, İngiltere ve diğer gelişmiş ülkelerde erkek  öğrencilerin okul başarısının düşmeye başladığını söyledi.

"Erkeklerin ders tekrar  oranı kızlardan iki kat daha fazla"

Fransa'da lise düzeyinde kızların başarısının yüzde 88,5, erkek  öğrencilerin ise yüzde 81,8 olduğuna işaret eden Güneş, "Erkeklerin ders tekrar  oranı kızlardan iki kat daha fazladır. Çoğu ülkede erkeklerin okuldan  uzaklaştırılma oranı kızlardan iki kat, atılma oranı ise üç kat fazladır. Erkek  öğrencilerde okulu bırakma oranı kızlardan yüzde 25 daha fazladır. Bu durum  ülkemizde de farklı değildir" diye konuştu.

Güneş, Türkiye'de üniversiteye giriş sınavlarında kızların erkeklerden  daha başarılı olduğunun görüldüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:  "2010 yılında üniversite sınavına başvuran kız adaylardan yüzde  50,2'si bir yüksek öğretim programını kazanırken, bu oran erkeklerde yüzde 46,4  olmuştur. Üniversiteye giren 100 kız öğrenciden 46,7'si lisans programına  yerleşirken, erkek öğrencilerde bu oran 39,6'ya düşmektedir. 2012'de üniversite  sınavına giren kız öğrencilerin yüzde 76,52'si 180 ve üzerinde puan alırken,  erkek öğrencilerde bu oran yüzde 68,21'e düşmektedir. Benzer sonuçlar önceki  yıllardaki sınavlarda da görülmektedir. Diploma törenlerinde üniversite, fakülte  ve bölüm birinci, ikinci ile üçüncülüklerini genellikle kızlar almaktadır.  Türkiye ve dünyadaki bütün istatistikler kızların eğitimde daha başarılı  olduklarını göstermektedir. OECD Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Program  Raporu, lise ve yüksek okullarda kız öğrencilerin başarı oranının erkeklerden  yüksek olduğunu ortaya koymuştur."

"Dil becerisi başarıyı etkiliyor"

Amerika'da kız öğrencilerin matematik ve sözel becerilerde açık ara  önde olduğunu, aradaki farkın giderek büyüdüğünü anlatan Güneş, Türkiye'de de son  üniversite sınavına giren kız öğrencilerin matematik-fen ortalama puanının erkek  öğrencilerden 5,5 puan yüksek çıktığını, aynı durumun Türkçe-matematik puan  türünde de görüldüğüne dikkati çekti.

Güneş, Amerika'da olduğu gibi Türkiye'de de kız öğrencilerin hem  matematik hem de sözel becerilerde erkekleri geçtiğini belirterek, "Bu sonuçlar  kızların neden daha başarılı oldukları sorusunu gündeme getirmiş ve araştırmalara  başlanmıştır. Araştırmalarda önce beyin üzerinde durulmuş, erkeklerle kızlar  arasında fizyolojik ve nörolojik fark olmadığı ortaya çıkmıştır. Bazı uzmanlar  kızların beynin iki yarım küresini iyi kullandıklarını, bazıları da iki yarım  küreyi birbirine bağlayan nöron bağlarının daha büyük olduğunu öne sürmüştür"  ifadesini kullandı.

Bazı uzmanların başarı farkının sosyo-kültürel alanlarda aranması  gerektiğine dikkati çektiğini anlatan Güneş, şöyle devam etti:   "Çoğu uzmana göre başarı farkındaki temel neden erkek öğrencilerin dil  becerilerine yeterince önem vermemesidir. Dünyadaki eğitim raporlarına göre erkek  öğrenciler okuma becerilerinde kızların gerisinde kalmaktadır. İlkokullarda  kızların yüzde 21'inin, erkeklerin ise yüzde 28'inin okuma becerilerinin yeterli  düzeyde olmadığı görülmektedir. Dil becerileri yeterince gelişmeyen erkek  öğrenciler okuma yazma etkinliklerini sevmemekte, kendini ifade edememekte,  derslerde sıkılmakta ve okuldan soğumaktadır. Böylece okuma becerilerindeki  yetersizliğin olumsuz etkileri her yıl katlanarak artmakta, matematik, fen gibi  diğer alanlara da yansımaktadır."

"Kızlar daha erken konuşuyor"

Güneş, kız çocukların erkeklere göre daha erken konuşmaya başladığını,  dil becerilerinin de erken yaşlarda geliştiğine işaret ederek, bu sayede okuma  yazmayı erkeklere oranla daha çabuk öğrendiklerini aktardı.

İlk ve ortaokul yıllarında kızların erkeklere göre daha fazla kitap  okuduğuna işaret eden Güneş, sözlerini şöyle tamamladı:  "Erkek öğrencilerin kitap okumama nedeni olarak ders ve okuma  kitaplarında ilgilerini çekecek metinlerin bulunmaması gösterilmektedir. İlgi  çekici olmayan bir kitap öğrenciye zor gelmekte ve öğrenci kitabı okumamaktadır.  Bu durum dil ve zihin becerilerin gelişimini etkilemektedir. Bu nedenle öğretmen  ve aileler kitap seçerken erkek öğrencilerin okuma ilgilerine dikkat etmeli,  ilgiye yönelik kitaplar vermelidir. Aksi takdirde eğitim sürecinde erkek  öğrencilerin kızların gerisinde kalması kaçınılmaz olacaktır."

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.