banner

BAU, 3 kıtada 9 üniversite ile kıtalararası eğitim imkanı sunuyor




Öğrencilerine uluslararası düzeyde eğitim olanağı sunan Bahçeşehir Üniversitesi’nin 3 kıtada, 10 ülkede, 9 üniversite ve 3 dil okulu bulunduğunu belirten Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Tunç Bozbura, “Öğrencilerimiz, Bahçeşehir Üniversitesi’ne geldiklerinde İstanbul'da başlayıp, Berlin'de devam edip, Amerika'da bitirip mezun olabiliyor veya aynı anda iki ülkeden diploma alabiliyor.” diye konuştu.

tunc_bozbura_bahcesehirÜniversitenizin öne çıkan özellikleri hakkında neler söyleyebilirsiniz? Öğrenciler neden sizi tercih etmeliler?
“Üniversitemiz uluslararası düzeyde eğitimi önemseyen bir okul. Önceliğimiz öğrencilerimizi genel müfredat bazlı sistemden çıkararak, global anlamda iş yapabilecek seviyeye çıkarmak. Bu anlamda son teknoloji eğitim konularını sistemimize entegre ettik. Örneğin; Mühendislik Fakültesi öğrencimiz, Siber güvenlik, Blockchain, Robotik laboratuvarında kendini geliştirebilmektedir. Bunun yanı sıra İletişim Fakültesi’ndeki öğrencilerimiz VR laboratuvarıyla öğrendiklerini pekiştirirken kendi oyunlarını da kendileri tasarlayabilmektedir. Kısacası geleceğin meslekleri arasında gösterilen birçok alanda öğrencilerimizi hazırlıyoruz. Üniversitemizin 3 kıtada, 10 ülkede, 9 üniversite ve 3 dil okulu bulunmakta. Öğrencilerimiz, Bahçeşehir Üniversitesi’ne geldiklerinde İstanbul'da başlayıp, Berlin'de devam edip, Amerika'da bitirip mezun olabiliyor veya aynı anda iki ülkeden diploma alabiliyor. Bunun yanı sıra Türkiye’de ilk defa BAU tarafından hayata geçirilen üniversiteye giriş modeli olan “APPLYBAU”yu yarattık. APPLYBAU ile adaylar sınav puanlarından önce kişisel özelliklerini, yeteneklerini, projelerini ve daha da önemlisi hayallerini anlatarak diledikleri bölümlerde çeşitli burs oranları kazanarak okuma şansını yakalıyor.

ÖĞRENCİLERİ DESTEKLEYEN BİR ÜNİVERSİTE
Teknolojideki gelişmeler öğrenme ortamlarını, yöntemlerini değiştiriyor. Buna bağlı olarak mezun profilinde de yeni bir dönemden bahsediliyor. Üniversite olarak bu yeni döneme nasıl uyum sağlıyorsunuz? Bu alanda gerçekleştirdiklerinizden bahsedebilir misiniz?
“Dünyada üniversitelerin çok hızlı bir değişimi var. Biz bunlara üçüncü nesil üniversiteler diyoruz. Bu üniversiteler, daha çok sektör ile iç içe, hızlı üretebilen, mezun etmeye değil öğrenci okuldayken üretmeye başladığı bir sistemi ifade ediyor. Amerika’da, Çin’de tanımlanan ve artık ülkelerin ekonomisine direkt katkı sağlayan, patent-marka üreten, katma değer üreten üniversite kültürü var. Dolayısıyla okul olarak teknoloji bizim için çok önemli. Öğrencilerimizin okudukları bölümün dışında kendilerini geliştirebilecek çok önemli merkezlerimiz var. Uygulamaya dayalı bir sistemle hareket ediyoruz. Öğrencilerin sıralara sıkışmadığı her an hayatın içinde olduğu, girişimlerinin ve geliştirdikleri uygulamaları destekleyen bir üniversiteyiz. Uluslararası eğitimin önemini biliyoruz bu yüzden öğrencilerimizin eğitimlerini, 10 ülkede bulunan kampüslerimizle destekliyoruz. Ayrıca, Bahçeşehir Üniversitesi olarak, 2008 yılından bu tarafa “Kampüsüm İşyerim” anlayışıyla hayata geçirdiğimiz, üniversite ile iş dünyasını bir araya getirdiğimiz CO-OP modelimiz var. Yerli ve yabancı 2 bin 330 şirketle yaptığımız iş birliği sayesinde öğrenciler, yaz aylarında isterlerse tam zamanlı; kış aylarında ise yarı zamanlı çalışarak iş deneyimi ediniyorlar.”

