banner

Avrupa’da vizesiz eğitim için tarihi adım




Avrupa Birliği, öğrenci ve bilim insanlarının Avrupa'ya gelmelerini sağlayacak yeni bir yasa tasarısını hayata geçirmeye hazırlanıyor. Tasarı parlamento tarafından kabul edilirse öğrencilerin eğitim amaçlı Avrupa ülkelerine giriş ve oturma izni alması kolaylaşacak, geçimlerini sağlamak amacıyla çalışmalarına olanak sağlanacak.

Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel'in hem Berlin kampusu açılışı hem de Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı çağrı yerini buldu. Avrupa'da eğitim görmek isteyen Türk öğrencilere getirilen vize kısıtlamalarının kaldırılması konusunda girişimlerde bulunan ve bu konuda geçtiğimiz ay Avrupa Parlamentosu'nda bir konuşma gerçekleştiren Yücel'in talepleri hayata geçiriliyor. Avrupa Birliği Komisyonu'nun İçişlerinden Sorumlu Komiseri Cecilia Malmström tarafından kamuoyuyla paylaşılan yasa tasarısı öğrencilere daha esnek seyahat, vize ve oturma izni verilmesini kapsıyor. Yeni yasa tasarısına göre, öğrencilere oturma izni verilip verilmeyeceğine en fazla 60 gün içerisinde karar verilmesi öngörülüyor.

Ayrıca öğrencilere eğitimlerini finanse edebilmeleri için haftada en az 20 saat çalışma izni verilmesi planlanıyor.

"Bu vize anlamsız"

Bahçeşehir Üniversitesi Berlin Kampusu açılışında konuyu gündeme getiren ve vize konusunda yaşanan sıkıntıları Avrupa Parlamentosu'na taşıyarak Şubat ayında Parlamento üyelerine seslenen Enver Yücel "Avrupa Birliği ülkelerinde öğrenci ve bilim insanlarına karşı uygulanan bu vize geliyor. Öğrenciler üç ay eğitim gördükten sonra mutlaka ülkelerine geri gitmek zorunda kalıyorlar.

Dünyada artık bu anlayış olmamalı. Bunu el birliği ile aşmamız lazım" demiş ve Avrupa Parlamentosu'nu bu konuda göreve davet etmişti. Konuyu Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth'a da ileten Enver Yücel yaşanan sıkıntıyı "Berlin'e kampus açtık. Öğrencilerimizin farklı dönemlerde Berlin'de eğitim almasını planlıyoruz ama Alman makamları öğrencilerimize en fazla üç ay vize veriyor. Bunun değişmesini istiyoruz" şeklinde ifade etmişti.

Avrupa Parlamentosu ve yetkilileri ile yapılan görüşmeler sonucunda olumlu gelişmelerin gündeme gelmesinden dolayı son derece memnun olduklarını ifade eden Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel; "Eğitimde sınırların kaldırılması gerektiğini her yerde söylüyoruz. Bu yüzyılda eğitim almak isteyen öğrenciye, bilim insanına sınırlı vize hakkı tanınması kabul edilebilir değil. Şimdi Avrupa Parlamentosu bu konuda pozitif adımlar atıyor. Umut ediyorum ki bu girişimler olumlu sonuçlanacak ve Türk öğrencilerine ve bilim insanlarına Avrupa'da diledikleri kadar araştırma, çalışma ve eğitim hakkı tanınacaktır" dedi.

Tasarı neleri kapsıyor?

Avrupa Parlamentosu'na sunulan tasarıda eğitim ya da araştırma projeleri sona eren bilim insanı ve öğrencilerin iş fırsatlarını değerlendirebilmeleri için 12 ay daha Avrupa'da kalmalarına izin verilmesi de yasa tasarısı kapsamında yer alıyor. Ayrıca bilim insanlarının aileleriyle birlikte başka bir AB üyesi ülkeye taşınmasının kolaylaştırılması da planlanan kolaylıklar arasında. Yasa tasarısı çocuk bakıcısı olarak Avrupa Birliği ülkelerine gelen gençleri ve ücretli stajyerleri de kapsıyor. Avrupa Birliği Komisyonu üyesi Malmström'un sözcüsü, "AB'nin imajını uluslararası bir mükemmeliyet merkezi olarak iyileştirmek kendi çıkarınadır" ifadelerini kullandı. AB'ye yılda 220 bin öğrenci, bilim insanı ve stajyer geliyor. Yeni yasa tasarısının yürürlüğe girebilmesi için AB hükümetleri ve Avrupa Parlamentosu'nun kararı bekleniyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.