‘Üniversite tercihi yapmak ruh ister!’
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Cuma, 01 Mart 2013 15:14 tarihinde oluşturuldu
Sabah Gazetesi Köşe Yazarı ve Eğitimci Sait Gürsoy verdiği konferansta üniversite adaylarına, “Üniversitelerin bahçelerini değil amfilerini gezin, üniversitenin adına değil akademik kadrosuna bakın.” dedi.
Türkiye’deki eğitim sistemini en iyi bilen isimlerden biri olan Sait Gürsoy, İhlas Koleji Bahçelievler Kampüsü Konferans Salonu’nda 11. ve 12. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katıldı.
Üniversite sınavına hazırlanan gençlere yönelik hazırladığı programlarla tanınan Gürsoy, tecrübelerini keyifli sunumuyla birleştirerek önemli bilgileri gençlerle paylaştı.
“Üniversite tercihi yapmak ruh ister”
Konuşmasına, üniversite sınavı sonrasında yapılan tercih yanlışlarıyla başlayan Gürsoy, öğrencilerin tercihlerini düşünerek ve isteyerek yapmaları gerektiğini belirtti. Tercihleri bilgisayar ortamına ya da tamamen rehber hocalarının eline bırakmayın diyen Gürsoy, “Yapacağınız tercihlere şimdiden karar vermiş olmanız gerekiyor. Tercihlerinizi rehberlik öğretmenlerine götürdüğünüzden bilgisayar gibi ruhsuz aletlerden çıkan tonlarca kâğıdın insafına bırakmayın. Tercih ruh ister. Bizler sizin tercihleriniz üzerinde bilimsel dokunuşlar yapabiliriz ama sizin yerinize tercih yapamayız.” dedi.
İşe alımlarda stajın önemi
Üniversiteyi bitirmenin artık iş bulmak için yeterli olmadığını belirten Gürsoy, işe alımlarda artık mesleki bilgi sorulduğunu belirtti. “Bu durumdan, ben daha yeni mezunum, diye kurtulamazsınız. Okul döneminde yapacağınız stajlara özen gösterin. Bu staj, mutlaka size değer katsın. Artık okul sıralarında meslek bilgisi edinmek önem kazandı.” diyen Gürsoy, 30 günlük sıradan stajların da yeterli olmadığını belirtti.
Okulun bahçesine bakıp aldanmayın
Üniversite seçiminde okul isimlerinin önemli olmadığını vurgulayan Gürsoy, gençlerden mutlaka tercih edecekleri okulların fiziki yapıları, akademik kadroları, sağladıkları imkânları (erasmus, yabancı dil, çift dal imkânı) yerinde görmeleri gerektiğini ifade etti. “Anlamadığım bir şey var: Çocuklar okullara gidiyor, okulların bahçesine bakıp “Aaa ne güzel okul!” diyorlar. Ne kadar saçma! Arkadaşım, gir okulun içine, amfilerini gez, git akademik kadrosunu sor; yabancı dil, çift dal imkânlarını araştır, hangi seçmeli dersleri verdiklerini sor. Ancak o zaman bir okulu daha iyi tanırsın! İnternet başından bakacağınıza gezin dolaşın.” diyen Gürsoy, bütün bunların sonucunda okullar arasındaki farkların anlaşılacağını ve doğru bir tercih listesi hazırlanacağını vurguladı.
Sınav bittikten sonra yaşanacaklara da vurgu yapan Gürsoy, ailenin yaklaşımının her zaman değişik olduğunu söyledi. “Sınava sadece siz değil, bütün aileniz giriyor.” diyerek ailenin stresini de ifade eden Gürsoy, ev içinde yaşanacaklara eğlenceli örnekler verdi.
Gençlere mutlu olacakları işleri seçmeleri yönünde tavsiyede bulunan Gürsoy, “ Üniversiteyi birinci bitirmişsin ama mutsuzsun, sevmediğin bir işi yapıyorsun. Bunun bir değeri yok. Yüzünüze bir tebessüm konduracak bölümleri, işleri seçin.” dedi.
Konuşmasının sonunda İhlas Kolejinin Türk aile yapısına önem veren, örf, adet ve geleneklere uygun bir eğitim verdiğini söyleyen Gürsoy, İhlas Kolejinin eğitim dünyasında saygın bir yere sahip, güvenilir bir eğitim kurumu olduğunu ifade etti.
Başından sonuna kadar sunumu ilgiyle dinlenen Sait Gürsoy’a günün anısına çiçek ve plaket verilmesiyle konferans sona erdi.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
YETEV ve Boğaziçi Üniversitesi Montessori Eğitiminde öğretmenlere yeni kapılar açacak
-
Eğitimin farklı ‘SES’leri Antalya’da buluştu
-
Ebeveynler için Maarif Modeli
-
11. YILIN EĞİTİMDE BAŞARI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
-
Nida Koç Akademi Gelişim Odaklı Model ile eğitim sektörüne güç katıyor
-
Eğitimde Güçlü Stratejik İletişim: Halkla ilişkiler ve kurumsal iletişim ile marka değeriniz nasıl yükselir?
-
'Özel okulların yaklaşık %50 kapasitesi atıl durumda olacak'
-
İbrahim Taşel Ortaokulunun açılışını Bakan Yusuf Tekin yaptı
-
‘Okul standartları gelecekte global ölçekte değerlendirilecek’
-
Bakan Yusuf Tekin’den TÜSİAD konferansında 12 zor soru