banner

YTÜ Okulları ‘eğitimin yıldızları’nı yetiştiriyor




112 yıllık bir eğitim geleneğini temel alarak kurulan YTÜ Okulları’nda özgün bir eğitim modelinin hayata geçirildiğini belirten Genel Koordinatör ve Okul Müdürü Özlem Ülker Günal, “Bu modelde öğrencilerin bilgi, beceri ve değerler içinde gelişen akademik müfredatı yeterliklerle ve estetik özelliklerle zenginleştiriliyor.” diye konuştu. YTÜ Okullarının kuruluş ve gelişim süreci hakkında bilgi veren Günal, kurumda hayata geçirilen uygulamaları ve gelecek hedeflerini anlattı.

ozlem_ulker_gunalYTÜ Okulları olarak 2022-2023 eğitim – öğretim yılına nasıl bir başlangıç yaptınız? Açılıştan günümüze bu kısa süreci değerlendirebilir misiniz?
Yıldız Teknik Üniversitesi’nin 111. yılı, hikayesi uzun zaman önceye dayanan YTÜ Okullarının kuruluşuna ilham oldu. Rektörümüz Prof. Dr. Tamer Yılmaz’ın proaktif liderliği ve enerjisi uzun zamandır beklenen bu projenin hayat bulmasını sağladı. 2022 Ocak ayında danışman ve yönetim kurullarının artık açılışa odaklanarak çalışmaya başladığı süreç, şubat ayında kurumsal kimlik ve eğitim felsefesinin detaylandırılması ile devam etti. Hemen akabinde kadronun oluşturulmaya başlandığı Mart ayı ile birlikte açılışın duyurusu yaptık. Güçlü bir kadro, daha en başından itibaren hedeflerimiz arasındaydı. Üniversitenin köklü akademik geleneğini geleceğe taşıyacak bir kadro! YTÜ Yıldız Teknopark ekosisteminde büyüyen bir okul olarak girişimci, proje tabanlı ve teknoloji üretimine odaklanmış disiplinlerin iş birliğini sağlayacak bir öğrenen topluluğu oluşturulmasını amaçladık.
Okul binamız Davutpaşa Kışlası’nın fırını olan ve varlığı tarihe şahitlik etmiş bir yapı. Bahar aylarında başlayan restorasyonla çocukların kendini güvende hissedebileceği bir mimari pedagoji oluşturmaya çalıştık. Yaz boyu devam eden inşa süreçleriyle ağustos ayında akademik yılın açılışını önce öğretmenlerimizle ardından da öğrencilerimizle buluşarak gerçekleştirdik.
Genel Koordinatör ve Okul Müdürü olarak ilk günden itibaren öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin iyi hallerine ve okul kültüründe güvenli bir iletişime odaklandım. Bu sebeple çocukların koşarak geldiği, hızlıca kendilerini ifade etmeye başlayabildikleri ve mutlu oldukları bir okul olarak hedeflediğimiz akademik planlamanın ve gelişimin gerçekleştiğini görüyoruz. Aileler de sık sık güvenlerini dile getiriyor. 112 yıldır ders veren bir kurumun parçası olarak deneyimli bir okuldayız, çocuklarımızdaki gelişim bizi şaşırtıyor şeklinde düşüncelerini dile getiriyorlar.
Bir yaşam alanı olarak öğrencilere özne olma fırsatı vermeye devam edeceğiz.

YTÜ Okullarının hikayesi çok uzun zaman öncesine dayanan hayallerle geçtiğimiz yılbaşında başladı.

