Okul öncesi eğitime ‘ev ziyaretli’ çözüm
- Ayrıntılar
- Kategori: Okul Öncesi Eğitim
- Cuma, 04 Ekim 2013 12:03 tarihinde oluşturuldu
MEB, okul öncesi eğitimin güçlendirilmesi kapsamında ailelerin de eğitim sürecine daha etkin katılımını sağlayacak. Bu kapsamda, öğretmenlerce ev ziyaretleri yapılarak ailelerin eğitimcilerle daha fazla iletişim kurmalarına imkan tanınacak
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okul öncesi eğitimin güçlendirilmesi kapsamında ailelerin de eğitim sürecine daha etkin katılımını sağlayacak. Bu kapsamda, öğretmenlerce ev ziyaretleri yapılarak ailelerin eğitimcilerle daha fazla iletişim kurmalarına da imkan tanınacak.
MEB, okul öncesi eğitimin güçlendirilmesi için ders programını güncelledi. Programda, ailenin okul öncesi eğitimdeki önemine özellikle vurgu yapıldı.
Bu kapsamda Okul Öncesi Eğitim Programı ile Bütünleştirilmiş Aile Destek Eğitim Rehberi (OBADER) hazırlanarak, rehberde anne ve babanın çocuğunun eğitimine katkı sağlayabilmesi için neler yapması gerektiği üzerinde duruldu.
Anne ve babanın eğitime katılmasıyla, kurum ve ev arasında devamlılığın sağlanması, kazanılan beceri ve bilgilerin pekiştirilmesi, eğitimde sürekliliğin sağlanması, böylece başarının artırılması amaçlanıyor.
Okul öncesi eğitimde görevli öğretmenler, hazırlanan rehber doğrultusunda, ailelerin çocukların eğitimleri konusunda üstlerine düşen sorumlulukları ve destekleri fark etmeleri konusunda yardımcı olacaklar.
Aile eğitim etkinlikleri, okullarda mümkün olduğunca uyum haftası süresinde düzenlenecek. Uygulama zamanları okulun koşullarına göre yönetim, öğretmen ve ailelerle birlikte karara bağlanacak.
Haber mektupları gönderilecek
Ailenin sürece katılımıyla ilgili çeşitli çalışmalar yapılabilecek. Aile ve öğretmen arasında iletişimi sürdürmek için telefon görüşmeleri yapılacak, ailelere yönelik kitapçıklar, bültenler hazırlanabilecek, çocuğa ilişkin oluşturulan gelişim dosyaları toplantılarda ailelerle paylaşılacak ve ailelere okulda yapılan etkinlikleri bildiren haber mektupları gönderilecek.
Çocukların okula yeni başladıkları zamanda, ailelerce okul ziyaretleri planlanacak. Ailelerin eğitim etkinliklerine bizzat katılmaları sağlanacak.
Ailenin sürece katılımında ev ziyaretleri de yapılacak. Bu ziyaretlerle öğretmenlerin aileyi ve çocuğu daha iyi tanıyabilmesi hedefleniyor.
Öğretmenler ev ziyaretlerini, okula uyum süreci sonrasında ve çocukları tanıdığından emin olduktan, grup toplantısında ev ziyaretleri hakkında bilgi verdikten ve velilerle bireysel görüşmeler yaptıktan sonra başlayacak.
Ev ziyaretlerinde öğretmenin, her bir çocuğu ayrı ayrı ziyaret etmesi ve bu ziyaretleri mümkün olduğunca yılda iki kez gerçekleştirilmesi öneriliyor.
Ev ortamı gözlenecek
Öğretmenler, evde veya okulda davranışlarında değişiklik olduğu belirlenen çocuklar ile özel gereksinimli çocukların evlerine ziyaret etmeye öncelik verecek. Ev ziyaretleri yapılırken sınıf öğretmeni ile rehber öğretmen, müdür veya müdür yardımcısı da olacak.
Ev ziyaretleri 30-40 dakika arasında sürecek. Ev ziyaretleriyle çocuğun yaşadığı ev ortamının gözlenmesi, çocuk ve ebeveyn hakkında bilgi edinmek, ailelere okulda yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermek, çocuğun okula uyum sürecini hızlandırmak, ortak hareket etmenin önemine vurgu yapmak hedefleniyor.
Ev ziyaretlerinde çocuk ve ailesinin birlikte yapabileceği parmak boyası, oyun hamuru, kitap okuma, resim yapma gibi etkinlikler hazırlanacak.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İLGİLİ HABERLER
-
Oyuncakların Eğitsel Değeri: Oyun ve Öğrenme Arasındaki Bağlantı
-
Ana kucağından Anaokuluna
-
Dilek Yetkin Akademi’nin mottosu hem geleneksel hem modern eğitim
-
AÇEV’den İLK İŞ BABALIK kampanyası
-
21. Yüzyılın İhtiyacı: Maker Çocuklar
-
MEB’de okullaşma rekoru okul öncesinde
-
Okul öncesi okullaşmada yüzde 300 artış oldu
-
Bin anaokulunda satranç eğitimi verilecek
-
Okul öncesine gidemeyen çocuklara yaz okulu
-
Eşinin vasiyeti üzerine anaokulu yaptıracak