banner

Özel okulların 4+4+4’ün uygulanmasına yönelik önerileri




Türkiye Özel Okullar Birliği 4+4+4’ün uygulanmasına yönelik öneriler içeren metnini kamuoyuna açıkladı.

cem_gulanİlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 6287 Sayılı Kanunu’nun (4+4+4 Sistemine ilişkin Kanun) 11.04.2012 tarih ve 28261 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanması üzerine Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği tarafından gerçekleştirilen ve 60 özel okul yöneticisinin katıldığı 6 ayrı Komisyon tarafından ilgili Kanun ve M.E.B. Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği üzerinde yapılan çalışmalar sonucu aşağıda belirtilen öneriler geliştirilmiştir.

•60-69 ay arası çocuklara; veli tercihi, öğretim kadrosu ve rehberlik görüşü baz alınarak ve çocukların fiziksel, duygusal ve sosyal gelişim özellikleri göz önünde bulundurularak, bir alt sınıfa (ana sınıfı hazırlık) kayıt hakkı tanınmalıdır.
•Eğer birinci madde gerçekleşmez veya isteğe bağlı kayıtlarla ilköğretim birinci sınıfa başlayan öğrenciler arasında  yaş farkı oluşursa bu durum göz önüne alınmalı ve farklı sınıflar oluşturulmalıdır. İlköğretim birinci sınıfa başlayan 2007 doğumlu öğrenciler için mevcut müfredat programı ile ortak kazanımları içeren yeni müfredat oluşturulmalı ve bu yeni müfredatın yöntem ve teknikler ile eğitim materyalleri  ve  etkinlikleri yönüyle  farklılaştırılması sağlanmalıdır.
•Yine birinci madde gerçekleşmezse, Okul öncesi eğitimin 24-60 ay arası çocukları kapsaması sağlanmalı ve  48 -60 ay arası dönemin zorunlu eğitim kapsamına alınması planlanmalıdır.
•Okul öncesi programının 24-36 ay arası çocukları da kapsayacak şekilde genişletilmesi ve bu dönem için gelişim programlarının hazırlanması önerilmektedir.  
•Özel okulların 4+4+4 yıllık programı uygularken, aşağıda sunulan seçeneklerden birini veya birkaçını uygulamasına izin verilmelidir.
a.İkinci dört yılın başında (ortaokul öncesi) hazırlık sınıfı açılması,
b.İkinci dört yılın ilk sınıfı olan 5’inci sınıfta isteyen okulların temel eğitimi aksatmayacak şekilde TTK’ca onaylanacak dil ağırlıklı program uygulayabilmesi,
c.Üçüncü dört yılın başında isteyen özel okulların mevcut hazırlık sınıflarını muhafaza etmesi
d.Belli bir süre veya süresiz olarak özel okulların bu seçenekler arasından istediklerini uygulayabilmesi.
•İlkokuldan-ortaokula veya ortaokuldan liseye geçişlerde özel okullar geçiş sistemlerini belirleyebilmeli gerekirse kendi geçiş sistemlerini uygulayabilmelidir.
•İlkokul, ortaokul ve ortaöğretim okulları ayrı müdürler tarafından yönetilebileceği gibi ortaokul ayrı bir müdür yardımcısı atanması şartıyla isteğe bağlı olarak ilköğretim veya ortaöğretim müdürünce yönetilebilmelidir.
•İsteyen okullar, okul öncesi ve ilkokul yönetimini tek bir müdür tarafından yürütebilmelidir.
•Yabancı öğretmen atamalarında ön izin alındıktan sonra yabancıların çalışma izinlerinin yürütülmesi ya da ilgili bakanlıkların bu konunun yürütülmesine dair temsilciliklerinden oluşan bir birimin özel öğretim kurumları genel müdürlük bünyesinde oluşturulması sağlanmalıdır.
•Azınlık okullarında görevlendirilen Türkçe ve Türkçe kültür dersi öğretmenleri, valiliğin onayı ile en fazla 5 yıl süre ile görevlendirilirler. Bu 5 yıllık sürenin birer yıllık süreler halinde ve okul müdürünün de görüşleri alınarak gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır.  
•İlkokul, ortaokul ve ortaöğretim kurumları için Dernek bünyesinde oluşturulan komisyonlar tarafından haftalık ders dağıtım çizelgeleri hazırlanmalı ve seçmeli derslere bağlı program önerileri hazırlanarak Bakanlığa sunulmalıdır.
•1-4 sınıflar haftalık ders çizelgelerinde adı geçen derslerin okulların imkanları doğrultusunda isteğe bağlı olarak branş öğretmenleri tarafından da verilebilmesine olanak sağlanmalıdır.
•Seçmeli ders paketlerinin okulun  ve çevrenin şartları, öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçları ile velilerin görüşleri de dikkate alınarak okul yönetimince belirlenmesi ve öğrencilerin seçimine sunulması uygun bulunmaktadır.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.