2023 yılı hedefleriniz ve kurumun gelecek planlarından bahsedebilir misiniz?
Bu eğitim ve öğretim yılına anasınıfları ve 1. sınıflarla başladık. Sağlam bir okul kültürü için kendi öğrencilerimizi yetiştirerek devam etmek ve geleceğin mimarlarını mezun etmek istiyoruz. Bu sebeple bu yıl da kontenjanlarımız anasınıfı ve ilkokul sınıflarımızda olacak. İki yıl içinde ortaokul sonrasında da bir Anadolu yakasında bir de Avrupa yakasında olacak İstanbul kampüslerimizle devam edeceğiz. Eğitim ekosistemine katkıda bulunan, üreten, çoğaltan, yenilikçi yöntemlerle dinamik bir yapı olarak projelerimize devam edeceğimiz bir yıl olacak.

ytu_okullari_binaYTÜ Okulları akademik olarak nasıl yapılandırıldı? Uyguladığınız programlar hakkında bilgi verebilir misiniz?
YTÜ Okulları özgün bir eğitim yaklaşımı ortaya koyuyor. Bu modelde öğrencilerin bilgi, beceri ve değerler içinde gelişen akademik müfredatı yeterliklerle ve estetik özelliklerle zenginleştiriliyor. Yaşam boyu öğrenmeyi ve esenliği merkeze alan kendine ve dünyaya fayda sağlayacak bir farkındalık oluşturmayı hedefliyor. Bunun yanında akademik yapı bir teknik üniversite ve teknopark içinde olmanın gerçek deneyim ortamlarında projelendiriliyor. Öğrenciler anasınıfından itibaren deneyim odaklı gerçek akış içinde gelişiyorlar. IBPYP (Uluslararası Bakalorya İlk Yıllar Programı) ile çerçevelenen planlamalar sorgulama temelli, derin ve öğrenmeyi öğrenmeye yönelik hazırlanıyor.

YTÜ Eğitim Fakültesi’nden akademisyenlerimizle Bilişim Teknolojileri Dersi için özel bir müfredat çalışması da yürütüyoruz.

OKUL ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ SİNERJİ YARATIYOR
Üniversitede bir özel okul olmanın avantajları ve kuruma etkileri hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Yıldız Teknik Üniversitesi hem bir Ar-Ge üniversitesi olma özelliği ile hem de güçlü bir eğitim fakültesine sahip olmasıyla YTÜ Okullarının doğası gereği yaklaşımının bilimsel olarak güçlenmesini sağlıyor. Üniversitenin 112 yıllık deneyimi, akademisyenlerimizin özeni ve yürütmeye başladığımız ortak projelerle öğrencilerimize değer katıyor. YTÜ Yıldız Teknopark şirketleri ve teknoloji alt yapısı okulun hem bilim merkezlerini oluşturması ve yürütülmesinde hem de vizyon olarak gelecek odaklı bir yaklaşım sunuyor.
Öğrenciler bazı derslerini ve özel atölyeleri akademisyenlerden alma fırsatı yakalıyor. Üniversitede gerçekleşen etkinliklere katılma fırsatı buluyor ve sosyal imkanlarından da faydalanabiliyor. Elbette çok güçlü bir Eğitim Fakültesi’nin varlığı da okulumuzun tüm süreçleri için büyük bir şans. Akademisyenlerimizden ayrı lisans ve lisansüstü eğitimlerine devam eden eğitimcilerle iş birliği oluşturabilmek öğrencilerimiz için her şeyi daha anlamlı hale getiriyor.

Geleceğin mezunları hangi niteliklere sahip olmalı? Bu yönde okul müfredatınızda hangi uygulamaları hayata geçiriyorsunuz?
YTÜ Okulları olarak eğitimin yıldız elementleri diye adlandırdığımız modelimizde geleceğin mezunlarının hangi niteliklere sahip olmaları gerektiği üzerinde durduk. Öncelikle bilgi, beceri ve değerlerle oluşturulan müfredat akademik temeli oluşturuyor. Yetiştirmeye yetiştirdiğimiz öğrencilerimizin güçlü akademik donanımla ilerlemesi, 21. yüzyıl becerileri ile donanmış olması bununla birlikte geleceğin eğitimine dair akademik raporlarda görebileceğiniz yeterliklerle

GÜÇLÜ ÖĞRETMEN KADROSU
Kurum olarak öğretmen seçerken nelere dikkat ediyorsunuz? Günümüzde öğretmenlerin beceri ve yetkinlikleri neler olmalıdır? Bu kapsamda kurumda yapılan çalışmaları aktarabilir misiniz?