bahcesehirÜniversitenin kampüslerindeki sosyal, kültürel ve sportif imkânlar hakkında bilgi verebilir misiniz? Ayrıca öğrencilerinize sunduğunuz yurt ve burs olanaklarından bahsedebilir misiniz?
Bahçeşehir Üniversitesi’nde toplamda 66 sosyal kulüp ve topluluk mevcut. Neredeyse her alanda kulüplerimiz bulunmakta. Öğrencilerimiz bağlı oldukları kulüpler aracılığıyla birçok sosyal sorumluluk projelerinde yer alabiliyor. Kulüplerimiz yürüttükleri etkinliklerde şirketlerle iş birliği içerisine girebiliyor. Böylelikle hem sosyal hem de iş çevrelerini genişletebiliyorlar. Örneğin; yelken kulübümüz bu yıl 7. kez boğazda Türkiye’nin ilk yelken yarışlarını yaptı. Cambridge Üniversitesi başta olmak üzere Türkiye’nin en önemli şirketlerinin yelken takımları yer aldı bu yarışta. Ulusal ve uluslararası bağlantıların arttığı bir etkinlik oldu. Bunun yanı sıra kadın ve erkek voleybol ile basketbol takımlarımız her yıl bizi şampiyonlukla taçlandırıyor. Takımlarımız, Türkiye genelinde düzenlenen yarışmalardan da dereceler yer alıyor.

BAU GLOBAL İLE YURT DIŞI DENEYİMİ
Uluslararası anlaşmalara ve değişim programlarına yönelik çalışmalarınızı aktarabilir misiniz? Öğrencileriniz bu imkânlardan nasıl yararlanıyorlar? Uluslararası alanda üniversitenizin hedeflerine yönelik neler söyleyebilirsiniz?
Yurt içi ve yurt dışı üniversitelerle ikili anlaşmalarımız özelinde Erasmus+ kapsamında 28 Avrupa ülkesinde 166 aktif değişim program anlaşmamız, World Exchange kapsamında ise, Avrupa ve Avrupa dışında 16 farklı ülkeden 32 üniversite ile aktif öğrenci değişim programımız bulunmaktadır. Bahçeşehir Üniversitesi diğer üniversitelerden farklı olarak, Erasmus gibi değişim programlarının dışında tamamen kendine has sağladığı olanaklarla öğrencilerine dünyanın birçok yerinde eğitim imkanı da sunuyor. Öğrencilerimiz BAU Global ağı içerisindeki Mentora College ile Washington D.C.ve BAU Toronto CES ile etkin bir akademik gelişim sağlayan kapsamlı bir İngilizce programında eğitim alabiliyorlar. ABD’nin dışında Almanya’nın başkenti Berlin’de Alman yasalarına göre, Kıbrıs Bahçeşehir Üniversitesi ve Gürcistan’ın Batum kentinde Gürcistan yasalarına göre diploma veren üniversitelerde eğitimlerinin diledikleri bir bölümünü geçirebiliyorlar. BAU Global eğitim ağının üyesi olan bu üniversitelerde; lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde akademik programlar, dil kursları, mimari tasarım, iletişim, ekonomi, idari ve sosyal bilimler, eğitim bilimleri, mühendislik ve doğa bilimler, sağlık bilimleri, hukuk, tıp, uygulamalı bilimler ve diş hekimliği dahil olmak üzere birçok ingilizce lisans, yüksek lisans ve doktora programı yer alırken aynı zamanda öğrencilerine birer ‘dünya vatandaşı’ olma imkanı da sağlıyor.

Üniversitede gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar ve bu konuda üniversitenin vizyonu hakkında neler söyleyebilirsiniz? Bilimsel çalışmalara verilen destekler nelerdir?
Ülkemizin kalkınması adına bilimsel çalışmalara ayrı bir önem veriyoruz. Öğrencilerimizin, geliştirdikleri projelere burs sağlıyoruz. Bu projeleri, BAUICE Kuluçka Merkezimizde sektöre kazandırıyoruz. Bilimsel ve teknolojik altyapımız öğrencilerimize ve akademisyenlerimize, ihtiyacı olan tüm imkanları sunmaktadır. Bu konuda akademisyenlerimizin ve öğrencilerimizin çok sayıda bilimsel çalışması mümkün. Bu bilimsel çalışmalar, Türkiye’de ve dünyada ödüllendirilmiş başarılardır. Örneğin; üniversitemiz Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü öğrencilerinden Bengisu Dönmez’in, akciğer kanseri üzerine geliştirmiş olduğu proje, TÜBİTAK tarafından ödüllendirildi. Aynı şekilde akademisyenlerimizden Dr. Canan Acar, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) 2018 yılı ‘Üstün Başarılı Bilim İnsanı Ödülü’ne layık görüldü. Bu gibi başarılara her yıl çok defa ev sahipliği yapıyoruz.

