banner

Üsküdar Üniversitesi güçlü akademik kadrosuyla öğrencilere gelecek vizyonu çiziyor




Akademik kadrosunu Türkiye’nin öne çıkan isimleriyle er geçen gün güçlendiren Üsküdar Üniversitesi, teorik eğitimin yanı sıra uygulama imkânlarını öğrencilerine sunuyor. Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile, üniversitenin sunduğu imkanları ve öğrencilerine kazandırdıkları nitelikleri konuştuk.

nevzat_tarhan_uskudar_uniÜniversitenizin öne çıkan özellikleri hakkında neler söyleyebilirsiniz? Öğrenciler neden sizi tercih etmeliler?
Üsküdar Üniversitesi, güçlü akademik kadrosu ile öğrencilerini geleceğe en donanımlı şekilde hazırlamayı hedefliyor. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevil Atasoy, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay, Prof. Dr. Sultan Tarlacı ve Prof. Dr. Sinan Canan’ın da aralarında bulunduğu güçlü akademik kadro, öğrencilerin gelecekle ilgili vizyonlarını oluşturmalarına büyük katkı sağlıyor.
Üsküdar Üniversitesi, teorik eğitimin yanı sıra uygulama imkânlarını öğrencilerine sunuyor. Üniversitenin Bilim ve Uygulama ortağı NPİSTANBUL Beyin Hastanesi başta olmak üzere Etiler ve Feneryolu Tıp Merkezlerinde öğrenciler staj olanaklarından yararlanabiliyor.
Toplumu geliştirmeye yönlendirecek sosyal faaliyetlere, akademi ve bilim dünyasına katkıda bulunmayı hedefleyen, bilimsel kongrelere ev sahipliği yapan Üsküdar Üniversitesi, akademik yıl içinde düzenlediği 300’den fazla ulusal ve uluslararası düzeydeki çalışmaları öğrencileri ile buluşturuyor.
Üsküdar Üniversitesi, öğrencilerinin akademik donanımlarının yanı sıra geleceğe profesyonelce hazırlanmalarına da önem veriyor. Tüm öğrencilere verilen “Pozitif Psikoloji” dersi ile sadece akademik başarı değil, sosyal başarı ve mutluluk bilimi de öğretiliyor. Öğrenciler düzenli olarak uygulanan “Üniversite Kültürü” dersleri kapsamında da sektörün önde gelen isimleri ile bir araya gelirken onların bilgi ve deneyimlerinden yararlanıyor, “Proje Kültürü” dersleri ile de öğrenciler mezun olmadan önce proje yazmayı öğreniyor. İçinde bulunduğumuz iletişim çağında hangi bölümde olursa olsun “İletişim Becerileri” dersleri zorunlu tutuluyor.

UZAKTAN EĞİTİM İLE FARK YARATIYORLAR
Teknolojideki gelişmeler öğrenme ortamlarını, yöntemlerini değiştiriyor. Buna bağlı olarak mezun profilinde de yeni bir dönemden bahsediliyor. Üniversite olarak bu yeni döneme nasıl uyum sağlıyorsunuz? Bu alanda gerçekleştirdiklerinizden bahsedebilir misiniz?
Öğrenen organizasyon anlayışıyla sürekli kendimizi güncellemekle birlikte yeni gelişmelere ve değişimlere ayak uydurmayı önemsiyoruz. Üniversitemizin bazı bölüm ve programlarında uzaktan eğitim uygulamalarını hayata geçiriyoruz. Bu amaçla faaliyet gösteren ÜSUZEM (Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi), Uzaktan Eğitim alanında zaman içerisinde ortaya çıkan ihtiyaç ve gelişmeleri takip ederek internet tabanlı öğretimde sunulan ders içeriklerini ve programı güncel ve dinamik bir yapıda oluşturarak rekabetçi, yenilikçi, araştırmalara açık bir merkez olmayı hedefliyoruz. Akıllı tahtalar ile her an online olabilme imkanının yanı sıra akıllı öğrenci dolaplarıyla da öğrencilerine hızlı ve konforlu öğrenme olanağı sunuyoruz.

