banner

Hayati Oktay: 2019 üniversite tercihleri




Hayati Oktay - Uzman Eğitimci

hayatioktayYaklaşık 2.5 milyon adayın katıldığı ve Haziran ayında yapılan YKS sınavının sonuçları ÖSYM'nin takvimine göre 18 Temmuz'da açıklanacak. Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden, mobil uygulamalarından öğrenebilecekler. Üniversite yolunda en önemli basamaklardan biri olan tercih dönemi, adayların hangi bölümü ya da programı hangi üniversitede okumak istediğini belirleyeceği bir dönem. Bu nedenle sınav kadar stresli ve önemli. Doğru tercih için mutlaka uzmanlardan destek alınmalı ve tercih edilecek üniversiteler yerinde görülerek değerlendirilmelidir.

TERCİHLER NE ZAMAN YAPILACAK?
YKS tercihleri 23-29 Temmuz 2019 tarihleri arasında alınacak. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ edilmiş sayılacağından , tüm adaylar bu duyuruları takip etmelidir. Ayrıca YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu yayınlandı ancak bu yayınlanan kılavuz ön bilgilendirme amacı taşıyor.Güncellenmiş kılavuz sonuçlar açıklandıktan sonra yayınlanacaktır.

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ İÇİN HANGİ PUAN TÜRLERİ ETKİLİ OLACAK?
TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylar, TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebileceklerdir. TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olanlar, bu puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte TYT puanı ile öğrenci alan ön lisans programlarını tercih edebileceklerdir.

hayatioktay



















Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de TYT puanının 150 ve üzeri (engelli öğrenciler için 100 ve üzeri) olması gerekmektedir.

HANGİ BÖLÜMLERE BARAJ SIRASI UYGULANACAK ?
Öğretmenlik: (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dâhil) İlgili Puan Türünde En düşük 300 bininci (300.000)
Hukuk: (EA) En düşük 190 bininci (190.000)
Mühendislik: (Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dâhil) (SAY) En düşük 300 bininci (300.000)
Mimarlık: (SAY) En düşük 250 bininci (250.000)
Tıp: (SAY) En düşük 50 bininci (50.000) başarı sırasına sahip olmak gerekiyor.
ADAYLARIN KAÇ TERCİH HAKKI OLACAK?
Öğrenciler 2019 ÖSYS Tercihi için, 24 üniversite tercihinde bulunabilecek.Tercih sayısının tamamını kullanma zorunluluğu yoktur.

PEKİ TERCİHLERDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

*Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını, 2019-TYT’de 150 ve üzeri puan alanlar tercihleri arasında gösterebileceklerdir.
* Tablo 4'teki yükseköğretim programlarını, 2019-AYT/YDT’de ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alan adaylar tercihleri arasında gösterebileceklerdir.
*iTercih listenizi oluştururken ilk 3 tercihinize hayallerinizi süsleyen üniversiteler yazılabilir bunda bir sakınca yok, ancak diğer tercihlerde gerçekçi olunması önemli.
*Tercihlerde en çok dikkat etmeniz gereken şey ÖSYS puanınız değil puana göre aldığınız sıralama ve yüzdelik dilimler. Tercihlerinize başlamadan önce geçtiğimiz yıl Üniversitelerin hangi sırlamadan öğrenci aldığına mutlaka bakmalısınız.
*Tercihinizde mutlaka kendi sıralamanızdan daha yüksek bir iki tane üniversite yazın. Bunlar da çıkması muhtemel üniversite ve bölümlerdir. Sıralama ve puan aralıkları her yıl sınava giren öğrenci sayısı ve başarı ortalamaları değiştiği için kesin bir yargıya varmak doğru olmaz.
* İlk tercihlerinizi puanınızdan yüksek sıralamanızdan düşük üniversitelerden yana kullanın. Mesela dereceniz 85 binlerdeyse ilk tercihlerinizi 40-50 bin sıralamasından alan bölümlerden yana kullanın. İlk üç veya dört tercihinizi buna göre kullanabilirsiniz. Daha sonra yapacağınız tercihlerde ise puanınıza çok yakın veya eşdeğer bölümleri tercih edin.
* Bundan sonra yapacağınız tercihleri de derecenizin üstünde olan bölümler için kullanın. Yani 85 bin derecesindeyseniz dört ya da beşinci tercihinizden sonra 90, 95, 100 bin ve üzeri bölümlerden birkaç bölümü tercih edebilirsiniz. Buradaki amaç da sıralamaların yükseleceğini hesaba katmaktır. Sıralamalar yükselirse sizin almış olduğunuz 85 bin derecesi bu üst derecelere eşit olacağından yine açıkta kalmayacaksınız.
* Yerleştirme, merkezi olarak yapıldığından ve yerleşme olasılığını artırmak için tercihlerinizin başarı sırasına göre yapılması durumunda başarı sıranızın yarısı kadar alt; 2 katı kadar üst aralıktan olmasına dikkat edin.
* İstemediğiniz, yerleşseniz dahi gitmem diyeceğiniz bir yükseköğretim programını tercihlerinizde kesinlikle yer vermeyin. Daha çok istenen bir yükseköğretim programı, salt yüzdelik dilim, minimum puan ya da başka bir nedenden ötürü daha az istenen bir programın altına almamalısınız. Kimilerince sanal olarak oluşturulan "ölü ya da hasta tercih" kavramları gerçek değildir.
*Tüm tercihlerin doldurulması zorunlu değil. Örneğin sadece 5 programı seçebilirsiniz ya da tümünü doldurabilirsiniz. Eğer tercihlerinden herhangi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa sadece bu 5 programa listesinde yer verebilir. Unutmayın yerleştiğinizde kayıt yaptırmayacağınız bölümü yazarsanız ve yerleşirseniz seneye Ortaöğretim Başarı Puanı’nızın (OBP) puanınızın çarpılacağı katsayı yarı yarıya düşecektir.

TERCİHLER NASIL YAPILACAK?
Tercih bildirimini internetten bireysel olarak TC kimlik numaranız ve şifrenizle ÖSYM sitesinden internetten yapacaksınız. Bunun dışında tercih yapamazsınız.

ÜNİVERSİTE KAYITLARI NE ZAMAN OLACAK?
Bir Üniversiteyi kazandığınız kesinleştiyse Üniversitelere kayıtlar 19-23 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Elektronik kayıtlar ise 19-21 Ağustos tarihleri arasında olacak. Bu süreler içinde kayıt yaptırmadığınız takdirde haklarınızı kaybedersiniz.

Üniversite yolundaki adaylara başarılar dilerim.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.