banner

4+4+4 girişimcilere yaradı




Hibe desteğini duyan eğitim kooperatifi kuruyor!

Yeni sistem 4+4+4'e geçilmesinin ardından Gümrük Bakanlığı'nın hibe desteği sözü de gelince eğitimde kooperatif ortaklık modeline ilgi ciddi oranda arttı

Bakan Yazıcı dün vatandaşları eğitim kooperatifi kurmaya davet ederken sayısı 16 olan eğitim kooperatifine 3 ayda 5 yenisi eklendi. 5 kooperatif daha izin bekliyor.

Eğitimde 4+4+4 sistemine geçildikten sonra devletten hibe desteği sözü de gelince yeni ortaklık modeli olarak eğitim kooperatiflerine ilgi arttı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, eğitim sisteminin sorunlarının aşılabilmesi için vatandaşları kooperatif ortaklık modeli çerçevesinde eğitim kooperatifi kurmaya davet etti. Eğitim kooperatifi kuranlar gelecek yıldan itibaren yeni yatırımlarına devletten hibe desteği alabilecekler.Geçen yıla kadar sayıları sadece 16 olan eğitim kooperatifleri, 4+4+4 yasasının çıkmasıyla yoğun bir ilgi görmeye başladı. Yasa çıktıktan sonra 5 yeni eğitim kooperatifi kuruldu, 5 yeni başvuru da izin için inceleniyor.

Sermayesi küçük olduğu için şirket kuramayan çok sayıda kişinin bir araya gelerek yatırım yapmasına olanak veren eğitim kooperatiflerine ilginin artmasında, gelecek yıldan itibaren Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca uygulamaya konulacak kooperatif destek programının da etkisi oldu. Bu program çerçevesinde üretim ve istihdama yönelik projeler için hibe desteği sağlanacak ve kullanılacak kredilerin bir kısmı devlet tarafından karşılanacak.

Bu konuda başarılı örnekler arasında Bursa'da kurulan Çağdaş Eğitim Kooperatifi ilköğretim ve ortaöğretim okullarının yanı sıra öğrenci yurdu yer alıyor. Düzce'de kadınlar tarafından kurulan Nilüfer Kadın Kooperatifi de eğitim alanında yatırımlarla dikkat çekiyor.

YAZICI'DAN DAVET

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye'nin eğitim sorununun çözümünde kooperatif modelinin önemli bir rol oynayacağını belirterek, vatandaşları eğitim kooperatifleri kurmaya davet etti. Dünyada ortalama eğitim süresi 11-12 yıl düzeyinde iken Türkiye'de yetişkin nüfusun ortalama eğitim süresinin 6 yıl civarında olduğuna dikkat çeken Yazıcı, AB ülkelerinin 2020 yılına kadar nüfuslarının en az yüzde 90'ını lise mezunu yapmayı hedeflediğini vurguladı.

Sağlanan olumlu gelişmelere rağmen Türkiye'de okullaşma oranının hala düşük olduğunu vurgulayan Yazıcı, 4+4+4 düzenlemesiyle benimsenen hedeflere ulaşılabilmesi için vatandaşlara kooperatifleşmeyi önerdiklerini ifade etti.

Dünyada eğitim kooperatiflerinin yıllık cirosunun 1 milyar dolara ulaştığını kaydeden Yazıcı, İspanya ve Japonya'da bu modelin başarıyla uygulandığını anlattı. Bakanlık olarak başarılı dünya örneklerini yakından takip ederek Türkiye'deki eğitim kooperatiflerinin sayısını artırmayı hedeflediklerini kaydeden Yazıcı, halen 21 eğitim kooperatifinin faaliyet gösterdiğini, bu kooperatiflerin daha çok akademik personel ve öğretmenler tarafından kurulduklarını belirtti.

Yazıcı'nın verdiği bilgilere göre, eğitim kooperatifleri okul öncesi eğitim, ilk ve ortaöğretim ve özel eğitim okulları ile uzaktan öğretim yapan kuruluşlar, dershaneler, motorlu taşıt sürücü kursları, hizmet içi eğitim merkezleri, öğrenci etüt eğitim merkezleri, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri açıp işletebiliyorlar. Bu kooperatifler ayrıca her türlü özel kurslar ile öğrenci yurtları ve misafirhane açabiliyorlar.

(habertürk)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.