banner

13 MADDEDE ÖZEL OKULLARIN 4+4+4 DEĞERLENDİRMESİ




ozelokullarlogo
1951 yılından bu yana hizmet vermekte olan Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği, okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim seviyesinde öğrencilere eğitim-öğretim hizmeti sunan kurumların temsilcilerinden oluşmuş bir sivil toplum kuruluşudur. Bu nedenle Derneğimiz tarihi boyunca politik konulardan ve söylemlerden uzak kalmaya özen göstermiştir. Bugün de Dernek olarak kamuoyunda 4+4+4 diye bilinen kanun teklifi üzerinde yapılan politik tartışmalar yerine konunun sadece eğitim-öğretim yönü ile ilgilenmekteyiz.

Ülkemizin geleceğine yön verecek en önemli konu çocuklarımızın ve gençlerimizin eğitimidir. Böylesine önemli bir konuda yapılacak köklü değişikliklerin çok uzun yıllar kalıcı olması yönünde planlama yapılmalı ve toplumun tüm kesimlerinin katılımı sağlanmalıdır.

Kanun teklifi üzerinde Mecliste yapılan çalışmalar sırasında değişiklikler olmakta, Parti Temsilcileri, Komisyon Üyeleri ve Bakanlık yetkilileri farklı açıklamalar yapmaktadır.

Tüm bu gelişmelere ve muhtemel değişikliklere rağmen Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği’nin kanun teklifi ile ilgili görüş ve önerileri şu şekildedir;

1. Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması zaman içinde ülkemizdeki insanların ortalama okuma sürelerinin uzamasına ve ülkemizin gelişmişlik seviyesinin yükselmesine neden olacaktır.
2. Eğitim sisteminin 4+4+4 şeklinde kesintili olması ve bu sistemin pedagojik yönü Milli Eğitim Şûr’asında görüşülmüş ve önerilmiştir. Ancak, eğitim sistemi hangi kesintiler ile uygulanırsa uygulansın 1’inci sınıftan, 12’inci sınıfın sonuna kadar program bütünlüğü sağlanmalı, müfredat ve geçişler iyi planlanmalıdır.
3. Türkiye OECD ülkeleri içinde, okulları arasında en büyük kalite farkına sahip ülkedir. Yeni sistemde kurumlarımız arasındaki kalite farkı asgari düzeye indirilirken eğitim kalitesinin artırılması ve çocuklarımız arasında fırsat eşitliğinin sağlanması için her türlü tedbir alınmalıdır.
4. Kız çocuklarının okula gitme oranının artırılması yönünde bugüne kadar elde edilen başarılar artırılarak sürdürülmelidir.
5. İlköğretimin ilk 4 yılı ile ikinci 4 yılı için daha önce 8 yıllık ilköğretim için hazırlanan yapılandırmacı programın bütünlüğünün korunması ve bu programın yeni kesintili sisteme uyarlanması yararlı olacaktır. Çocukların bu yaş dönemi için temel eğitimlerine ve kişisel gelişimlerine ağırlık verilmelidir.
6. İkinci 4 yılda mesleki eğitime başlamak yerine, öğrencilere meslekler tanıtılmalı ve çocukların mesleklere yatkınlıkları tespit edilmelidir. Mesleki eğitime orta öğretimin 10 veya 11’inci sınıflarında başlanılmasının daha uygun olacağı düşünülmektedir.
7. Mesleki eğitimin önünü tıkayan katsayı ve benzeri her türlü uygulamaya son verilmelidir. Çocukların ve gençlerin öğrenim hayatları boyunca kademeler ve meslekler arası yatay veya dikey her türlü hareketine olanak sağlanmalıdır.
8. İlköğretim 1’inci sınıfa başlama yaşında değişiklik yapılmamalıdır (72 ay). Geçmiş tecrübeler, 60 aylık ilköğretim başlangıç eşiğinin ülkemiz çocuklarına pek uygun olmadığını göstermektedir.
9. Ülkemizde, okul öncesi eğitimde % 70’lere varan okullaşma oranı ile çok büyük yol kat edilmiştir. Bu oran 60-72 aylık çocuklar için %100’lere çekilmeli ve okul öncesi hazırlık dönemi zorunlu eğitim kapsamına alınarak sistem 1+4+4+4 şeklinde yapılandırılmalıdır.
10. Türkiye’nin en büyük gücü genç nüfusudur. Bu gücün ülkemizi dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisi arasına sokabilmesi ancak kaliteli yabancı dil kullanımı ile mümkün olabilir. Bu nedenle isteyen okullara ikinci dörtten önce, isteyen okullara da üçüncü dörtten önce yabancı dil eğitimi ile birlikte temel eğitimin de sürdürülebileceği yabancı dil hazırlık sınıfları açma izinleri verilmelidir.
11. Kademeler arası geçişlerde uygulanacak sistemler çok iyi planlanmalı ve geçiş sistemlerinin eğitimin kalitesini bozması engellenmelidir.
12. Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkması durumunda geçmişte yaşanan öğretmen ve derslik açıklarının yaşanmaması için acil tedbir alınmalıdır.
13. Konuya özel okullar açısından bakıldığında, ciddi değişiklikler içeren kanun teklifi özel okullarımızın kayıt ve öğretmen alımı dönemine rastladığından, okullarımız geleceğe yönelik plan yapmakta zorlanmaktadır. 60 aylık çocukların ilköğretim 1’inci sınıfa başlaması durumunda ise pek çok bağımsız özel okul öncesi eğitim kurumu kapanabilir ve pek çok okul öncesi eğitimi öğretmeni işsiz kalabilir.
 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.