uskudar_uni_1Üniversitenin kampüslerindeki sosyal, kültürel ve sportif imkânlar hakkında bilgi verebilir misiniz? Ayrıca öğrencilerinize sunduğunuz yurt ve burs olanaklarından bahsedebilir misiniz?
Öğrencilerimizin sadece akademik anlamda değil, gelecekte başarılı ve topluma yararlı birey olarak yetişmeleri için sosyal, kültürel ve sportif imkânlar sağlamaya özen gösteriyoruz. Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Direktörlüğü’ne bağlı faaliyet gösteren 81 kulüp, öğrencilerin sosyal sorumluluk çalışmalarına katılmalarına ve sosyalleşmelerine olanak sağlıyoruz.
Üsküdar Üniversitesi’nin 72 kişi kapasiteli Nakkaştepe Kız Öğrenci Konukevi bulunuyor.
Üsküdar Üniversitesinde her üç öğrenciden ikisi burslu eğitim görüyor. ÖSYM bursları kapsamında yüzde 100, yüzde 75, yüzde 50 ya da yüzde 25 oranlarında burslu okuma imkânı sunuyoruz. Ayrıca ilk 5 tercih bursu, kardeş bursu, kurum bursu, özel mahrumiyet bursu, spor, bilim, sanat, din ve kültür bursu, uluslararası bakalorya bursu, TÜBİTAK bursu, akademik başarı, personel, mezun, mütevelli heyet, ihtiyaç, yabancı uyruklu öğrenci, engelli öğrenci ve dikey geçiş bursu kategorilerinde zengin seçenekleri bulunuyor.

Uluslararası anlaşmalara ve değişim programlarına yönelik çalışmalarınızı aktarabilir misiniz? Öğrencileriniz bu imkânlardan nasıl yararlanıyorlar? Uluslararası alanda üniversitenizin hedeflerine yönelik neler söyleyebilirsiniz?
Üsküdar Üniversitesinin birçok ülkeden farklı üniversiteler ile değişim programları bulunuyor. Bologna süreci esas alınarak oluşturulan Eğitim programı ile birlikte Psikoloji alanında Türkiye’de en fazla ERASMUS anlaşmasına sahip üniversite olan Üsküdar Üniversitesinin, Avrupa’da birçok üniversite ve bölümlerle ERASMUS anlaşması bulunuyor. Ayrıca dünyanın farklı ülkelerindeki saygın üniversitelerle yapılan ikili işbirliği anlaşmalarıyla öğrencilere geniş yurtdışı eğitim imkânları da sunuyoruz.

TIP EĞİTİMİNDE DE İDDİALI
2019-2020 Akademik Yılı’nda ilk öğrencilerini alacak olan Tıp Fakültesi öğrencileri, üniversitenin işbirliği yaptığı NPİSTANBUL Beyin Hastanesi ve Memorial Ataşehir Hastanesi ile teoriyi pratikle birleştirerek hekimlik mesleğine en iyi şekilde hazırlanacak. Üsküdar TIP Öğrencileri, Tıp Fakültesi NP Yerleşkesinde son teknolojiyle donatılan laboratuvarlar, derslikler, eşsiz altyapı olanakları ile geleceğe hazırlanırken çağdaşlarından bir adım önde olacak. Doğa ile iç içe, içi kitap dışı çiçeklerle dolu zengin bir kütüphanesi ile disiplinli ve huzurlu çalışma ortamı sunuyor.

uskudar_uni_22YÜKSEKÖĞRETİMDE KALİTE ÖNCELİĞİMİZ
Üniversitede gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar ve bu konuda üniversitenin vizyonu hakkında neler söyleyebilirsiniz? Bilimsel çalışmalara verilen destekler nelerdir?
Üsküdar Üniversitesi olarak öğrencilerimizin akademik anlamda donanımlı bir şekilde yetişmelerini önemsiyor, bu yönde dünyadaki gelişmeleri takip ediyor ve bu çalışmalara ayak uydurmak için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Bu çabalarımız da dünyanın en önemli kurumları tarafından takdir ediliyor. Son olarak Üsküdar Üniversitesi, Academy of Sciences for the Developing World / Gelişmekte Olan Dünya için Bilimler Akademisi – UNESCO TWAS’ın Nörobiyoloji, Bilişsel Tıp ve Beyin Araştırmaları alanındaki çalışmalarından ötürü Türkiye’de mükemmeliyet merkezi olarak seçtiği ilk üniversite oldu. Üsküdar Üniversitesi, bu kapsamda birçok ülkeden doktora öğrencilerini kabul ediyor.
Toplumun ihtiyaçları doğrultusunda projeler üretip ulusal ve uluslararası alanda önemli akademik çalışmalar yürüten Üsküdar Üniversitesi, özellikle beyin alanındaki hastalıkların tedavisine yönelik çözüm üretmeyi amaçlıyor. Dünyada beyin üzerine yapılan çalışmaların bizzat içinde yer alan Üsküdar Üniversitesi, ABD Eski Başkanı Obama tarafından desteklenen "Gelişen Yenilikçi Nöroteknolojiler yoluyla Beyin Araştırmaları (BRAIN) İnisiyatifi" programının Türkiye Temsilciliğini yürütüyor. Üsküdar Üniversitesi, bu kapsamda G 20 Zirvesi’nde Türkiye’yi temsil eden ilk ve tek yükseköğretim kurumu unvanını taşıyor. Üniversite, Çin, Almanya ve Arjantin’de düzenlenen zirvelerin ardından bu yıl Japonya’daki G20 Zirvesi’nde de ülkemizi başarıyla temsil etti.
Üsküdar Üniversitesi kurulduğu günden bu yana, “Yükseköğretimde kalite önceliğimiz” sloganı ve profesyonel bir kadro ile Kalite Yönetim Sistemi çalışmalarını sürdürüyor. FEDEK, PEARSON, ISO 17025 denetimlerinden tam not alarak akreditasyon yeterliliklerini gerçekleştirirken Üsküdar Üniversitesi, NP Feneryolu Tıp Merkezi ve NP Etiler Tıp Merkezleriyle de ISO9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi belgesini elinde bulunduruyor.

