banner

21. Yüzyılda Eğitim Nasıl Olmalı?




Milli Eğitim Bakanı Avcı, Antalya'da düzenlenen 1. Eğitim Kongresi'nin kapanışında "21. Yüzyılda Eğitim Nasıl Olmalı" konulu konuşma yaptı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Antalya'da 1. Eğitim Kongresi'nin kapanışına katıldı.

Bakan Avcı, Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde düzenlenen kongrenin kapanışında "21. Yüzyılda Eğitim Nasıl Olmalı" konulu konuşmasında, kongrenin açılışında, aynı tarihte Azerbaycan'daki bir toplantıya katıldığı için bulunamadığını söyledi.

Yıldızlı bir gecede gökyüzüne bakıldığında milyonlarca yıldız görüldüğünü dile getiren Avcı, oysa gök bilimcilerin bu yıldızların birçoğunun artık olmadığını, yıldızların milyonlarca ışık yılı uzakta bulundukları için yansımalarının halen görülebildiğini söylediklerini anlattı.

Sosyal kurumlarda da benzer bir yanılsama olduğunu düşündüğünü ifade eden Avcı, şöyle devam etti:

"Bir zamanlar reel ihtiyaçları karşılamak üzere tasarlanmış, kurulmuş pek çok müessese veya anlayış, artık kendini hazırlayan o şartlar ortadan kalktığı için fiili varlıkları sona ermiş olmakla birlikte, hala görüntüde varlıklarını sürdürüyor. Eğitim gibi çok hızlı değişen veya gelişen bir süreçler toplamında bu tür yıldızlar görünmeye devam ediyor. Bunların hangileri olduğunu, gerçekten miadını doldurmuş olanlarla yeni yeni görmeye başladığımız veya doğdukları halde bize henüz ışıkları ulaşmadığı için varlıklarının farkında olmadığımız eğitim kurumları, yeni anlayışlar nelerdir, bunların tartışıldığı bir kongre oldu. Hem bugünkü durumumuzu hem dünkü şartlarımızı hem de muhtemel gelecek tasavvurlarımızı enine boyuna konuşma, tartışma fırsatı bulduğumuzu biliyorum."

Avcı, 21. yüzyılda ve daha sonrasında olması gerekenleri, olabilecekleri, olmasını istediklerini tartışılırken, bir yandan da tüm bunlar olup bitene kadar veya olurken işlerin devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.

"Çocuklarımızın 21. yüzyıl eğitimi için düşünmeye başladık, düşünüyoruz ama henüz sonuç alamadık" diyen Avcı, şunları kaydetti:

"O zamana kadar 'hepiniz tatil yapın' desek herhalde çok hoşlarına giderdi ama bunu yapma şansımız yok. Bunu 4+4+4 düzenlemesine geçilirken de otoyolda 150 kilometre hızla giden bir otobüsün rektefiye edilmesine benzeterek anlatmaya çalışmıştık. Bir yandan otobüs yoluna devam edecek, bir yandan yolculara vadedilen illere bunları ulaştırmamız gerekiyor. Bir yandan da otobüsün motorunda, lastiklerinde değişiklikler yapacağız. Otobüs yola devam ederken bu tabi hiç kolay değil. Şimdi konuştuklarımız da buna benziyor."

Bakan Avcı, konuşmasının ardından kongrenin düzenlenmesine katkı ve destek veren kurum ve kuruluşlara plaket verdi.

Sonuç bildirgesi

Bakan Avcı'nın konuşmasından önce Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kongre Düzenleme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Halil İbrahim Sağlam, kongrenin sonuç bildirgesini okudu.

Sağlam, 28-30 Kasım tarihlerinde Antalya'da "Bireyden İnsana" mottosu ile toplanan "21. Yüzyılda Bir Eğitim Felsefesi Oluşturmak" ve "Özel Okullar" temalı 1. Eğitim Kongresinin başarıyla tamamlandığını söyledi.

Eğitimin felsefesi konusunda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından bu kapsamda bir kongrenin ilk kez yapılmasının, geniş bir katılım ve ilginin gösterilmesine yol açtığını dile getiren Sağlam, 3 gün süren kongrede 45 bildiri, 5 çalıştay, 6 çağrılı konuşmacı, 10 panel gerçekleştirildiğini anlattı.

Sağlam, kongrenin ilk gününde açılış konuşmalarını takiben beş ayrı salonda faaliyetler yürütüldüğünü ifade ederek, eğitimin felsefi boyutunun, estetik, ontoloji ve metafizik, medeniyet, etik, epistemoloji, eğitim politikası, özel öğretim kurumları, kültür ve din cephelerinden tartışıldığını bildirdi.

Bu çerçevede yapılan sunumlarda eğitim ve felsefe arasındaki ilişkiyi 21. yüzyılın ihtiyaçlarına göre yeniden kurmak ve coğrafi, kültürel özellikleri oluşturulacak felsefenin temeli kılmak konusunda bir fikir birliği oluştuğuna işaret eden Sağlam, "Bunun gerçekleştirilebilmesi için öncelikle nasıl bir insan modelinin toplumsal mutabakat çerçevesinde ele alınması gerektiği masaya yatırılmıştır. 21. yüzyıla damgasına vurabilecek bir insan modelinin estetik, düşünsel, duygusal ve değer hususiyetlerinin neler olması gerektiği konusunda yoğun tartışmalar gerçekleştirilmiştir. Bu anlamda öncelikle bir medeniyet tasavvurunun tartışılması gerektiği farklı konuşmacılar tarafından vurgulanmıştır" dedi.

Özel okulların, Türk eğitim sistemi içerisinde özellikle okul düzleminde yeni bir felsefi yaklaşım oluşturulması konusunda ne tür katkıları olabileceğinin yöneticileri, dernek başkanları ve eğitimcileri tarafından ayrıntılı şekilde ele alındığını dile getiren getiren Sağlam, bu bağlamda dünyadaki eğitim felsefesi yaklaşımlarıyla Türkiye'deki okullarda uygulanan ve uygulanması hedeflenen felsefi yaklaşımların karşılaştırmalı olarak incelenmesi, konu ile ilgili orta ve uzun vadeli çalışmalar yapılması ihtiyacının ortaya konulduğunu kaydetti.

Sağlam, özel okulların Türk eğitim sisteminde gerçekleştirilebilecek bu tür bir felsefi açılıma öncülük edebilmeleri için başlangıçta pilot projeler ile mevcut okulların dışında farklı okul modelleri geliştirebilmelerine izin verilmesinin hayati önem taşıdığının çoğunlukla kabul gördüğünü vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Yeni yüzyıl için tasarlanacak eğitim felsefesinin medeniyet tasavvuruna dayalı, geleneği hesaba katan ve onu zenginleştiren, üzerinde yaşadığımız toprakların mayasıyla yoğrulmuş olması gerektiği vurgulanmıştır. Bu vurgunun 'biz'e ait olanın insanlık medeniyetine katkısı bağlamında ele alınması gerekliliğine hassasiyetle değinilmiştir. Katkılar sadece eleştiri düzeyinde kalmamış, eğitim felsefesinin oluşturulması yönünde öneriler de sunulmuştur. Bu anlamda bütün paydaşların eğitim felsefesi oluşturmada göreve, katkıya ve sorumluluğa açık oluşu önemli bir gelişme olarak görülebilir."

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.