banner

YETEV Okulları eğitime fark yaratan projeleri hayata geçiriyor




Yeni eğitim-öğretim dönemine güçlü bir hazırlık süreciyle başlayan YETEV Okulları, bilimden ve teknolojiden yabancı dile, sanattan spora birçok alanda farklı çalışma ve projelerini hayata geçirecek. YETEV Okulları Genel Müdürü Hayati Oktay, yeni döneme yönelik gerçekleştirecekleri çalışmaları hakkında sorularımız cevapladı.

hayati_oktay_eylül_2024Öğretmenlerin okuldaki rol ve işlevinde değişiklikler olacak mı? Öğretmenlerin yeni döneme uyumu için neler yapıldı?
Yeni Türkiye Eğitim Vakfı okulları olarak her sezon başlangıcında gelenekselleşen öğretmenin uyumu temalı çalıştay düzenleriz. Bu çalıştayda kurumlarımıza yeni gelen öğretmenlerimize yönelik psikodrama sisteminden faydalanarak ısınma oyunları ile çalıştayımız başlar. Akabinde kurumsal anlamda gerek kurumlarımızdaki eğitim öğretim işleyişi gerekse öğretmene bakan tarafıyla bir takım kurumsal bilgilendirme çalışmaları yapılır. Çalıştayın ardından ise kurumlarımıza yeni gelen öğretmenlerimiz görevli olduğu kampüse giderek orada yöneticileri ve birlikte çalışacağı öğretmenlerle bir araya gelir. Böylelikle tüm öğretmenlerimizin kaynaşması ve eğitim öğretim süreçlerinde ihtiyacı duyacağı kurumsal bakış açısını edinmiş olur.

ÖĞRENCİLERE ÇOK YÖNLÜ GELİŞİM İMKANI
Yeni dönemde kültür, sanat, bilim, spor, sosyal sorumluluk alanlarında hangi projeler hayata geçirilecek?
Görsel sanatlar, hayat atölyeleri ve müzik gibi derslerimizi salt seslerden ve renklerden müteşekkil bir yapı olarak görmüyoruz. Kültür Sanat Koordinatörlüğümüzün önderliğinde, öğrencilerimizin maarif hayatının anlam ve ruh bütünlüğü kazanmasında müşterek bir disiplin kabilinden ele alıyoruz.Bu bağlamda gelenekselleşen YETEV Sanat Sergileri'ne bir yenisini daha eklemek adına tüm kampüslerimizde çalışmalarımızı başlattık. Bu yıl 3. durağında olduğumuz Sözden Öte Şiir Akşamları ile şiir, musikî ve geleneksel resim sanatımızın kadim örneklerini bir araya getirmeyi hedefliyoruz. Beden Eğitimi Koordinatörlüğümüz öncülüğünde her yıl olduğu gibi yeni eğitim öğretim döneminde de gelenekselleşen;Bisiklet günümüz, Spor okullarımız, Kampüsler arası turnuvalarımız, Kayak kampımız yapılacak olup, hazırlıklarımıza beden eğitimi zümrelerinizle birlikte başladık. Bunun yanında bu yıl okullarımızdaki sporcularımızdan YETEV Spor Kulübümüze tekvando ve okçuluk branşlarında sporcu lisanslaması yapıp bu dallarda yarışmalara katılım sağlamayı hedefliyoruz.
Kültür, sanat ve spor da olduğu gibi
bilimsel çalışmalarda da öğrencilerimizin aktif rol almalarına önem veriyoruz. Öğrencilerimizde bilim ve teknolojiye karşı ilgi uyandırmak, derslerde öğrendikleri teorik bilgilerin günlük hayattaki karşılıklarını keşfetmeleri için her yıl farklı bir tema ile YEYEV Bilim şenlikleri düzenliyoruz. Bu şenliklerde öğrencilerimiz yaklaşık 50 farklı atölye ile farklı deneyimler kazanıyorlar. Bu yıl 8. sini gerçekleştireceğimiz bilim şenliğinde yine farklı atölyelerle öğrencilerimiz buluşturacağız ve bu serüvenin heyecanlı hazırlıklarına şimdiden başladık.
Öğrencilerimiz kendilerini çeşitli yönlerde geliştirmelerine imkan saplarken
sosyal sorumluluk farkındalığı kazanmalarına yönelik fırsatlar da sunuyoruz. Okullarımızda yürüttüğümüz sosyal sorumluluk projeleri sayesinde öğrencilerimizin topluma katkıda bulunmalarını ve sorumluluk duygusu geliştirmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Bu anlamda disiplinler arası yaklaşımla çeşitli içeriklerde sosyal sorumluluk projeleri yürütmekteyiz. Bunlardan bazılarını şu şekilde İfade edebiliriz:
* World Climate Change (Dünya İklimi Değişiliği)
* Sıfır Atık İleri Dönüşüm
* Kitap Toplama Kampanyaları
* Hayvan Sevgisi ve Merhamet Duygusu Geliştirme
* Sadakataşı Projesi
* Kutu Kutu Kardeşlik Projesi

Ayrıca; PDR Koordinatörlüğümüz öncülüğünde sosyal sorumluluk başlığı altına dahil edilebilecek çalışmalarımızı şu şekilde sıralayabiliriz.
* Sorumluluk Oyunu
* Arkadaşlık Timi
* Engelliler Günü

