banner

Rusya'dan Türk üniversitelerine şok iptal kararı




Rusya Ulusal Araştırma Nükleer Üniversitesi'nin, Hacettepe, İstanbul ve Ankara üniversiteleri ile yürüttüğü eğitimde işbirliği anlaşmalarını iptal ettiği bildirildi.

 

rusya_turkiye_universiteRusya Ulusal Araştırma Nükleer Üniversitesi'nin (MEPhI), Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Ankara Üniversitesi ile yürüttüğü eğitimde işbirliği anlaşmalarını iptal ettiği bildirildi.
Hacettepe ve İTÜ'nün anlaşmaları, iki üniversite arasında bilim, eğitim ve sosyal alanlardaki işbirliğini kapsarken, Ankara Üniversitesi ile yapılan anlaşma, Mersin Akkuyu'da kurulacak olan nükleer santrale yetişmiş insan gücü sağlamayı amaçlıyordu. 
Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Niyazi Meriç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara Üniversitesi ile Rusya'dan MEPhI arasında 13 Nisan 2015 tarihinde iki anlaşma imzalandığını söyledi.

 

Bunlardan birinin, "çift yüksek lisans programı çerçevesinde akademik işbirliği" anlaşması, diğerinin ise "bilimsel, eğitim ve sosyal alanlarda işbirliği" anlaşması olduğunu bildiren Meriç, bu kapsamda anlaşmaların iki üniversite arasında öğrenci değişimini içerdiğini anlattı. Meriç, şöyle konuştu: "Anlaşmaya göre Türk öğrenciler, bir yıl boyunca MEPhl'de ve bir nükleer santralde deneylerini yapacaklar, tekrar Türkiye'ye dönüp tez hazırlayacaklardı. Öğrencilerimiz, Rusya'daki reaktörlerin başında deneyler yapacak, tecrübe kazanacaktı. Bu şekilde, yaklaşık bin öğrencinin hem Türkiye'de hem de Rusya'da eğitimi planlanmıştı. Hem Rus hem Türk öğrenciler, önümüzdeki yıldan itibaren hem Türkiye'ye hem de Rusya'daki eğitimlerine başlayacaktı."

 

Nükleer enerjide başka ülkeler de var
Rus tarafının anlaşmayı iptal ettiğini duyurmasıyla Ankara Üniversitesi olarak nükleer enerji konusunda ihtiyaç duyulan yüksek lisans programlarını kendilerinin açacağını vurgulayan Meriç, şunları kaydetti:

 

"Nükleer enerji konusunda deneyim kazanılabilecek Almanya, Japonya, Çin, İngiltere, Hindistan, İspanya gibi başka ülkeler de var. Bu ülkelerden bazıları, üniversitemize nükleer enerji konusunda bazı tekliflerde bulundu. Rus üniversitesinin bu iptal kararının ardından bu ülkelerden gelen diğer teklifleri değerlendireceğiz. Örneğin Sinop Nükleer Santrali de Japonya-Fransa ortaklığında yürütülecek. Tüm bu ihtimaller de masamızda duruyor."

Niyazi Meriç, MEPhI'nin Hacettepe Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi ile yürüttüğü bilim, eğitim ve sosyal alanlardaki işbirliği anlaşmasındaki katılımını da durdurduğunu sözlerine ekledi. 


YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.