banner

MEB özel okulları masaya yatırıyor




Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel okullar, dershaneler, kursların da aralarında bulunduğu özel öğretim kurumlarına ilişkin yönetmelikte değişiklik yapmak üzere çalışıyor.


MEB logoMEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, mevzuatın sadeleştirilmesi için çalışma başlattı. Bu kapsamda, ''Milli Eğitim Bakanlığı Özel Okullar Çerçeve Yönetmeliği, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Akşam Liseleri Yönetmeliği, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Kurslar Yönetmeliği, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Dershaneler Yönetmeliği, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğrenci Etüt Eğitim Merkezleri Yönetmeliği, Özel Öğretim Kurumları Öğrenci ve Kursiyer Ücretleri Tespit ve Tahsil Yönetmeliği, Özel Öğretim Kurumlarında Ücretsiz veya Burslu Okutulacak Öğrenci ve Kursiyerler Hakkında Yönetmelik ve Milli Eğitim Bakanlığı Özel Hizmet İçi Eğitim Merkezleri Yönetmeliği''nin Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin içerisine dahil edilerek bütünleştirilmesi için çalışma yürütüyor.
Bu kapsamda MEB, sivil toplum kuruluşlarından alınan görüşler doğrultusunda ''Özel Öğretim Kurumları Yönetmelik Taslağı'' hazırladı. Taslak yönetmelik, her derecede ve türdeki özel öğretim kurumlarının açılış işleyişiyle ilgili usül ve esasları düzenliyor.

Taslağa göre, kurum açılacak binanın sağlam ve dayanıklı olduğuna ilişkin çevre ve şehircilik il müdürlükleri, yapının proje müellifleri ya da yetkili serbest proje büroları veya üniversitelerin ilgili bölümlerince düzenlenen teknik rapor istenecek. Ancak yapı denetim firmaları denetiminde özel öğretim kurumu olarak yapılan kurumlardan bu belge istenmeyecek.

Özel öğretim kurumlarına ''ad verme'' ile ilgili hükmü düzenleyen maddenin, ''Özel öğretim kurumlarına, 1739 sayılı Kanunda belirtilen Türk milli eğitiminin genel ve özel amaçları ile temel ilkeleri doğrultusunda kurumun amacına ve düzeyine uygun ve belli bir anlam taşıyan ad verilir'' şeklinde düzenlenmesi öngörülüyor.

Mevcut yönetmelikte, ''Özel öğretim kurumlarına verilecek adların, Türk Milli Eğitiminin genel ve özel amaçları ile temel ilkelerine aykırı düşmemesi ve Türkçe olması şartıyla kurumun amacına ve düzeyine uygun ve belli bir anlam taşıması gerekir'' hükmü yer alıyor. Yönetmelik taslağında ''Atatürk Köşesi'' ile ilgili madde için ise ''Kurumların girişinde temiz, düzenli ve kolayca görülebilecek en uygun yerde Atatürk köşesi oluşturulur'' şeklinde düzenleme bulunuyor.


Okullarda görevlendirilecek personeller
Taslağa göre, yeni kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilen özel okulların kayıt ve kabul süreleri, gerektiğinde il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerince 15 gün uzatılabilecek.

Okullarda normal öğretim yapılacak ve öğretim seviyesine göre resmi dengi okullardaki ders saati süresi uygulanması esas olacak. Bakanlıkça uygun görülmesi halinde farklı uygulamalar da yapılabilecek. Okullarda ikili öğretim yapılamayacak.

Okullar dışındaki özel öğretim kurumlarında günlük çalışmalar 07.00 ile 22.30 saatleri arasında yapılacak. Ders saatinin süresi, 45 dakika olacak. Uygulamalı dersler blok halinde 90 dakika olarak yapılabilecek.

Okul öncesi eğitim kurumları hariç okullara ait bina ve binalar içinde iki ayrı kurucuya ait aynı veya farklı derecede veya türde okul bulunamayacak hükmünün yer aldığı taslağa göre, aynı kurucuya ait kurumlardan sadece özel okulların belirli bölümleri birlikte kullanılabilecek. Ancak ilköğretim ve ortaöğretim okullarının derslikleri ayrı katlarda olacak şekilde aynı binada bulunabilecek.

Yangın, deprem, sel, sağlık sebepleri ve tahliye kararı gibi hallerden dolayı binayı ani olarak terk etme durumunda kalan kurumlar; sağlam ve dayanıklı olduğuna ilişkin rapor hariç diğer nakil şartları aranmaksızın kurumda uygulanan öğretim programlarına kayıtlı öğrenci veya kursiyer sayısına uygun başka bir binada valiliğin izniyle geçici olarak faaliyetine devam edebilecek.

Özel öğretim kurumlarında görevlendirilecek personele ilişkin bir madde de yönetmelik taslağında yer alıyor. Özel okullarda, kurum müdürü, okul öncesi eğitim kurumlarında kontenjanı 150 ve daha fazla, ilköğretim ve ortaöğretim okullarında kontenjanı 400 ve daha fazla olan okullarda müdür yardımcısı, okulun kademe ve türüne uygun sınıf ve alan öğretmeni, özel eğitim okullarında kontenjana bakılmaksızın, ilköğretim okullarında öğrenci sayısı 250 ve daha fazla, ortaöğretim okullarında öğrenci sayısı 150 ve daha fazla olanlara rehber öğretmen, ölçme ve değerlendirme servisi elemanı, uzman öğretici veya usta öğretici ve diğer personel isteğe bağlı olarak görevlendirilecek.

Özel okullarda görevli yönetici ve öğretmenler dengi resmi okul öğretmenlerinin okutmakla yükümlü bulundukları ders saati sayısı kadar ders okutabilecek. Özel okullarda görevli uzman öğreticiler ile usta öğreticiler haftada 30 saat ders okutabilecek.

Kurumlara müdür ve müdür yardımcısı olarak atanacaklarda resmi ve özel öğretim kurumlarından en az 2 yıl asıl görevli olarak öğretmenlik yapmış olma şartı aranacak.

İlköğretim okullarının 1, 2 ve 3. sınıflarında sınıf öğretmenliği esas olacak, ancak 4 ve 5. sınıflarda da sınıf öğretmeni görevlendirilebilecek.

Dershanelerde ders saatleri
Dershanelerde ilköğretim okullarından sonra bir üst okulun giriş sınavlarına hazırlık programları 200 ders saatinden, yükseköğretime öğrenci seçme sınavına hazırlık programları 250 ders saatinden, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarının ara sınıflarında öğrencilerin eksikliklerini gidermek amacıyla takviye programları 100 ders saatinden az olamayacak.

Dershaneler, kayıtlı veya kayıtsız öğrencilere yönelik yaptıkları sınavlar için ücret alamayacak.

Azınlık okulları ile ilgili düzenleme
Özel okullarda sınıf mevcutları, okul öncesi eğitimde 20, ilköğretimde 30, fen ve sosyal bilimler liselerinde 26, mesleki ve teknik liselerde 24, diğer ortaöğretim kurumlarında 30'dan fazla olmayacak.

Okullar dışındaki kurumlarda sınıf mevcutları 30 öğrenci veya kursiyeri geçmeyecek şekilde düzenlenecek.

Azınlık okulları ile ilgili hükümlerin düzenlendiği maddede, mevcut yönetmelikte yer alan ''Bu okullarda, yalnız kendi azınlığına mensup Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının çocukları okuyabilir'' hükmünün çıkarılması öngörülüyor.
 (haber7.com)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.