Öğrencilerinize staj ve mezuniyet sonrası iş bulmada destek oluyor musunuz? Bu kapsamda firmalarla nasıl bir işbirliği yürütüyorsunuz?

Üniversitemiz öğrencilerine eğitimleri devam ederken iş hayatının içinde yer almaları için CO-OP Eğitim modelini hayata geçirdi. Kampüsüm İşyerim mottosuyla hareket ediyoruz bu modelde. Türkiye’de ilk kez BAU tarafından hayata geçirilen CO-OP eğitim modelinde yerli, yabancı binlerce CO-OP partneri ile yaptığımız işbirliği sayesinde öğrenciler yaz aylarında tam zamanlı; kış aylarında ise yarı zamanlı çalışarak mesleki deneyim elde ediyorlar. Çalışma süresi içerisinde kendini gösterme ve mezun olduğunda direkt CO-OP yaptığı firmada iş bulabilme şansı yakalıyorlar. Aynı zamanda, kuşaklar arası iletişimi güçlendirmek ve kuşakların birbirini anlamaları hem yöneticilerin hem de yeni işe giren gençlerimiz için "Tersine Mentörlük" faaliyetlerimiz var. Bu yönetici ve yeni iş dünyasına giren kuşakların birbirleri ile buluşmasını sağlayan bir program. Biz Bahçeşehir Üniversitesi olarak bu programı iş dünyası ile öğrencileri buluşturmak, öğrenci henüz okurken onları iş dünyasına hazırlamak, gençlerimizin kuşak potansiyelini departman stajının ilerisine taşımak ve karar vericilerle buluşturmak için başlattık.

Araştırmalar yakın gelecekte bugünün mesleklerinin var olmayacağını vurguluyor. Üniversiteler meslekler konusunda öğrencilere nasıl yön veriyor? Geleceğin meslekleri neler olacak? Tercih yapacak öğrencilere neler tavsiye edersiniz?

Hızla değişen teknolojiler ve dünyanın iş yapma şekli, endüstri 4.0 gibi yeni kavramlarla birden fazla alanda çalışabilen nitelikli insanlar sahaya çıkmakta ve çalışmakta. Dolayısıyla öğrencilere en büyük tavsiyemiz, geleceğin meslekleri kavramlarını bir kenara bırakıp, geleceğin alanları kavramlarında kendilerini yetiştirmeleridir. Dünyada yeni yeni ortaya çıkmaya başlayan ve hızla yayılan ‘FinTech teknolojileri’ dediğimiz parayı kullanma, ağa takma ve ağdan yeni işlemler yapabilme becerilerine sahip olan ve global dünyanın her tarafında iş yapabilecek, ticareti, üretimi lojistik ağlarla yapabilecek insan olarak yetişmesi gerekiyor. Dolayısıyla gençlerin meslek peşlerine düşmek yerine iyi bir cv yaratmak adına çalışması, cv’lerine sürekli yeni bir şey eklemeleri çok önemli. Üniversite olarak öğrencilerimize şunu söyleriz: bilinmeyen alanlarda kendinize yeni alanlar yaratın. Çünkü bilinenden daha fazla insan bir şeyler yapmaya çalışıyor. Siz bilinmeyene ve alanlara doğru yelken açın.

