banner

Yeni sistemde ilkokul ve ortaokul




Sait Gürsoy'un bugünkü eğitim yazısı

Zorunlu ilköğretim, 4+4+4'le 12 yıla çıktı. İlk 4 yıl ilkokul, 2'nci 4 yıl ortaokul, 3'üncü 4 yıl ise lise olacak. 18 yaşına kadar çocuklarımız okula gönderilmiyorsa, para cezası ve yaptırımlar olacak. Esas değişiklik bu.

Bu sistemde MEB 48-60 aylık çocukları okul öncesi eğitime alacak. Okul öncesi eğitim hukuki değil, bu yüzden zorunlu olmuyor. İdari zorunlulukla, velinin izniyle bu eğitim yüzde 67'den, yüzde 100'e çıkarılacak. Bildiğim kadarıyla 71 ilde okul öncesi eğitim var. Bu konuda ülkemizin zorlu coğrafi konumunu da göz ardı etmemeliyiz. Bu çocuklar çok küçük olduğu için, dünyadaki uygulamalarda da tercih ailelere bırakılmış.

Birinci 4, ilkokul

İlk 4'e ilkokul denecek. Burada 6-9 yaş çocukları ders alacak. İlkokul 1'e 60-72 ay arasındaki çocuklar gelecek. Ancak, aralıkta 72'nci ayı dolduranların da kayıtları yapılabilecek. Tabii ki 60 aylık çocuklarda fiziki gelişime ve aile iznine öncelik verilecek. İki ayrı ay grubu olduğundan MEB, uygulama için sivil toplum örgütleriyle görüşecek. Kendi uzmanları da derslik, öğretmen ve programlarla ilgili çalışmalar yapıyor. Bu hazırlıklardan sonra uygulama başlayacak.

Sistem 2012-2013'te başlayacak. Normal 4 yıllık eğitim uygulanacak. Sınıf öğretmenleri ders verecek. Müfredat yumuşak olacak. AB uygulamalarından da faydalanılacak. Bence, iki farklı ay grubuna, farklı uygulama yapılabilir. Geçen yıl birinci seneyi okumuş veya bu yıl okuyan çocuklar öngörülen müfredata devam edecek.

İkinci 4, ortaokul

İkinci 4'e ortaokul denecek. 10-13 yaş çocukları ders alacak. Buraya seçmeli yıllar da diyebiliriz. Branş öğretmenleri ders verecek. Ne yazık ki öğretmen ve derslik açığı var.

Bu bölümde esas olan bağımsız ortaokullardır. Yaş gruplarına göre okullar ilk ve orta olmak üzere ikiye ayrılacak. İlk ve ortaokul ya da ortaokulla lise bir arada olabilecek. Fiziki mekânlar ayrı olacak.

İmam hatip liselerinin orta kısımları açılacak. Burada imam hatip programı uygulanacak. Anadolu liseleriyle, özel Türk ve yabancı ortaokulların açılıp açılmayacağı kararı sonra verilecek. 5'inci sınıftan itibaren ilgiyle ilgili dersler seçilecek. Ortak ve zorunlu dersleri herkes alacak. Seçmeli derslerde fen, sosyal bilimler ya da meslek liselerinin alt programları da alınabilecek.

Seçmeli Kuran-ı Kerim dersini alan çocuk Arapça okumayı öğrenecek. Kızlar başını örtecek mi, abdest alınacak mı, bu konularda henüz çalışma yok. Seçmeli dersin içeriğini Talim Terbiye belirleyecek. Ayrımcılık olmaması için, ders cumaları, okuldan sonra verilebilecek. Ortaokullarda seçmeli derse yönlendirmeyi rehber öğretmenler ve aileler yapacak.
  (Sabah) 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.