Dün sorular çalınmıştı, bugün ise…
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Salı, 22 Ocak 2013 14:41 tarihinde oluşturuldu
Dicle Üniversitesi'nde (DÜ) 150 kişinin alınacağı Kürtçe Tezsiz Yüksek Lisans sınavı yapıldı. Sınava girenler, bazı sorularda Arap alfabesi kullanılmasına tepki gösterdi
Dün soruların internette yayınlanması üzerine bugüne ertelenen Kürtçe Tezsiz Yüksek Lisans sınavı, Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi'nde yapıldı. Sınav için polis ve özel güvenlik elemanları önlem aldı. Sınava girenler, cep telefonlarını dışarıda bırakarak ve üst aramasından geçirilerek içeri alındı.
DÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Sabri Eyigün, gazetecilere yaptığı açıklamada, üniversitenin demokrasi, barış ve huzur adına çok güzel adımlar attığını, bunlardan birinin de Kürtçe Tezsiz Yüksek Lisans sınavını açmak olduğunu söyledi.
Talihsiz bir olay nedeniyle dün yapılması planlanan sınavın bugüne bırakıldığını kaydeden Eyigün, ''Sorular sızdırılmadı. Yalnızca küçük ve ham bir kısmı basına sızdırıldı. Bununla ilgili soruşturma sürüyor, araştırmalar devam ediyor. İnşallah bunu bulacağız ve basınla paylaşacağız'' diye konuştu.
Prof. Dr. Eyigün, sınava girenler için üzüldüklerini, bu nedenle sınav sorularını hazırlayan ekiplerinin saat 03.00'e kadar mesai yaptığını vurgulayarak, soruların yeniden hazırlanarak baskının yapıldığını ve soruları sabaha yetiştirdiklerini belirtti.
''Tüm önlemleri aldık. Hiçbir soruyu internet ortamında aktarmadık. Yalnızca bir bilgisayar kullandık. O bilgisayarı da kilit altına aldık. Soruların hiçbir şekilde sızmaması için tüm önlemler alındı'' diyen Eyigün, sınav ekibinin büyük bir fedakarlık gösterdiğini, soruları bugüne yetiştirdiğini dile getirdi.
Sorular daha özenli ve kaliteli
Gazetecilerin ''Soruların bir hocanın bilgisayarından çıktığı yönünde duyumlar var. Doğru mu-'' sorusuna Eyigün, teknik olarak bu bilgiye ulaşamadıklarını, bilgi işleme de talimat verdiklerini, soruların hangi bilgisayardan çıktığını bilmediklerini ileri sürdü.
''Ama bunun takipçisi olacağız. Elimizde tek bir bilgi yok. Öğretim üyelerimizden asla şüphe etmiyoruz. Kesinlikle bunun bir elektronik hırsızlık olduğunu düşünüyoruz. Hiçbir hocamızdan sorular internet ortamından gelmedi. Buna rağmen bir sıkıntı olmuşsa da bu bir şekilde ortaya çıkacaktır'' diyen Eyigün, ''Bu sınavın sağlıklı olmasına yoğunlaştık. Bugünkü sınavda sorular daha kaliteli ve özenli seçildi. Sınavda 60 puan alan herkes sözlü sınava girecek. Buradan da 150 kişi alınacak'' şeklinde konuştu.
Arap alfabesi kullanılmasına tepki
Bu arada sınava girenler, bugünkü sınavda cep telefonlarının alınmayacağı konusunda duyuru yapılmadığını, bu nedenle yanında cep telefonu olanların sıkıntı yaşadığını dile getirdiler.
Sınavda 40 sorudan 4'ünün Arap alfabesiyle yazıldığını belirten adaylar, ''Sınav çok zordu. Özellikle çevirileri yapmakta zorlandık. 40 sorudan 4'ü Arap alfabesi ile sorulmuştu. Arap alfabesini bilmeyenlerin o soruları yapması çok zor. Sanki akademisyen alıyorlar. Neden o kadar zor sorular soruldu. Akademisyenlerin yapabileceği sorular hazırlamışlar'' diye tepki gösterdiler.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
11. YILIN EĞİTİMDE BAŞARI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
-
Nida Koç Akademi Gelişim Odaklı Model ile eğitim sektörüne güç katıyor
-
Eğitimde Güçlü Stratejik İletişim: Halkla ilişkiler ve kurumsal iletişim ile marka değeriniz nasıl yükselir?
-
'Özel okulların yaklaşık %50 kapasitesi atıl durumda olacak'
-
İbrahim Taşel Ortaokulunun açılışını Bakan Yusuf Tekin yaptı
-
‘Okul standartları gelecekte global ölçekte değerlendirilecek’
-
Bakan Yusuf Tekin’den TÜSİAD konferansında 12 zor soru
-
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli İzleme ve Değerlendirme Sistemi TTKB-İDES hayata geçirildi
-
MEB’den okullarda şiddete karşı yeni genelge
-
Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli yaygınlaştırılacak