banner

Terakki’de I. Edebiyat Sempozyumu




Terakki Vakfı Okulları, 25 Şubat 2012 Cumartesi günü 09.00-16.30 saatleri arasında Kültür Merkezi K1 salonunda 1. Edebiyat Sempozyumu’nu gerçekleştiriyor.terakki_sempozyum

Sempozyum; Türkçe ve Edebiyat eğitimindeki uygulamaları ve yenilikleri içeriyor. Bu alandaki ihtiyaçlar doğrultusunda yeni öğrenme etkinlikleri ve akademik gelişmeleri paylaşmak, alan uzmanlarının görüş ve düşünceleri ile katkı sağlamak sempozyumun başlıca hedefi. İstanbul'da özel okullarda ve devlet okullarında görev yapan, derslere yeni bir bakış oluşturmak, yenilikleri paylaşmak isteyen tüm Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri sempozyumun esas hedef kitlesini oluşturuyor. Sempozyumun kapsamı; Karşılaştırmalı Edebiyat, Divan Edebiyatı, Yaratıcı Drama ve Edebiyat, Anlatım Teknikleri ve Şiir konuları içerirken sempozyumun katılımcı isimleri İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Dr. Süha Oğuzertem, Boğaziçi Üniveristesi’nden Doç. Dr. Murat Gülsoy, İstanbul Şehir Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Didem Havlioğlu ve küçük İskender’den oluşuyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğetim üyesi Dr. Süha Oğuzertem “Edebiyat Eğitimine Karşılaştırmalı Yaklaşımlar” başlığı altında edebiyat eğitiminde 19. yüzyılda ulusal bakış açıları öne çıkmış olsa da 20. yüzyılda bu eğilimin değişmeye başladığını, ulusal edebiyatları etkileşimli bir dünya kültürü bağlamında ele alma anlayışının ivme kazandığını vurguluyor. Bu çerçevede, Türk edebiyatını dünya edebiyatlarından yalıtan, içe kapanık yaklaşımlar giderek verimsizleşmekte, hem edebiyatın hem de öğrencilerin içinde yaşadığı dünyadan uzaklaştığı gözlemlenmektedir. Çıkış noktalarından birini Goethe’nin “dünya edebiyatı” anlayışında bulan karşılaştırmalı edebiyat disiplininin, diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de edebiyat eğitiminin klişelerden ve önyargılardan uzak, ulus ötesi ve disiplinlerarası bir bağlama yerleştirilmesinde son derece işlevsel olabileceği Doç.Dr.Süha Oğuzertem’in ana izleğini oluşturuyor.

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. Murat Gülsoy, “Edebiyatta Yaratıcılık” ve “Öykü ve Romanda Anlatım Teknikleri” başlıklarını ele alıyor. Yaratıcı yazarlık nedir? Herkes yazar olabilir mi? Bir edebiyat eğitimi olarak yaratıcı yazarlık, psikolojik bir süreç olarak yaratıcılık, hayalgücü ve sınırların diyalektik ilişkisi, oyun ve rüyalarla yaratıcılık süreçlerinin ilişkisi, kurmacanın temel unsurları, zaman ve olay örgüsü, betimlemeler ve ayrıntıların metnin kuruluşundaki işlevi, bakış açısı, karakter yaratmak, yaratıcı yazarlık açısından öykü-roman ayrımı konuşmacımızın sempozyumda cevabını aradığı sorular.

İstanbul Şehir Üniversitesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Didem Havlioğlu “Kim Korkar Divan Edebiyatından?” sloganıyla bir lise öğrencisinin divan edebiyatı tecrübelerinin ilgisizlikten korkuya uzanan geniş bir yelpazede, genellikle olumsuz olduğu varsayımından yola çıkararak ‘eski’ edebiyata yeni bir bakış açısı öneriyor. Okulda öğrenilenlerin bugüne ve gündelik hayata dokundurulması yoluyla şaşırtıcı sonuçlar çıkabiliyor. Örneğin, alternatif sorularla işlendiğinde, Şeyh Galib’in Hüsn ü Aşk’ı, 200 yıl önce yazılmış iki gencin hikâyesini kendileri ile ilişkilendirmekte hiçbir zorluk çekmeyen 14-17 yaş arası gençlere zevk verebiliyor. Zamanı doğrusal bir düzlem olarak değil de, söylemsel anlar olarak algıladığımızda eski ve yeni gibi kavramların içi boşalıyor, farklı zamanlarda ortak paydalar bulunabiliyor. Bu çerçevede, divan edebiyatının bugün bir değerinin olup olmadığı, lise öğrencilerine öğretilip öğretilemeyeceği gibi meseleler onun okunma, anlam verilme ve incelenme biçimlerine dayanıyor. Yaklaşık bir yıldır, çeşitli liselerde bir saatlik divan edebiyatı dersleri veren Didem Havlioğlu, bugüne kadar olan tecrübelerini ve İstanbul Şehir Üniversitesinin edebiyat eğitimine alternatif yaklaşımını anlatıyor.

küçük iskender mahlası ve 'Marjinal şair' adıyla tanınan Derman İskender Över, günümüze değin onlarca şiir ve özgür metin, bir günlük, üç roman, iki özel derleme, bir inceleme, bir antoloji olmak üzere birçok kitaba imza attı. Şairimiz, şiir üstüne özgün ve özgür düşüncelerini sempozyum katılımcıları ile paylaşıyor.

Terakki Vakfı Okulları, yetkin isimlerle edebiyat eğitimine yeni yaklaşımlar getirmek isteyen tüm katılımcıları aynı çatıda buluşturuyor. Birincisini düzenlenen bu sempozyum edebiyatın yeni pencerelerini aralıyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.