Çok güçlü bir kadro ile başlangıç yaptık. Öğretmenlerimiz alanlarında kendilerini geliştirmiş, meraklı, yaşam boyu öğrenenler olarak bize dinamik bir yapı kazandırıyor. Bunun yanında her biri ayrı ayrı çok deneyimliler. Hem insana ve çocuklarımıza karşı özenli ve duyarlı hem de üretken, proaktif ve inovatif bir yaklaşıma sahipler. Daha ilk günden itibaren sanki yıllardır birlikte çalışıyormuşçasına birbirine destek olan, birlikte hareket edebilen ve iş birliği ile daha da motive olan bu kültür bize öğrenci, veli ve öğrenenler topluluğunun diğer tüm üyeleriyle hızlı bir gelişme sağladı. YTÜ Okullarının hedefleri arasında öğretmenlerimizin esenliği çok önemli bir yer tutuyor. Bu yıl da mesleğini gönülden icra eden yeni öğretmenlerimizle tanışmak için şimdiden heyecanlıyız. Okulumuza başvuru yapmak için web sayfamızdaki kariyer bölümünü ziyaret edebilirler.

Yabancı dil eğitim modeliniz ve uygulamalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı(CEFR) ve bakalorya dil dersleri yaklaşımıyla sınıf öğretmenleri ve İngilizce öğretmenleri ortak öğretim modelini(coteaching) uyguluyoruz. Öğrencilerimiz dil hakkında öğrenme, dil üzerinden öğrenme ve dil aracılığıyla öğrenme gibi başlıklarla hem dilin kendisiyle ilgili öğrenme fırsatı bulurken hem de dili günlük rutin içinde de aktif kullanarak doğal ortamında öğrenmektedir. Çift öğretmen sistemi ile uygulamalara dönüşen kazanımlar ile öğrencilerin 21. yüzyıl dil becerilerini de eş zamanlı olarak geliştirmelerini hedefliyoruz.

DİJİTAL YATIRIMLARIMIZA AĞIRLIK VERİYORUZ
YTÜ Okulları olarak eğitim süreçlerinizde oluşturduğunuz dijital iklim ve uygulamalarınız nelerdir?
Buna biraz daha geniş bir çerçeve olan teknoloji yaklaşımımızla cevap verebiliriz. Teknoloji ve dijitalleşmeyi kesintisiz bir öğrenme bütünleşmesi sağlamak amacıyla kullanıyoruz.Teknolojiyi, sorgulamaları ve yeni oluşmuş anlayışları yenilikçi yöntemlerle paylaşmak, fiziki sınırların ötesine taşımak için fırsat olarak görüyoruz. Öğrencilerimizin sorumlu, küresel ve etik dijital yurttaşlar olmaları için onları destekliyoruz. YTÜ Okulları olarak teknoloji çağının getirilerini mevcut düzenimize en iyi ve en doğru şekilde entegre etmeye gayret ediyor, bu doğrultuda dijital yatırımlarımıza ağırlık veriyoruz. Teknolojinin sağladığı her türlü olanaktan maksimum düzeyde faydalanıyoruz. Okulumuzda Bilişim Teknolojileri Laboratuvarımızın yanında bir de Bilim Merkezimiz bulunmakta. Bu süreçte Yıldız Teknik Üniversitesi’nin ve YTÜ Yıldız Teknopark’ın içinde olmanın avantajlarını saymakla bitiremeyiz. Bir gün “enerji” konusuyla ilgili bir dersi Elektrik-Elektronik Fakültesi hocalarından bir profesör verebiliyor, bir etkinlikte Teknopark teknoloji şirketlerinden uzmanlar öğrencilerimizle birlikte olabiliyorlar.

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.