Öğrenciler ve veliler yeni eğitim – öğretim dönemine nasıl hazırlanmalı? Neler tavsiye edersiniz?
Temel referansımız bütünsel bir eğitim olduğu için tavsiyelerimizin bu yönde olacaktır. Yaşadığımız dünya, okuduğunu anlayan, bildiğini hayata geçiren bir insan beklentisi içerisindedir. Bu beklentinin öznesi “dil” dir. Kendi dilinde okumak, anlamak, yorumlamak düşüncelerini yazmak insanın yaşadığı topluma güvenle bağlanmasını ve diğer kültürlerle de sağlıklı etkileşimini sağlar. Bu nedenle öğrencilerimizin, kitap okuma kültürünü edinmelerini önemsiyoruz. Okumanın yanı sıra konuşmak ve en önemlisi kendi dilinde yazmak kimlik oluşumunda ve dünyaya entegrasyonunda öğrenciye büyük kolaylık sağlayacak yegane araçlardır.
Bunların ışığında öğrencilerimize okumalarını, özelinde ise kitap okumalarını, bilimsel bilgileri okumalarını ve tartışmalarını, duygu ve düşüncelerini yazmalarını istiyoruz.Okumak bir süre sonra öğrencimize anlamayı, yorumlamayı geliştirecek ve bir bakış açısına sahip olan kendini ifade edebilen, bilgiyi sorgulayan bir kimlik kazandıracaktır. Veri tufanı içerisinde sağlıklı bilgiye ulaşan ve bilgi üreten bir genç en büyük hayalimiz. Dolayısıyla tatil ve okul sezonuna bakmaksızın sürekli okumayı ve yazmayı tavsiye ediyoruz.Bunun yanı sıra öğrencimizin sosyalleşmesini, arkadaşlarıyla vakit geçirmesini, yaşına göre oyun ve etkinliklere dahil olmasını, atölyelere, sosyal gruplara, projelere katılmasını ve üretmesini önemsiyoruz.

YAPAY ZEKA DİL LABAROTUVARI
Yabancı dil eğitimine yönelik hangi uygulamalar planlandı?
Bu yıl 3. sü düzenlenecek olan 5. sınıflarımız için Mudurnu Dil kampı öğrencilerimizin yoğun İngilizce programını uygulamalı şekilde destekleyen bir kamp programı olacak.Yine 4.sü düzenlenecek olan 15 günlük İngiltere Dil Kampı Londra'da bulunan Queen Mary Üniversitesi'nde yoğun bir şekilde devam edecek.4. düzenlenecek olan 15 günlük İbn Haldun Üniversitesi - Yetev Dil kampı 4. sınıftan 12. sınıfa kadar geniş yelpaze sunarak yoğun bir şekilde hem aktiviteler ile hem de sportif etkinliklerle Yabancı Dil'in gerekliliğini ortaya koyacak.Ayrıca Saraybosna Üniversitesi ve Yetev işbirliği ile 15 günlük Bosna Hersek Dil kampı öğrencilerimize katkı sunmak üzere düzenlenecektir.Palet Çamlıca Kampüsümüzde Yapay Zeka Dil Labarotuvarı nın 2. yılında öğrencilerimizin teknolojik hamlelere duyarsız kalmamaları ve İngilizceyi Yapay Zeka tasarımları ile öğrenmelerini amaçlamaktayız.Tüm Yetev Okullarımızda öğrencilerimizin kendi özgüvenlerini İngilizce ile birleştirmelerini sağlayan ASK ME ve Junior Presentation Day sahne etkinlikleri her yıl yıl içinde 2'şer defa uygulanmaktadır.Bu yıl 5. si düzenlenecek olan ve Yetev ve Tüm İngilizce öğretmenlerin gelişimine katkı sağlayan YETEV ELT KONFERANSI birçok farklı okuldaki Öğretmenlere ışık tutmaya devam edecektir.

Sınav hazırlıkları için nasıl bir strateji öngörüyorsunuz?
Bilindiği üzere bu yıl itibariyle Maarif Eğitim Modeli uygulanmaya başlamıştır. Modelin omurgasını oluşturan beceri temelli öğretim, kanıt temelli öğrenme ve çatı kavram olarak bütünsel eğitim sınav hazırlık süreçlerine bakışımızı değiştirmiştir. Süreç temelli öğrenmeye yönelmememiz, ders içerisinde öğrencinin daha aktif olmasını, öğrenmeyi öğrenmesini kendisini öğrenerek keşfetmesine imkan tanımıştır. Bu sayede katı sınav süreçleri yerine esnek ve kişiye özel çözüm alanlarının artırılmasını ve öğrenme boşluklarının giderilmesine zemin hazırlanmıştır.
Kurum olarak özellikle LGS ve YKS olmak üzere ulusal çaptaki sınavların soru sorgulama kültürünün bu yöndeki izdüşümlerini dikkate alarak öğrencilerimizi her ders ve beceri alanında okur yazarlık seviyesini artırma gayretiyle çalışıyoruz.
Evet, öğrencilerimizi sınavlara hazırlamalıyız. Ama bu hazırlık sürecinde deneme sınavları, etüt, birebir çalışmaları göz ardı etmeksizin özellikle erken sınıflarda okuma yazma becerisi üzerinde ve odaklı çalışıyoruz. Geleneksel sınav hazırlık süreçlerini aynen takip etmekle birlikte, odağımızı öğrencilerimizin becerilerini geliştirmeye çeviriyoruz. Çünkü sınav sorularının bilginin içselleştirilmesiyle çözülebileceğini biliyoruz.
Sonuç itibariyle ara sınıflarda beceri odaklı ilerlerken sınav hazırlıklarının yapıldığı 7, 8, 11 ve 12. sınıflarda tam bir sınav hazırlık programıyla yani hafta sonu etütleri, birebir çalışmalar, grup çalışmaları, hafta sonu cumartesi dersleri ve planlı deneme sınavlarıyla ilerliyor, kamplarla hazırlık motivasyonumuzu artırıyoruz.

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.