Araştırmalar yakın gelecekte bugünün mesleklerinin var olmayacağını vurguluyor. Üniversiteler meslekler konusunda öğrencilere nasıl yön veriyor? Geleceğin meslekleri neler olacak? Tercih yapacak öğrencilere neler tavsiye edersiniz?
Günümüzde sağlıkla ilgili alanlar, üniversite adayları arasında en çok tercih edilen bölümler arasında yer alıyor. Sağlıkla ilgili alanlarda daha çok yetişmiş personel ve uzman ihtiyacı olacağı ön görüsü, bu alanlarda gelecekte daha çabuk iş bulma olanağının artması anlamına geliyor. Sürekli gelişen teknoloji ile birlikte yazılım ve genetik alanındaki meslekler, bu alandaki bölümlerin daha popüler olmasına olanak sağlıyor. Gençlerin kendilerini gelecekte bekleyen yeni şartlara uyum sağlayabilmeleri için sadece ezberleyen ve geçer notla yetinmemeleri gerekiyor. Güzel konuşma gibi yeteneklerini geliştirmeleri, doğru iletişim kurmayı ve iş birliği yapabilme becerisini geliştirmelerini de vurgulamak gerekiyor.

“Üsküdar Üniversitesi, teorik eğitimin yanı sıra uygulama imkânlarını öğrencilerine sunuyor. Üniversitenin Bilim ve Uygulama ortağı olan NPİSTANBUL Beyin Hastanesi başta olmak üzere Etiler ve Feneryolu Tıp Merkezlerinde öğrenciler staj olanaklarından yararlanabiliyor.”

KÜNYE 
Kuruluş Tarihi: 3 Mart 2011
Kurucusu: Prof. Dr. Nevzat Tarhan
Rektör: Prof. Dr. Nevzat Tarhan
Akademik Birimleri: Üsküdar Üniversitesi, tıp, iletişim, sağlık bilimleri, mühendislik ve doğa bilimleri, insan ve toplum bilimleri alanında multidisipliner uzmanlık anlayışıyla beş fakülte, bir meslek yüksekokulu ve beş enstitüsünde eğitim veriyor. Üsküdar Üniversitesi, Tıp, İletişim, Sağlık Bilimleri, Mühendislik ve Doğa Bilimleri ile İnsan ve Toplum Bilimleri fakültelerinin yanı sıra Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu ile Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri, Adli Bilimler ve Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü yer alıyor.

Programlar: 36 lisans, 55 ön lisans, 22 yüksek lisans ve 7 doktora programına sahiptir.
Toplam öğrenci sayısı: 19 bin 165
Uluslararası öğrenci sayısı ve oranı:
Toplam akademisyen sayısı: 513
Toplam idari çalışan sayısı: 253
2019 / 2020 akademik yılında alınacak öğrenci sayısı: 5620
Öğrenci kulübü sayısı: 81
Yurt kapasitesi: 72 kişi kapasiteli Nakkaştepe Kız Öğrenci Konukevi bulunuyor.
Mezun öğrenci sayısı: 11.718
Ücretler: Bölüm ve program ücretleri farklılık göstermektedir.
İletişim: Üsküdar Üniversitesi Altunizade Merkez Yerleşkesi
Altunizade Mh. Haluk Türksoy Sk. No:14 PK:34662 Üsküdar / İstanbul / Türkiye
Tel: 0 216 400 22 22 / Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. / www.uskudar.edu.tr

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.