BAU’DA BURS VE YURT OLANAKLARI
* ApplyBAU Bursu: Türkiye’de ilk ve tek olarak Bahçeşehir Üniversitesi’nin uyguladığı üniversiteye giriş modeli kapsamında; öğrenciler, üniversite sınavında aldıkları puanlardan bağımsız, kişisel yetenekleri, proje ve fikir çalışmaları, sosyal sorumluluk çalışmaları ile başvurup, hangi alanda ne için okumak istediklerini sözlü ve belgeli ifade ederler. Gerçekleşen mülakatlara göre çeşitli oranlarda bursa hak kazanırlar.
* E-spor Bursu: Espor alanında başarılı oyunculara çeşitli oranlarda burs verilmektedir. Türkiye’de ilk defa Bahçeşehir Üniversitesi’nde verilmektedir.
* Uluslararası Diploma Bursu: Türkiye’deki liselerden mezun olup uluslararası diplomalara sahip olanlara çeşitli oranlarda burs verilmektedir.
* ÖSYM Bursuna Ek İlk 1000 Bursları: ÖSYM tarafından lisans programlarına tam burslu kontenjandan yerleştirilen öğrenciler, ÖSYM bursu yanında Bahçeşehir Üniversitesi tarafından sağlanan ve aşağıda ayrıntıları verilen ek burs olanaklarından yararlanırlar.
İlk 1-100 arasında giren öğrencilere Yılda 9 ay süreyle 1.000 TL aylık nakit destek bursu ya da Hazırlık Okulu’nu Washington D.C veya Toronto kampüslerinde 1 Akademik Yıl Hazırlık Sınıfı okuma imkânı verilmektedir.
İlk 101-1.000 arasında giren öğrencilere yılda 9 ay süreyle 600 TL aylık nakit destek bursu ya da Hazırlık Okulu’nu Washington D.C veya Toronto kampüslerinde 1 Akademik Yıl boyunca okuma imkânı verilmektedir.
“BAU & Republika” “BAU & Campuscity” ve “BAU & Evim” ortaklığında Ortaköy, Bostancı, Hasanpaşa, Kadıköy Şişli ve Mecidiyeköy lokasyonlarında anlaşmalı olduğumuz yurtlar vardır.

KÜNYE
Kuruluş Tarihi: 1998
Kurucusu: Enver Yücel
Rektör: Prof. Dr. Şirin Karadeniz
Akademik Birimleri: İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, İletişim Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Tıp Fakültesi olmak üzere 46 lisans programı mevcuttur. Ayrıca; Fen Bilimleri Enstitüsü’nde 21 yüksek lisans, 6 doktora; Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde 30 yüksek lisans, 7 doktora; Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde 8 yüksek lisans, 4 doktora; Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde ise 11 yüksek lisans, 3 doktora programımız mevcuttur. Ayrıca; BAU International University, Washington D.C. yüksek lisans seviyesinde MBA Anadalında, Girişimcilik, Küresel İlişkiler ve Uluslararası Hukuk ve Ekonomi programlarında da öğrenci kabul ediyor. Öte yandan BAU Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO); eğitim verdiği 12 program ile birlikte sağlık sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli işgünü yetiştirmektir. Yabancı Diller Yüksekokulu’nda 1 ve Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nda da 1 programımız bulunmaktadır. BAU uzaktan eğitim (online) programları ile 6 farklı yüksek lisans programında da öğrenciler eğitim alabiliyor.
Toplam öğrenci sayısı: 24.986
Uluslararası öğrenci sayısı ve oranı: 4.088
Toplam akademisyen sayısı: Yarı zamanlı 555, tam zamanlı 1.103 olmak üzere 1658
Toplam idari çalışan sayısı: 535
2019 / 2020 akademik yılında alınacak öğrenci sayısı: 2019-2020 akademik yılında toplam 3.391 kontenjana öğrenci alacağız. Bunların 2.759'u lisans, 632'i ön lisanstır.
Öğrenci kulübü sayısı: 66
Yurt kapasitesi: Sadece BAU’ya ait yurt bulunmamaktadır. “BAU & Republika” “BAU & Campuscity” ve “BAU & Evim” ortaklığında Ortaköy, Bostancı, Hasanpaşa, Kadıköy Şişli ve Mecidiyeköy lokasyonlarında anlaşmalı olduğumuz yurtlar vardır.
Mezun öğrenci sayısı: 2.417
Ücretler: İletişim, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Yabancı Diller Yüksekokulu, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi ve Hazırlık Programı: 57 bin 950 TL
Eğitim ve Sağlık Bilimleri Fakültesi 56 bin 900 TL
Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım ve Hukuk Fakültesi: 60 bin 400 TL
Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi: 91 bin 500 TL
SHMYO: 16 bin 500 TL
İletişim: Yıldız Mahallesi, Çırağan Caddesi, Osmanpaşa Mektebi Sokak 4-6, 34349 Beşiktaş/İstanbul
444 2 864
www.bau.edu.tr

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.